Marketing Report
[Onderzoek] Vijftigplussers door corona over drempel online boodschappen bestellen

[Onderzoek] Vijftigplussers door corona over drempel online boodschappen bestellen

Uit marktonderzoek blijkt dat de GeoTypen Betrokken Senioren en Actieve Vijftigplussers hun boodschappen respectievelijk 47 procent en 36 procent meer (deels) online zijn gaan doen. In alle onderzochte productcategorieën is een daling van fysiek winkelgedrag zichtbaar. Met name kleding en dagelijkse boodschappen worden meer dan ooit online besteld.

Dit blijkt uit marktonderzoek dat GeoMarktprofiel heeft gedaan in zowel februari/maart 2020 als in juni 2020. In de periode februari-maart 2020 zijn ongeveer 10.000 respondenten verzameld. Hierna heeft het onderzoek een tijdje stil gelegen, vanwege alle corona maatregelen. In juni 2020 heeft GeoMarktprofiek draad weer opgepakt en inmiddels zijn weer ongeveer 13.000 respondenten verzameld. De resultaten zijn door middel van weging per onderdeel van het onderzoek (maart en juli) representatief gemaakt voor Nederland.

Via dit onderzoek wordt de impact in het veranderde off- en online winkelgedrag gemeten. De resultaten zijn door middel van weging representatief gemaakt voor Nederland. Vervolgens zijn de resultaten gekoppeld aan de GeoTypen; een indeling van heel Nederland in 14 unieke lifestyle segmenten. Per doelgroep is het veranderde winkelgedrag in kaart gebracht.
 
Vooral boodschappen worden een stuk minder fysiek gedaan. In maart gaf 76 procent van de Nederlanders aan voor zijn of haar boodschappen altijd de fysieke supermarkt te bezoeken, in juli is dat nog maar 71 procent. Sinds de corona-uitbraak in Nederland is de voorkeur voor de combinatie van het supermarktbezoek met online boodschappen bestellen gegroeid van 24 procent in maart 2020 naar 29 procent in juni 2020.
 
De Betrokken Senioren en Actieve Vijftigplussers laten de grootste toename in voorkeur voor combinatie van een fysiek bezoek met het online bestellen van boodschappen zien. Bij de Betrokken Senioren is een groei van 47 procent waargenomen en bij de Actieve Vijftigplussers een groei van 36 procent op het geheel of gedeeltelijk online bestellen van de boodschappen.
 
In alle productcategorieën zijn het vooral de Ambitieuze Trendvolgers die minder fysiek zijn gaan winkelen. De groep die voor al zijn aankopen naar de fysieke winkel gaat is vooral voor Boeken, Films & Muziek (-55 procent), Elektronica (-46 procent) en Kleding (-36 procent) een stuk kleiner geworden.
 
Opmerkelijk genoeg is in de productcategorie Boeken, Films & Muziek bij enkele GeoTypen juist een omgekeerde trend zichtbaar. Aankopen binnen deze categorie werden ook in maart al door vrijwel iedereen deels online gedaan, maar de Betrokken Senioren en Actieve Vijftigplussers bezoeken in juli voor deze aankopen juist wat vaker de fysieke winkel. Er werd een groei van respectievelijk 18 en 16 procent waargenomen.

www.geomarktprofiel.nl

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.