Marketing Report
[Onderzoek] Nationale Nieuwsapp Monitor 2022: NU.nl en NOS meest gebruikt nieuws

[Onderzoek] Nationale Nieuwsapp Monitor 2022: NU.nl en NOS meest gebruikt

De apps van de NOS en NU.nl zijn de meestgebruikte en hoogst gewaardeerde nieuwsapps; jongeren gebruiken veel apps en ook regionale nieuwsapps worden vaak (buiten de Randstad) net zo goed gebruikt als landelijke nieuwsapps. Dit blijkt uit de eerste Nationale Nieuwsapp Monitor 2022, een grootschalig onderzoek naar Nederlandse nieuwsapps, dat gedaan is in opdracht van ontwikkelaar Pinch door onderzoeksbureau Newcom Research in samenwerking met Brinkhoff Insights.

Apps als meestgebruikte nieuwskanaal

Waar slechts 1,6 miljoen volwassen Nederlanders geen nieuwsapps gebruiken, zijn er ruim twaalf miljoen Nederlanders die ze wél gebruiken. Gemiddeld openen ze zelfs vijf nieuwsapps op reguliere basis, waarvan 2,5 dagelijks. 88 procent van de respondenten heeft de afgelopen maand nieuwsapps gebruikt, dat is een stuk meer dan nieuwsconsumptie via nieuws en actualiteiten(programma’s) op televisie (69 procent), radio (53 procent), social media (41 procent) en kranten (29 procent).

Het onderzoek dat voortaan tweejaarlijks zal worden gehouden is uitgevoerd in een steekproef van 7016 Nederlanders van achttien jaar en ouder, gewogen naar leeftijd, geslacht, provincie en opleidingsniveau in maart en april 2022. In het onderzoek naar de bekendheid, beleving, waardering en het gebruik van nieuwsapps zijn 75 nieuwsapps gemeten, waarvan negentien landelijke apps, 31 regionale apps en 25 digitale krantenreplica’s.

Resultaten

Een aantal resultaten op een rij:

  • Meer dan twaalf miljoen Nederlanders van achttien jaar en ouder gebruiken landelijke nieuwsapps en circa zeven miljoen regionale nieuwsapps.
  • 9,3 miljoen mensen openen dagelijks één of meerdere nieuwsapps.
  • NOS en NU.nl zijn landelijk de bekendste en meestgebruikte apps, AD en RTL Nieuws volgen vaak op de derde en vierde plaats.
  • Onder de digitale krantenreplica’s scoren respectievelijk AD, De Telegraaf en de Volkskrant het hoogst wat betreft bekendheid en gebruik.
  • Buiten de Randstad hebben regionale nieuwsapps (ook) een sterke positie. Qua bekendheid en waardering doen ze niet onder voor landelijke.
  • Hoewel nieuwsapps massaal worden gebruikt, is de gemiddelde waardering slechts een 7,2 en de maximale waardering een 7,8. Best gewaardeerd onder de landelijke apps zijn NOS (7,8) en NU.nl (7,7), bij de regionale apps zijn dit RTV Noord (7,8) en Omroep Brabant (7,7).
  • Jongeren gebruiken de meeste nieuwsapps. Tegelijkertijd zijn ze ook het meest kritisch, vooral ten aanzien van functionaliteiten.
  • Nieuwsappgebruikers hebben behoefte aan kort, feitelijk, gratis en actueel nieuws en willen graag controle over pushberichten.
  • Nieuwsapps worden over het algemeen gezien als informatief, actueel en gebruiksvriendelijk.
  • Gebruikers zouden slechts een kleine groep nieuwsapps aanbevelen aan anderen, de zogeheten net promoter score (NPS) is over de hele linie licht negatief.

Nieuwsjunkies

Het gebruik van nieuwsapps is ruimschoots hoger onder fanatieke nieuwsvolgers. Ter illustratie: van de groep die geen genoeg kan krijgen van nieuws, gebruikt 68 procent de app van NOS.nl en 60 procent die van NU.nl. Onder de groep die weinig met nieuws heeft, is dat respectievelijk negentien procent en achttien procent. Interessant is verder dat fanatieke nieuwsvolgers relatief breed geïnteresseerd zijn, veel nieuwsbronnen gebruiken en vaker bereid zijn om te betalen voor een abonnement op het nieuws.

Jongeren: veel apps, ook heel kritisch

Op basis van nieuwskoppen als Jongeren gebruiken vooral sociale media voor nieuws (bron: nji.nl) en Vertrouwen in nieuws is hoog, maar daalt onder jongeren (NRC) zou je wellicht anders verwachten, maar jongeren van 18 tot en met 24 jaar gebruiken de meeste nieuwsapps – zij het lang niet altijd dagelijks. Het percentage gebruikers dat iedere dag één of meer nieuwsapps gebruikt loopt op met de leeftijd. Jongeren volgen het nieuws relatief passief. Hoe ouder, hoe meer mensen er zelf naar op zoek gaan.

Opmerkelijk is dat jongeren veel verschillende nieuwsapps gebruiken en tegelijkertijd heel kritisch zijn. Op inhoudelijk vlak, maar vooral ten aanzien van kenmerken en functionaliteiten (zoals makkelijke navigatie, snelle laadtijden en mogelijkheden om artikelen te delen en de lay-out te personaliseren).

Regionale nieuwsapps doen niet onder voor landelijke

Uit het onderzoek blijkt dus dat zo’n zeven miljoen Nederlanders regionale nieuwsapps gebruiken. Opmerkelijk is dat veel regionale nieuwsapps ten opzichte van de grote landelijke nieuwsapps niet onderdoen qua gebruik en waardering. Dit geldt met name buiten de Randstad in provincies als Friesland, Limburg en Zeeland.

Opleidingsniveau en inkomen 

Hoogopgeleiden gebruiken met 73 procent slechts iets vaker nieuwsapps op dagelijkse basis dan middelbaar opgeleiden (67 procent) en laagopgeleiden (62 procent). Hoogopgeleiden kennen net iets meer nieuwsapps en gebruiken vaker de apps van NRC, de Volkskrant, FD en Trouw, waar de apps van Hart van Nederland, De Telegraaf en RTL Nieuws een stuk populairder zijn onder laagopgeleiden. Het aantal onderwerpen dat gebruikers interessant vinden, ligt onder hoogopgeleiden relatief hoog. Zij noemen vooral politiek, economie, cultuur & media en technologie.

Er is in de onderzoeksresultaten een sterke samenhang tussen opleidingsniveau en inkomen. Zo geldt dat naarmate mensen een hoger inkomen hebben, ze meer nieuwsapps gebruiken. Waar de populairste apps onder bovenmodale verdieners FD, NRC en BNR Nieuwsradio zijn, is Hart van Nederland vooral populair onder mensen met een benedenmodaal inkomen.

www.newcom.nl
www.pinch.nl


Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief