[Onderzoek]  Millennials delen persoonlijke data in ruil voor persoonlijke ervaring

[Onderzoek] Millennials delen persoonlijke data in ruil voor persoonlijke ervaring

56 procent van de consumenten tussen de 18 en 35 jaar is bereid om persoonlijke gegevens te delen in ruil voor een meer persoonlijke ervaring. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door ShoppingTomorrow, op vraag van Selligent in samenwerking met marketingbureau Merkle.

Slechts 38 procent van de babyboomers wil hun persoonlijke gegevens opgeven voor een meer persoonlijke ervaring.

Het onderzoek over people-based marketing spitst zich toe op de meest effectieve manieren om als bedrijf de hedendaagse consumenten te bereiken. Zeker in een wereld waarin we overspoeld worden met bedrijven die schreeuwen om onze aandacht gaat het om niet het bedrijf of het product. De truc is om juist de klant centraal te stellen; de basis voor people-based marketing. Het bewijs? 58% van de consumenten geeft aan dat de kans groter is om over te gaan tot een aankoop wanneer de retailer een goede aanbeveling doet.

Uit het onderzoek zijn een aantal belangrijke punten naar voren gekomen voor retailers om relevant te blijven voor hun klanten.

Just Greve, Business Development Manager bij Merkle: “Om het vertrouwen te winnen van de consument is het voor bedrijven tegenwoordig erg belangrijk om aan te tonen dat ze écht betrouwbaar zijn. Dat kan onder ander door te laten zien dat ze verantwoord omgaan met hun gegevens en dat ze transparant zijn in welke informatie wordt verzameld, bewaard en gebruikt. De inzet van deze data in marketing moet in dienst zijn van deze consument. Door consumenten een persoonlijke klantervaring te bieden zorg je ervoor dat je als merk altijd relevant bent, wat uiteindelijk ten goede komt van het resultaat en de groei van je bedrijf.”

Goed inspelen op het ritme van de klant is een belangrijk aspect bij het bieden van een relevante klantervaring. Een langzaam groeiende klant zit in een totaal ander ritme dan een vaste, terugkerende klant. Daarom heeft het voor klanten die zich langzaam aan een merk binden geen zin om ze te overweldigen met honderden e-mails; dit zal alleen maar contraproductief werken. Het is noodzakelijk om het ritme van klanten te herkennen door te kijken naar de contactmomenten die er zijn. Hoe vaak is er interactie met de organisatie? Wat is de informatiebehoefte precies? Door dit te herkennen en hierop te anticiperen, wordt de toegevoegde waarde voor de klant verhoogd.

Hoewel een gepersonaliseerde ervaring bieden aan consumenten al een geruime tijd trending is binnen de retailsector, zijn er een aantal kanttekeningen bij deze ontwikkeling. Terwijl 71 procent van de ondervraagde consumenten een gepersonaliseerde beleving belangrijk vinden, geeft tegelijkertijd ook 71 procent  van de ondervraagden aan dat privacy belangrijker is dan online beleving. Daar komt bovenop dat consumenten in sommige gevallen te veel personalisatie, zoals gezichtsherkenning of voice assistants, als iets engs ervaren.

Om als retailer te groeien is relevantie voor de klant dus het sleutelwoord. Niet alleen door het bieden van gepersonaliseerde advertenties en contactmomenten, maar ook door in te zetten op de juiste service. Zo oriënteert 73 procent van de consumenten het liefst offline met deskundig advies. Door in te spelen op deze inzichten, blijven retailers langer relevant en bouwen zij uiteindelijk een duurzame klantrelatie op. Persoonlijke gegevens zijn hierin onmisbaar, maar wees eerlijk naar jouw klanten toe waarom je deze data verzamelt en wat je ermee doet!

www.selligent.com

 

 

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.