Marketing Report
SkyShowtime krijgt ontheffing voor brengen Europees product nieuws

SkyShowtime krijgt ontheffing voor brengen Europees product

SkyShowtime, de streamingdienst van de Amerikaanse eigenaren Paramount Global en Comcast (NBCUniversal/Sky) hoeft de komende jaren slechts een beperkte hoeveelheid aan Europese producties aan te bieden.

Hiertoe heeft het Commissariaat voor de Media op verzoek van SkyShowtime eind december 2022 een ontheffing afgegeven vanuit de redenering dat het bedrijf aannemelijk heeft gemaakt dat het niet mogelijk is om vanaf de start 30 procent van het aanbod uit Europese producties te laten bestaan. Tot en met eind 2023 hoeft het aanbod van SkyShowtime voor slechts 10 procent uit Europese producties te bestaan; in 2024 moet dit 15 procent zijn en in 2025 25 procent. Hierna kan het streamingbedrijf opnieuw een ontheffingsverzoek doen.

Amerikaanse content

Volgens SkyShowtime was het niet mogelijk om voor de start van de onderneming (Europese) contentrechten te verwerven waardoor de content vooral afkomstig is van Paramount (dochters als Paramount Studios, Comedy Central, CBS, Showtime, MTV, Nickelodeon, Paramount+) en Comcast (dochters als NBC, Peacock, DreamWorks en Universal Studios), oftewel hoofdzakelijk Amerikaanse content behelst aangevuld met geselecteerde content van Sky Studios (Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië).

Het standpunt van SkyShowtime is opvallend aangezien Paramount eerder bij een consultatie over de investeringsverplichting aangaf grote investeringen te doen in lokale Nederlandse producties en Sky Studios de nodige Europese producties heeft gemaakt de afgelopen jaren.

Ook Warner Bros. Discovery, Disney en Netflix?

Ook Discovery+ (Warner Bros. Discovery) en Disney+ (van Walt Disney Company) hebben in Nederland ontheffingen voor hun streamingdiensten in nagnoeg alle Europese landen, terwijl het Commissariaat voor de Media als toezichthouder praktisch gezien nauwelijks toezicht op het Europees product houdt en makkelijk ontheffingen afgeeft. Ook Netflix maakt gebruik van een Nederlandse registratie.

Alle landen

De ontheffing geldt voor alle landen waarvoor SkyShowtime zijn Nederlandse registratie heeft waaronder Nederland, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland, Portugal, Spanje, Polen, Hongarije, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Roemenië, Slowakije en Slovenië. De dienst is nog niet inn alle landen gelanceerd.

Eerder reageerde SkyShowtime niet op vragen van Marketing Report over de quotaregels, maar blijkt wel vlak na de Nederlandse lancering een ontheffing te hebben aangevraagd. In de poducentenmarkt blijkt SkyShowtime praktisch gezien geen Nederlandse producties te hebben uitgezet. Monty Sarhan, CEO van SkyShowtime zei in een interview met Marketing Report dat het brengen van Europese producties een belangrijke focus heeft de komende maanden.

www.skyshowtime.com
www.cvdm.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief