Marketing Report
Screenforce na oproep minister: tv-exploitanten hebben behoorlijke duit in het zakje gedaan bij kansspelreclame nieuws

Screenforce na oproep minister: tv-exploitanten hebben behoorlijke duit in het zakje gedaan bij kansspelreclame

Screenforce stelt dat tv-exploitanten al een behoorlijke duit in het zakje hebben gedaan bij het inperken van online kansspelreclame. Dit stelt directeur Michel van der Voort in antwoord op vragen op Marketing Report over de morele oproep van minister Franc Weerwind. Deze heeft de gehele reclamesector gevraagd om de reclames voor online kansspelen te verminderen en verantwoordelijk om te gaan met de reclame, met name rondom het WK Voetbal in afwachting op een af te kondigen verbod.

Screenforce verenigt onder meer partijen als RTL Nederland (Ad Alliance), Ster en Talpa Network (Talpa Media Solutions).

Talpa Network liet weten zich tot de komst van het wettelijke verbod te houden aan bestaande wet- en regelgeving, ook rondom het WK Voetbal en aldus niet in te gaan op de morele oproep van Franc Weerwind.Ster en RTL Nederland hebben desgevraagd afzonderlijk niet gereageerd op vraag van Marketing Report.

Wat vindt Screenforce van de oproep van de minister omtrent terughoudend zijn rondom gokreclames bij het WK Voetbal?

De tv-exploitanten hebben in het eerste kwartaal van dit jaar al een behoorlijke duit in het zakje gedaan door zichzelf beperkingen op te leggen, zowel in aantal commercials per blok als in de lengte van elke commercial. Daar bovenop heeft de minister in juni 2022 zelf (terecht) een verbod op het gebruik van rolmodellen in gevoerd. De Kansspelautoriteit heeft eerder deze week ook bevestigt dat het de goede kant op gaat met de reclamevolumes. Hoewel het aantal vergunde aanbieders is toegenomen is de reclamedruk in termen van aantallen spots niet gegroeid.

Hoe vind je als Screenforce dat de exploitanten daarmee dienen om te gaan, mede gezien je uitgebreide ingebrachte redenatie in de consultatie?

De tv-exploitanten lopen niet weg van hun verantwoordelijkheid. Opmerkelijk hierbij is dat de discussie zich lijkt toe te spitsen op televisie. Dat snap ik wel omdat televisie voor iedereen zichtbaar is, veel impact heeft ook transparant is. Maar het gevaar schuilt veel meer op de online platforms. Daar weet je eigenlijk niet wie er wel of niet bereikt worden. De hele discussie over ongerichte reclame wordt volledig verkeerd ingevuld. De ambtenaren van de minister bevestigen ook dat ze eigenlijk niet weten hoe ze het probleem moeten oplossen.

Je hebt niet de garantie dat je via de online platforms jongvolwassenen of kwetsbare groepen niet bereikt. Dat snappen de ambtenaren, dat snapt de minister, dat snapt de reclame industrie. Alleen lijkt de Kamer dat niet te snappen. Je krijgt dadelijk een waterbed effect. Reclamebudgetten verschuiven naar online, waar de jongvolwassen groepen en kwetsbaren groepen juist makkelijker te bereiken zijn. Er zijn andere oplossingen waarmee je gerichter reclame kunt maken op online en offline media. Op deze manier kun je ook de kanalisatie doelstelling (minimaal 80% van de kansspelen vinden plaats op vergunde platforms) blijven invullen.

Zie jij trouwens voor (betaalde) on demand diensten die reclame aanbieden (zoals Videoland) nog wel mogelijkheden reclame voor online gokken te blijven uitzenden voor 24+? (of is dit onmogelijk geworden omdat in de Algemene maatregel van Bestuur verwezen wordt naar alle in Mediawet 1.1 genoemde diensten waaronder mediadiensten op aanvraag, ook al is Videoland (officieel) een Luxemburgse dienst?)

Tot nu is daar geen expliciete duidelijkheid over. Voor wat betreft de definitie van gerichte reclame is er geen onderscheid tussen een online platform en een lineair platform, zoals een televisie- of radiozender. Sterker nog, als je in staat bent om addressable tv toe te passen in een lineaire omgeving, dan kun je dus gerichte reclame aanbieden. Dan zou je ook campagnes voor online kansspelen kunnen uitserveren op een tv-scherm. Maar dat zie je natuurlijk nu ook al voorbijkomen op YouTube, waarvan een groot deel van de kijktijd via het grote scherm geconsumeerd wordt.  

zie ook: Franc Weerwind: reclameverbod ongerichte gokreclame per maart 2023; oproep aan partijen

www.screenforce.nl
www.rtl.nl
www.adalliance.nl
www.talpanetwork.com

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief