Picnic maakte met reclame geen inbreuk op portretrecht Max Verstappen

Picnic maakte met reclame geen inbreuk op portretrecht Max Verstappen

03-06-2020 17:09:00 | Door: David de Jong | hits: 2627 | Tags:

Online supermarkt Picnic maakte geen inbreuk op het portretrecht van autocoureur Max Verstappen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit beslist. Verstappen vorderde schadevergoeding van Picnic nadat het bedrijf in 2016 een filmpje op Facebook had gepost van een Max Verstappen-lookalike in een Picnic-wagentje.

Het gerechtshof oordeelde in hoger beroep anders dan de rechtbank eerder deed. De rechtbank Amsterdam oordeelde dat wel sprake was van inbreuk op het portretrecht van Max Verstappen en veroordeelde Picnic tot een schadevergoeding van 150.000 euro. Picnic was het daarmee niet eens en ging in hoger beroep bij het hof Amsterdam. Ook Max Verstappen en het bedrijf dat zijn zakelijke belangen behartigt, waren het niet met het vonnis eens, zij vonden de schadevergoeding te laag.

Het gerechtshof is van oordeel dat Picnic met het posten van het filmpje geen inbreuk heeft gemaakt op het portretrecht van Verstappen. Volgens het hof is voor de aanschouwer van het filmpje van Picnic duidelijk dat het niet Max Verstappen zelf betreft maar dat het gaat om een persiflage van zijn optreden in reclamefilms voor Jumbo. Het gezicht of de persoon van Max Verstappen zelf worden niet afgebeeld. In die situatie kan de coureur geen aanspraak maken op de bescherming van artikel 21 Auteurswet. Ook handelde Picnic niet onrechtmatig.

Het filmpje is niet van zodanige aard dat de eer en goede naam van Max Verstappen worden aangetast of dat zijn zakelijke belangen en/of die van zijn zakelijke belangenbehartiger door het filmpje worden geschaad. Er hoeft dus geen schadevergoeding betaald te worden.

Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic: "We zijn heel blij dat het hof het met ons eens is. Het was als grap bedoeld en gelukkig ziet de hoogste rechter dat nu ook zo."

Picnic organiseerde in voorbereiding op het hoger beroep een pleitwedstrijd onder de beste rechtenstudenten van Nederlandse universiteiten. Daarin werd al gauw duidelijk dat in de huidige tijd met sociale media een grappige inhaker geen kwaad kan. Michiel Muller: "We blijven net als alle studenten die ons in deze zaak geholpen hebben fan van Max Verstappen en we hopen dat zijn auto net zo efficiënt zal gaan rijden als onze elektrische bezorgwagens, dan heeft hij vast een mooi seizoen."

www.rechtspraak.nl
www.picnic.nl

 

Meld je aan voor de Marketing Report nieuwsbrief

Volg Marketing Report op Twitter

Word lid van de Marketing Report Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie.
.
.
.