Marketing Report
Plan International Nederland start campagne Ik sluit mijn ogen niet voor meisjesbesnijdenis

Plan International Nederland start campagne Ik sluit mijn ogen niet voor meisjesbesnijdenis

Plan Internationaal Nederland vraagt hernieuwde aandacht voor een campagne om vrouwenbesnijdenis wereldwijd te stoppen. De Vereningde Naties heeft 6 februari jaarljks uitgeroepen tot Zero Tolerance Day tegen vrouwenbesnijdenis.

Elk jaar lopen wereldwijd 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden, met alle fysieke en psychische gevolgen van dien. Op 4 februari start Plan de campagne Ik sluit mijn ogen niet voor meisjesbesnijdenis, waarin o.a. Kim Feenstra en Moïse Trustfull een meisjesbesnijdenis bekijken via een reaction video en hierover vertellen.
 
Verminking

Plan wil benadrukken dat meisjesbesnijdenis een verschrikkelijke verminking is die nog te vaak voorkomt en waarvan veel mensen geen kloppend beeld hebben. Het is bovendien een schending van de meest fundamentele mensenrechten. Om hier aandacht voor te vragen, zonder een besnijdenis te tonen aan het grote publiek, gebruikt Plan in de campagne zogeheten reaction videos. Men ziet hierbij de reactie van een aantal mensen die een meisjesbesnijdenis op het scherm zien. Onder anderen Kim Feenstra en Moïse Trustfull zijn als kijkers betrokken bij de campagne en geven in de video hun reactie op deze beelden van meisjes.     
 
Kim Feenstra, topmodel en fotograaf: "Ik heb de video van een meisjesbesnijdenis gezien en dat vond ik zeer heftig en pijnlijk. Meisjesbesnijdenis is gewoon pijn lijden voor de rest van je leven. Dat een onbesneden vrouw losbandig en onhandelbaar zou zijn, en dat dat een van de redenen is waarom meisjes tot op de dag van vandaag besneden worden, vind ik verschrikkelijk. Dit moet stoppen. Ik wil en kan mijn ogen niet sluiten voor meisjesbesnijdenis."
 
Grote gezondheidsrisico's

De besnijdenis wordt meestal onverdoofd uitgevoerd met een (scheer)mesje door een vrouw die haar geld daarmee verdient. De meeste meisjes zijn tussen de 0 en 15 jaar oud als ze worden besneden. Meisjesbesnijdenis levert grote gezondheidsrisico's op die soms leiden tot de dood. Wereldwijd zijn inmiddels 200 miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer van deze vreselijke verminking. Veel van hen worstelen levenslang met lichamelijke, psychische en seksuele problemen. Voorbeelden zijn extreme (chronische) pijn, hevige bloedingen, infecties, menstruatieklachten, pijn bij seks, onvruchtbaarheid, problemen bij de bevalling, angst en depressie. De kans op klachten is, zowel op korte als lange termijn, groot.
 
Moïse Trustfull, actrice en presentatrice: "De indruk die deze beelden op mij hebben gemaakt is onbeschrijfelijk! Ik wilde het liefst wegrennen bij het zien van de beelden, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor dit probleem. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat dit nog steeds gebeurt. Ik hoop dat we met deze video meer aandacht kunnen krijgen voor deze verschrikkelijke verminking."
 
Plan heeft verschillende projecten om meisjesbesnijdenis tegen te gaan, onder meer in Egypte, Mali, Ethiopië, Sudan en Kenia. Door middel van deze projecten wordt er gewerkt aan verandering en bewustwording op verschillende niveaus, bijvoorbeeld bij de overheid, lokale leiders, traditionele besnijdsters en bij ouders en meisjes zelf.
 
Op Zero Tolerance Day wordt wereldwijd de noodzaak benadrukt om meisjesbesnijdenis te stoppen. Plan doet dit door middel van de campagne Ik sluit mijn ogen niet voor meisjesbesnijdenis en door de conferentie Verandering door Verbinding. Deze conferentie vindt plaats op 6 februari en wordt georganiseerd door Platform 6/2. Platform 6/2 is een samenwerkingsverband tussen Amref Flying Doctors, Defence for Children-ECPAT Nederland, Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN), Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen en Plan International Nederland.
 
Monique van 't Hek - directeur Plan International Nederland: "Meisjesbesnijdenis is een bijzonder schadelijke traditie die helaas vooral in stand wordt gehouden door de oma's van de meisjes die worden besneden. Zij denken dat de meisjes anders niet rein zijn en er geen man met hen wil trouwen. Ook hier geldt dat de gewoonte in stand wordt gehouden door sociale druk: het hoort nu eenmaal zo. In de meeste landen zijn er wel wetten die het verbieden, maar helaas worden nog steeds grote aantallen meisjes voor het leven verminkt. Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen."

 



In Nederland lopen jaarlijks circa 40 tot 50 meisjes een risico op verminking. In Nederland is vrouwenbesnijdenis en hulp die leidt tot vrouwenbesnijdenis strafbaar met een gevangensstraf tot 12 jaar.

www.planinternational.nl

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.