[Onderzoek] MediaTest: Jongeren (16-40) hebben steeds minder vertrouwen in de overheid

[Onderzoek] MediaTest: Jongeren (16-40) hebben steeds minder vertrouwen in de overheid

Het vierde onderzoek van MediaTest naar de ervaringen van jongeren (16 tot 40-jarigen) met het coronavirus laat onder meer zien dat zij liever een maand in lockdown gaan dan zich nog een jaar aan de maatregelen te moeten houden, en dat hun vertrouwen in de overheid sterk is gedaald.

Het onderzoek is in week 18 van 2020 uitgevoerd onder het MediaTest Jongerenpanel. Aan deze vierde meting werkten 365 jongeren mee in de leeftijd van 16 tot 40-jarigen.

- 30 procent eet ongezonder sinds de coronacrisis
- Jongeren beoordelen hun vertrouwen in de arbeidsmarkt met slechts een 5,1
- Maar liefst 48 procent ervaart meer stress sinds de coronacrisis
- Sterke daling vertrouwen in de overheid (65 procent) ten opzichte van twee weken geleden (78 procent)
- 55 procent leeft liever een maand in lockdown dan nog een jaar met deze maatregelen
- Vertrouwen in Mark Rutte: jongeren denken niet dat andere politici het beter zouden doen
- 78 procent hoopt op een Impact Management Team
- Jongeren zijn tegen een 50 min-maatschappij

Uit de afgelopen onderzoeken van MediaTest omtrent het coronavirus bleek dat het vertrouwen van de jongeren in de overheid steeds groter werd: bij de vorige meting geloofde maar liefst 78 procent in haar aanpak.

Twee weken later, is dit nog slechts 65 procent. Vooral Millennials hebben er minder vertrouwen in (62 procent). Volgens velen lijdt de economie te erg onder de maatregelen (46 procent). 78 procent van de jongeren wil dan ook dat er een Impact Management Team wordt opgericht, dat meer kijkt naar de economische en sociale impact van het coronavirus.

De langdurigheid van de maatregelen is ook een groot onderdeel van het probleem; 55 procent geeft aan dat ze liever een maand in lockdown willen leven, dan nog een jaar met deze maatregelen.

Ondanks de afname in vertrouwen, schaart men zich nog steeds achter Mark Rutte. De jongeren verwachten niet dat andere politici Nederland beter door de coronacrisis heen zouden kunnen leiden. Zo denkt 74 procent dat Geert Wilders het minder goed zou doen dan Mark Rutte. Waar mannen iets meer vertrouwen hebben in de capaciteiten van Geert Wilders en Thierry Baudet, zijn de vrouwen optimistischer over Jesse Klaver en Rob Jetten.

Sinds de coronacrisis zijn jongeren steeds meer on demand televisie gaan kijken en social media gaan gebruiken, zo bleek uit de vorige meting. Nu geeft zeker de helft van de jongeren aan weer meer on demand te zijn gaan kijken in vergelijking met twee weken geleden. 37 procent gebruikt meer social media, 24 procent leest vaker de digitale krant en een vijfde kijkt vaker lineaire televisie.

De afgelopen weken is de behoefte aan corona-nieuws gedaald en ook bij deze meting is het verder afgenomen: nog maar 10 procent zoekt uit zichzelf drie keer per dag of vaker dit nieuws op. Tegelijkertijd geven minder jongeren aan tevreden te zijn met de hoeveelheid informatie over het coronavirus die vanuit de overheid komt.

De jongeren lijken iets positiever over hun eigen financiële situatie. Twee weken geleden maakte 38 procent zich hier zorgen om, nu is dat 35 procent. Ook is men minder bang de baan kwijt te raken (20 procent) dan bij de vorige meting (26 procent), en worden er minder negatieve gevolgen van het coronavirus voor het werk verwacht. Wel is het vertrouwen in de arbeidsmarkt laag: jongeren geven hun vertrouwen een rapportcijfer van slechts 5,1. 12 procent geeft aan daadwerkelijk in financiële problemen te zijn geraakt door toedoen van het coronavirus.

22 procent van de jongeren denkt het coronavirus al te hebben gehad, 1 procent meer dan twee weken geleden. Minder jongeren verwachten dat ze het virus nog zullen oplopen (50 procent) dan bij de vorige meting (56 procent). Nog maar 17 procent maakt zich zorgen om de eigen gezondheid en 56 procent om die van familie en vrienden. Hoewel de zorgen om de gezondheid teruglopen, nemen de gezonde gewoontes ook af: maar liefst 30 procent eet ongezonder sinds de coronacrisis, vooral vrouwen (34 procent).

Het coronavirus zorgt daarnaast voor meer stress onder jongeren (48 procent). Dit geldt ook meer voor vrouwen (55 procent) dan voor mannen (34 procent).

Twee weken geleden zou 40 procent van de jongeren de corona-app downloaden, nu is dat nog 35 procent. Dit komt vooral doordat men veel minder vertrouwen heeft in de werking van de app tegen de verspreiding van het coronavirus (42 procent) dan bij de vorige meting (26 procent).

De 50-min maatschappij waar in de media wel over gesproken wordt, krijgt weinig aanhang onder jongeren: 16 procent vindt dat de maatregelen tegen het coronavirus alleen voor mensen ouder dan vijftig jaar zouden moeten gelden. Wel vindt 48 procent het steeds lastiger om zich aan de maatregelen te houden. Wederom is sinds de vorige meting het aantal jongeren dat bezoekjes brengt aan vrienden (37 procent) en familie (38 procent) toegenomen.

Ook geeft maar liefst 30 procent aan dat het lastig is om 1,5 meter afstand van anderen te houden in supermarkten, omdat klanten er geen rekening mee houden. 23 procent zegt dat het er te druk voor is.

Als alternatief voor festivals worden er nu online festivals georganiseerd. Jongeren zijn hier niet zo enthousiast over: slechts 2 procent van de jongeren bezoekt ze weleens omdat ze het een leuke vervanging vinden. Koningsdag is maar door 32 procent van de jongeren gevierd. 61% vierde Pasen. Beide feesten werden vooral met de partner, het gezin of maximaal twee vrienden gevierd. Jongeren werken in plaats van veel te feesten meer aan hun persoonlijke ontwikkeling (51 procent): men pakt hobby’s op, leest, sport, is creatief of klust in huis.

www.mediatest.nl

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.