[Onderzoek] Ruigrok: Consumenten kiezen bewust voor duurzame winkels en producten

[Onderzoek] Ruigrok: Consumenten kiezen bewust voor duurzame winkels en producten

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Ruigrok blijkt dat investeren in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) niet alleen vanwege regelgeving belangrijk is, maar ook vanwege de wensen van de consument. Ruim de helft van de Nederlandse consumenten kiest wel eens bewust voor een winkel omdat deze zich inzet voor mens, milieu of maatschappij. Onder Gen Z is dit zelfs 63 procent. 

Duurzaamheid belangrijk in retail

Uit het onderzoek blijkt dat volgens driekwart van de Nederlandse consumenten duurzaamheid belangrijk is voor zowel bedrijven in het algemeen (74%) als winkels en supermarkten specifiek (79%). Generatie Z vindt dit vooral belangrijk voor kleding- en schoenenwinkels (65%), terwijl Babyboomers en Generatie X vaker bouwmarkten en tuincentra noemen (60%).

Marit Klooster, algemeen directeur van Ruigrok: "De resultaten van ons onderzoek zijn duidelijk. Consumenten willen dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en zich inzetten voor duurzaamheid. Het is belangrijk om hierin mee te gaan en te investeren in een duurzaam assortiment. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de omzet."

Afvalbeperking, recycling en energiebesparing

Nederlandse consumenten geven aan dat winkels en supermarkten zich vooral moeten richten op afvalbeperking, recycling en energiebesparing. Bij supermarkten is ook lokale betrokkenheid een belangrijk aandachtspunt. En bij online winkels is naast afvalbeperking ook duurzaam transport van belang.

Duurzaamheid beïnvloedt de keuze van consumenten

Duurzaamheid speelt voor consumenten een rol bij zowel de keuze voor een winkel als bij de keuze van producten in een winkel. Meer dan de helft van de consumenten kiest wel eens bewust voor een winkel die iets terugdoet voor milieu, mens of maatschappij. En drie op de vijf consumenten vinden het belangrijk om in een winkel duurzame producten te kunnen kiezen. Consumenten houden ook rekening met hun eigen invloed op milieu, mens en maatschappij en kopen geregeld bewust tweedehands of in een fysieke winkel in plaats van online.

www.ruigrok.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.