Marketing Report
[Screenforce] Bestedingen tv-reclamemarkt stijgen naar 460 miljoen euro (+13 procent) nieuws

[Screenforce] Bestedingen tv-reclamemarkt stijgen naar 460 miljoen euro (+13 procent)

De markt voor spot- en non-spotbestedingen is uitgekomen op een record van 460 miljoen euro, een groei van 13 procent. Screenforce is positief over de verwachtingen voor de spotmarkt voor de tweede helft van 2022 en voorspelt een groei van 6 procent tot 8 procent voor het gehele jaar.

De kijkersmarkt laat een ander beeld zien. De tv-schermtijd is in de eerste helft van dit jaar afgenomen tot 186 minuten. Dit is een daling van 12 procent. Het uitgestelde kijken is de enige vorm van kijken die is toegenomen (+15 procent). Dit zijn enkele uitkomsten uit het TV Halfjaarrapport 2022 dat op 1 september is gepubliceerd (hier te downloaden).

De TV-reclamemarkt is in de eerste helft van 2022 uitgekomen op een niveau van 460 miljoen aan investeringen in spot- en non-spotcampagnes. Een groei van +13 procent. De groei was met name sterk in het eerste kwartaal (+27 procent), wat nog een herstel was van de lockdown in het eerste kwartaal van 2021.

Spotreclamemarkt groeit op alle platforms

De spotreclamemarkt is uitgekomen op 413 miljoen euro in de eerste helft van 2022. De bestedingen groeiden ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar met 14 procent. De groei van de spotreclamemarkt zat vooral in het eerste kwartaal, dat met 29 procent groeide. De groei vond zowel op de tv-platforms als op de online video platforms plaats.

De non-spotbestedingen zijn in het eerste halfjaar uitgekomen op 47 miljoen euro. Dit onderdeel laat een groei van 9 procent zien ten opzichte van de eerste helft van 2021. De belangrijkste driver voor de groei is de toenemende populariteit van billboard advertising. Net als voor de spotbestedingen geldt ook voor de non-spotbestedingen dat de groei in het eerste kwartaal beduidend sterker was dan in het tweede kwartaal.

Afname tv-schermtijd

In de eerste helft van 2022 hebben we dagelijks gemiddeld 3 uur en 6 minuten content op het tv-toestel gekeken. Dit is een daling van 12 procent, waarmee wordt bevestigd dat de records in 2020 en 2021 een duidelijk gevolg waren van de lockdowns waarin veel tv gekeken werd.

Van de totale schermtijd keken we dagelijks 2 uur en 22 minuten naar de televisiezenders, waarvan 112 minuten live en 30 minuten uitgesteld. Het uitgestelde kijken is de enige vorm van kijken die toegenomen is in het eerste halfjaar (+15 procent). Dit is een aandeel van 21 procent van de totale tijd die we naar TV-zenders kijken. Vorig jaar was dit nog 16 procent.

Met 44 minuten per dag keken we dit eerst half jaar ook minder naar overige video content (-8 procent). Dit betreft vooral Video On Demand (VOD) platforms, die steeds makkelijker toegankelijk worden via de set top box, smart-TV apps of streaming devices (Google TV, Apple TV).

Verwachting voor heel 2022

De ontwikkeling van de tv-bestedingen in het derde kwartaal zien er ook positief uit. Screenforce is dan ook positief gestemd over de verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar. Naar haar verwachting zal de markt voor tv-spot advertising uitkomen op een groei tussen de 6 procent en 8 procent voor heel 2022.

Michel van der Voort, directeur Screenforce: “De ontwikkeling laten zien hoe veerkrachtig onze economie is en hoeveel positieve energie er door ondernemers gestopt wordt in het herstel na twee dramatische jaren. De groei in de tv-bestedingen is iets om trots op te zijn, maar niet voor lang. De dalende kijktijd heeft alle aandacht van de exploitanten”

www.screenforce.nl

Meld je aan voor de Marketing Report nieuwsbrief

Volg Marketing Report op Twitter

Word lid van de Marketing Report Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatieUitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.