Marketing Report
Staatssecretaris Gunay Uslu keurt NPO Luister goed nieuws

Staatssecretaris Gunay Uslu keurt NPO Luister goed

Staatssecretaris Gunay Uslu (D66) van media en cultuur heeft de aanvraag van de audiodienst NPO Luister goedgekeurd. De NPO had op 15 september 2021 via de indiening van de begroting 2022 een aanvraag hiervoor gedaan. Op 22 september 2022 werd bekend dat de aanvraag voor NPO Start on demand is goedgekeurd.

Alleen via smartphone

NPO Luister ging op 1 oktober 2020 als experiment van start. NPO Luister is thans uitsluitend via smartphones te gebruiken. De dienst bevat het volledige audio-aanbod van de NPO en focust zich met name op de podcasts. Daarnaast omvat NPO Luister ook de lineaire NPO-kanalen en de gemist-functie van de NPO-radiozenders.

Ook biedt NPO Luister specifiek voor dit platform geproduceerde podcasts aan. NPO Luister werkt met zeventien categorieën (genres) en acht thema’s. Daarmee is het de bedoeling dat NPO Luister zowel een actueel als verdiepend aanbod brengt. Ook brengt NPO Luister archiefmateriaal. De NPO houdt rekening met het brengen van visual radio ter ondersteuning.

De staatssecretaris gaat mee in de NPO-redenering dat het vanwege ontwikkelingen in techniek en contentproductie van belang is dat de NPO daar aansluiting bij zoekt met NPO Luister.

Nog niet via website en auto

De bedoeling is dat NPO Luister ook via derden waaronder social media aanwezig zal zijn. Thans zijn NPO-podcasts ook aanwezig op het audioplatform Juke van Talpa Network. Of dat zo blijft is onduidelijk. Alhoewel de NPO in de aanvraag heeft aangegeven dat NPO Luister ook toegankelijk zal zijn via een webportal, is dat nog niet het geval. Ook beluistering in de auto is via Apple Carplay en Android Auto niet mogelijk.

Miljoenen aan investeringen

In 2022 investeert de NPO 3,69 miljoen euro en in 2023 3,96 miljoen euro in NPO Luister. Deze middelen zijn afkomstig uit de bestaande NPO Audiobegroting. De NPO zegt in een verklaring de komende periode NPO Luister verder te zullen uitbouwen en ontwikkelen, mede aan de hand van de ervaringen en wensen van het publiek. 

Daarbij zal het op termijn mogelijk worden dankzij publieke aanbevelingen, luisteraars persoonlijk te gidsen door het aanbod. Ook zal de NPO op een later moment meer bekend maken over specifiek voor NPO Luitser te produceren content.

Bezwaren van NDP Nieuwsmedia en VCR

NDP Nieuwsmedia en de Vereniging van Commerciële Radio (VCR) hebben bezwaar gemaakt tegen NPO Luister. NDP Nieuwsmedia kent onder meer Mediahuis, DPG Media, ANP, FD Mediagroep en RTL Nederland als leden. Onder meer Talpa Network (Radio 538, Sky Radio, Radio 10, Radio Veronica en Juke), RadioCorp, Mediahuis (Sublime), FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio) en DPG Media (Qmusic) zijn lid van de VCR.

Beide brancheorganisaties maken zich zorgen over het scenario dat NPO-content uitsluitend via het eigen platform beschikbaar zal zijn. NDP Nieuwsmedia vindt daarnaast dat er sprake is van oneerlijke concurrentie aangezien NPO Luister die met publieke middelen wordt gefinancierd, het lastig wordt om te ondernemen in een te ontwikkelen markt.

Staatssecretaris: publieke taak

Gunay Uslu stelt in reactie daarop dat zij het niet tot haar taak vindt behoren te bepalen welke keuzes, niet alleen programmatisch maar ook ten aanzien van de distributie gemaakt moeten worden. Wel vindt ze het van belang die keuzes te toetsen aan de publieke taak en dat de publieke taak het uitgangspunt is, ook al dingt de NPO om de gunst van de mediagebruiker. De staatssecretaris wijst er verder op dat de markteffecten van NPO Luister volgens de Autoriteit Consument & Markt beperkt zullen zijn.

De staatssecretaris heeft bij haar besluit opgemerkt dat de NPO ter versterking van de sector gezamenlijk met derden samenwerking bij voorbaat niet zou moeten uitsluiten bij bijvoorbeeld de opzet van een gezamenlijk Nederlands audioplatform, zoals ook de ACM heeft gesteld.

www.npoluister.nl

www.npo.nl

www.rijksoverheid.nl

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief