Marketing Report
Staatssecretaris Gunay Uslu (D66): Tweede Kamer ondermijnt wetsvoorstel investeringsverplichting streamingdiensten nieuws

Staatssecretaris Gunay Uslu (D66): Tweede Kamer ondermijnt wetsvoorstel investeringsverplichting streamingdiensten

Staatssecretaris Gunay Uslu (D66) vindt dat een aantal wijzigingsvoorstellen vanuit de Tweede Kamer het wetsvoorstel rondom een investeringsverplichting voor Nederlandse films, series en documentaires, ondermijnt. Daarbij doelt de staatssecretaris met name op een amendement van Lucille Werner (CDA), dat beoogt dat van de investeringsverplichting niet langer volledig voor culturele producties hoeft te gelden, en waarbij die voor 50 procent ook mag worden ingezet voor algemene Nederlandse producties.

Minder effectief

De staatssecretaris verwacht dat die dan in reality- en spelprogramma's zal worden geïnvesteerd. De wet en het idee achter de wet wordt daarmee minder effectief stelt Gunay Uslu. Dit bleek uit het vervolg op een eerder debat in derde termijn over het wetsvoorstel dat een investeringsverplichting voor streamingdiensten moet regelen.

2,5 procent

Het wijzigingsvoorstel komt erop neer dat straks 2,5 procent van de omzet in culturele producties moet worden geïnvesteerd en de streamingdiensten voor de overige 2,5 procent vrij zijn die te investeren in welke Nederlandse productie dan ook. De indieners van het voorstel stellen op hun beurt dat het totale verplichte percentage van 4,5 procent naar 5 procent is verhoogd.

Wet verandert niets

Zowel de PVV als de PvdA en GroenLinks waren kritisch op de staatssecretaris. Zo beweerde de PVV onder meer dat de staatssecretaris werd ondermijnd en betwijfelden de drie partijen het nut van de wet. Dit aangezien een streamingdienst als Netflix al tegemoetkomt aan de kwetsbare genres. De PvdA noemde de het wijzigingsvoorstel van het CDA een formaliseren van de praktijk en het aannemen van wat in de praktijk niet veel gaat veranderen. 

Bewustwording

De staatsecretaris stelde dat het huidige niveau op peil wordt gehouden en sprake is van bewustwording. Daar voegde ze aan toe dat als ze het wetsvoorstel zou intrekken, er helemaal geen extra financiële impuls zou bestaan voor de Nederlandse films, series en documentaires. Op het punt van de onafhankelijke producenten zei de staatssecretaris ermee te kunnen leven dat 60 procent bij onafhankelijke producenten zou komen, maar zij is zelf voor 80 procent.

Vertraging

Over de vertraging stelt de staatssecretaris dat vijf jaar voorbereiding en uitstel door de discussies in de Tweede Kamer de filmindustrie, filmmakers en filmproducenten dupeert. Ze deed een oproep om de wet snel alsnog te laten aannemen. Na 3 jaar zal de wet worden geëvalueerd. Dinsdag 6 juni 2023 staat het wetsvoorstel en de wijzigingsvoorstellen opnieuw op de stemmingslijsten van de Tweede Kamer. Dit aangezien de stemmingen door het eerdere verschil van mening bij CDA, VVD, D66 en ChristenUnie meerdere keren is uitgesteld.  

Zie ook:

Debat investeringsplicht streamingdiensten via achterkamer akkoord gemaakt

www.rijksoverheid.nl

www.tweedekamer.nl

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief