Marketing Report
Negen van de tien Nederlanders kijken live tv-programma's

Negen van de tien Nederlanders kijken live tv-programma's

Uit het onlangs verschenen Trends in Digitale Media onderzoek blijkt dat negen van de tien (90 procent) Nederlanders live tv kijken. Dit percentage is nog steeds hoog ondanks dat alle andere kijkvormen in 2022 meer worden gebruikt. Het Trends in Digitale Media onderzoek is uitgevoerd in opdracht van KVB-SMB, MMA, NDP Nieuwsmedia, PMA en Screenforce door GfK onder 1343 Nederlanders die representatief zijn voor 14.675.265 internettende Nederlanders (98 procent van de totale populatie 13+).Het onderzoek is uitgevoerd in week 45 en 46 van 2022.

Screenforce heeft de belangrijkste video-ontwikkelingen samengevat. Zo laat het onderzoek verder zien dat actualiteiten- en nieuwsprogramma’s bij voorkeur live via tv-zenders worden gekeken. YouTube, Netflix, NPO Start/Plus, on demand kijken via de tv-aanbieder en Videoland zijn de Top 5 kijkplatforms. Wat men op tv heeft gezien is voor bijna viervijfde weleens aanleiding om online aankopen te doen. Het bezit van een smart tv is inmiddels 69 procent.

De groep Nederlanders die uitgesteld tv kijkt is bijna even groot als de groep die live kijkt. Vier van de vijf Nederlanders kijkt korte video’s en bijna driekwart streamt films, series en programma’s. Bijna een derde van de Nederlanders kijkt tv-programma’s vooruit. Vooruit tv-kijken is vooral onder jongeren (13-34 jaar) populair maar inmiddels ook populair onder 35-49 jarigen.

Bron: GfK Trends in Digitale Media

Actualiteiten- en nieuwsprogramma’s 

Een nieuwe vraag in het TV-deel van de TIDM vragenlijst is: Voor welke manier van kijken heeft u een voorkeur in onderstaande situaties? De vraag is voorgelegd aan iedereen die weleens tv kijkt. Nederlanders hebben de sterkste voorkeur voor het live via tv-zenders kijken van actualiteiten- en nieuwsprogramma’s. Kijken via een streamingsdienst heeft de voorkeur als men op zoek is naar ontspanning.

Voor welke manier van kijken heeft u een voorkeur in onderstaande situaties?

Bron: GfK Trends in Digitale Media 2022

Top 5 kijkplatforms

In 2022 zijn de meest gebruikte kijkplatforms achtereenvolgens YouTube, Netflix, NPO Start/Plus, on demand kijken via de tv-aanbieder en Videoland. De nieuwkomers HBO Max en Viaplay hebben een goede start gemaakt. In de onderstaande grafiek vergelijken we de cijfers uit 2019 vóór Corona met die van 2022.

Welke platforms gebruikt u weleens voor kijken?

Bron: GfK Trends in Digitale Media

Online aankopen doen

Mensen surfen en doen vaker online aankopen via de smartphone dan via de tablet. In 2022 gebruikt 81 procent van de ondervraagden de smartphone om te surfen en 58 procent om online aankopen te doen. Voor de tablet liggen deze percentages lager, 58 procent surft via de tablet en 27 procent doet online aankopen via de tablet. Van de personen die online aankopen doen via de smartphone of de tablet geeft ruim een kwart aan dat dit vaak/soms is naar aanleiding is van iets dat men op tv heeft gezien. Dit percentage is sinds 2019 (18 procent) steeds verder gestegen (2022 27 procent).

Als u op het internet online aankopen doet, hoe vaak is dat dan naar aanleiding van iets dat u op tv heeft gezien?

Bron: GfK Trends in Digitale Media 

Bezit smart-tv inmiddels 69 procent

Het bezit van smart TV’s, game consoles en smart speakers stabiliseert na een stijgende trend. Het bezit van tablets neemt af. Het bezit van een smart tv is inmiddels 69 procent. Dit bezit is het hoogst onder 35-49-jarigen (72 procent). Onder 65-plussers blijft het bezit iets achter (67 procent). Het bezit is hoger onder mannen (72 procent) dan onder vrouwen (66 procent).

Bezit apparaten

Bron: GfK Trends in Digitale Media

Download de volledige samenvatting

De volledige samenvatting met alle resultaten over het bezit en gebruik van apparaten, over de gebruikte kijkplatforms en het kijkgedrag is hier te downloaden.

www.screenforce.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief