Marketing Report
Nederlanders denken duurzamer te leven

Nederlanders denken duurzamer te leven

Ruim een derde van de werkende Nederlanders heeft de indruk dat zij het afgelopen jaar duurzamer is gaan leven. Een jaar waarin de pandemie zowel het leven privé als op het werk in belangrijke mate stuurde. Zo koos bijna 40 procent van de mensen ervoor om minder vlees te eten en pakte 45 procent minder de auto voor korte ritjes. Het onderzoek Duurzame Keuzes van online pensioenuitvoerder BeFrank werd eind mei 2021 uitgevoerd onder 1130 werkende Nederlanders van 25 jaar en ouder.

Dat de coronacrisis de levens van de meeste Nederlanders op zijn kop zette is duidelijk. Afgezien van de eindeloze stroom minder leuk nieuws zijn er gelukkig ook positieve effecten te melden. Eén daarvan is de extra aandacht voor een duurzamere levensstijl. Het onderzoek dat BeFrank uitvoerde onder ruim 1100 werkenden laat zien dat velen van hen hun levenswijze hebben aangepast. Zo doet 40 procent vaker de boodschappen lopend of met de fiets. De extra aandacht voor lokale producten is bijna explosief te noemen: de helft van de respondenten geeft aan vaker of veel vaker te kiezen voor bijvoorbeeld groenten en fruit die dichterbij geproduceerd worden. Isabelle van Ast, Brand Manager bij BeFrank: “Goed om te zien is ook dat bijna 80 procent van hen zich voorneemt om óók in de toekomst een duurzamere manier van leven te leiden.”

Populaire activiteiten duurzame levensstijl

Lokale producten kopen 50 procent
Minder voedsel weggooien 44 procent
Afval scheiden 41 procent
Lopend of met de fiets boodschappen doen 41 procent
Minder vlees eten 39 procent
Vaker seizoensgroenten kopen 38 procent
Wasdroger inruilen voor het wasrek 32 procent
Recyclebare verpakking kopen 29 procent
Beleggen in duurzame bedrijven of fondsen 29 procent
Aanschaf energiezuinige apparaten 16 procent

Naast een duurzamere levensstijl van de ondervraagden is de meerderheid (80 procent) van mening dat bedrijven en pensioenfondsen moeten investeren in duurzame initiatieven. Sebastiaan van den Dries, directeur van BeFrank: “Dit zie ik als een extra impuls om nog meer in te zetten op duurzaamheid. Zo besteden we veel aandacht aan duurzaam beleggen en zijn wij de eerste pensioenuitvoerder waar gekozen kan worden voor een CO2-neutrale pensioenregeling. Een pensioen bouw je op voor de toekomst. Gelukkig vinden steeds meer werkenden het belangrijk dat de toekomst duurzaam is.”

Ondanks het feit dat veel werkenden hebben gekozen voor een meer milieubewuste levensstijl, kan er bij hen ook nog sprake zijn van schuldgevoel over hun gedrag. Ruim de helft (55 procent) van de ondervraagden zou graag nóg duurzamer bezig willen zijn. Dit is óók een extra indicatie dat aandacht voor het milieu hoog op de agenda staat.

Waar voelt u zich schuldig over als het gaat om een duurzame levensstijl?

Voedsel weggooien 33 procent
Lang douchen 28 procent
De auto pakken voor korte ritjes 26 procent
Plastic flesjes kopen zonder statiegeld 21 procent
Vlees eten 18 procent

60 procent van de ondervraagden heeft minder uitgegeven en dus meer overgehouden. Sebastiaan van den Dries: “Door de lage rente kan beleggen met een lange horizon mogelijk meer rendement opleveren. Daarnaast kan het ook fiscaal interessant zijn. Het is altijd goed om daar eens met een adviseur naar te kijken.”

www.befrank.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.