Marketing Report
[Onderzoek] MediaTest: Ook jongeren eenzaam, vertrouwen in overheid groeit

[Onderzoek] MediaTest: Ook jongeren eenzaam, vertrouwen in overheid groeit

Eind maart heeft MediaTest een onderzoek uitgevoerd onder de jongeren in haar online panel over hoe zij de coronacrisis ervaren. Hoe gaat het nu met de jongeren?

De uitkomsten van een tweede onderzoek onder 591 jongeren wijzen op een toenemend vertrouwen in de overheid, verminderde studiestress, en veel eenzaamheid door het alsmaar thuisblijven.

Weet wat er leeft: de highlights

  • 74 procent mist collega’s en/of studiegenoten.
  • 46 procent voelt zich weleens eenzaam door het thuiszitten.
  • 46 procent verveelt zich vaak.
  • Jongeren hebben minder studiestress dan twee weken geleden.
  • De steun voor de aanpak van de overheid neemt toe: 76 procent heeft er vertrouwen in.
  • 61 procent verwacht dat er geen volledige lockdown meer zal komen.
  • 41 procent spreekt nog steeds af met maximaal twee andere personen.
  • Een vijfde denkt het coronavirus al te hebben gehad.

 

Minder nieuws

De behoefte aan nieuws over het coronavirus is iets gedaald. Twee weken geleden zocht een derde van de jongeren drie keer per dag of vaker het nieuws op; inmiddels geldt dit nog maar voor 22 procent van de jongeren.

Het gebruik van sociale media en de online/digitale krant als bronnen voor nieuws over het coronavirus is afgenomen; twee weken geleden maakte 70 procent gebruik van sociale media en 67 procent van de online/digitale krant, nu is dit respectievelijk 65 procent en 58 procent. Vooral millennials (25 t/m 40 jaar) zijn veel minder gebruik gaan maken van sociale media (47 procent ten opzichte van 60 procent). De dagelijkse nieuwsuitzendingen blijven even populair (67 procent). De persconferenties van de regering vormen momenteel de belangrijkste bron van coronanieuws: 73 procent van de jongeren kijkt hiernaar.

Een andere opvallende ontwikkeling is dat de jongeren minder van mening zijn dat de berichtgeving over het coronavirus tot onnodige paniek leidt. Twee weken geleden vond de helft van de jongeren dat dit het geval was, nu is dit nog maar 38 procent. Wel vrezen veel jongeren (68 procent) nog voor fake news omtrent het virus.

Thuisblijven zorgt voor eenzaamheid

Inmiddels werkt de helft van de jongeren met een baan vanuit huis; 78 procent van de studerende/schoolgaande jongeren is thuis aan het leren. Het thuisblijven brengt met zich mee dat de jongeren vaak alleen zijn. 74 procent geeft dan ook aan studiegenoten of collega’s te missen. Velen voelen zich eenzaam (46 procent), met name vrouwen (51 procent) en millennials (52 procent). 36 procent van de mannen en 43 procent van Gen Z (16 t/m 24 jaar) ervaart eenzaamheid. Ook de verveling slaat toe: 46 procent van de jongeren zegt zich regelmatig te vervelen nu ze veel thuis zitten. Wel zegt 32 procent taken gedaan te krijgen die normaal gesproken waren blijven liggen.

Studiestress neemt iets af

Twee weken geleden was 72 procent van de jongeren bang voor negatieve gevolgen van het coronavirus voor hun studie. Dit aantal is met 10 procent afgenomen; vooral mannen ervaren minder studiestress. Ook maakt nu net iets meer dan de helft van de jongeren zich zorgen over het afronden van hun studie, ten opzichte van 62 procent twee weken geleden. De jongeren zijn wellicht iets meer gewend aan het thuis leren en de online lessen, en hebben er daardoor wat meer vertrouwen in.

Groeiend vertrouwen in de overheid

Meer jongeren hebben vertrouwen in de aanpak van de Nederlandse overheid; eerst gaf 69 procent aan vertrouwen te hebben, nu is dat 76 procent. Slechts 5 procent vindt Amerika een goed voorbeeld. De jongeren verwachten niet dat de overheid nog strengere maatregelen gaat aankondigen. Waar twee weken terug de helft nog een volledige lockdown verwachtte, voorziet nu 61 procent dat die er niet meer komt.

Meer maatregelen treffen

De zorgen om de gevolgen van het coronavirus blijven groot. 49 procent denkt dat er niet genoeg capaciteit op de intensive care zal zijn om alle coronapatiënten op te vangen. De jongeren vrezen net als twee weken terug vooral voor de gezondheid van hun familie en vrienden. We zien dat jongeren meer maatregelen zijn gaan treffen: zo geeft 77 procent aan bewuster 1,5 meter afstand van anderen te houden dan twee weken geleden.

Jongeren blijven niet alleen maar binnen

Toch zijn de jongeren niet continu aan huis gekluisterd. 41 procent geeft aan nog af te spreken met maximaal twee andere personen. Veel jongeren, vooral vrouwen (80 procent), gaan naar buiten om te wandelen. Onder mannen (44 procent) en Gen Z (41 procent) wordt er veel gesport in de buitenlucht. Jongeren brengen ook nog steeds bezoekjes aan vrienden (18 procent) en familie (16 procent). Slechts 2 procent gaat helemaal niet meer naar buiten.

Al besmet geweest?

Opmerkelijk is dat maar liefst een vijfde van de jongeren denkt het coronavirus al te hebben gehad; dat is 5 procent meer dan twee weken geleden. 55 procent verwacht het nog te zullen krijgen. Volgens de meerderheid van de jongeren is het einde van de crisis gelukkig wel in zicht: 57 procent denkt dat de piek in het aantal besmettingen met het coronavirus eind mei voorbij zal zijn.  

Download hier het volledige rapport over dit onderzoek

www.mediatest.nl

 

Meld je aan voor de Marketing Report nieuwsbrief

Volg Marketing Report op Twitter

Word lid van de Marketing Report Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie



Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief