Marketing Report
Studio Dumbar ontwerpt vormgeving AVROTROS

Studio Dumbar ontwerpt vormgeving AVROTROS

De publieke omroepvereniging AVROTROS heeft een ander logo en een andere visuele identiteit geïntroduceerd in samenwerking met Studio Dumbar (onderdeel van Dept).

Het doel is om deze publieke omroepvereniging een duidelijker gezicht te geven in de dynamische ontwikkelingen in het medialandschap en mediagebruik. Het tot 30 september 2020 gebruikte logo was sinds september 2014 in gebruik, toen de fusie-omroep de afzonderlijke merken AVRO en TROS heeft afgeschaft.

Een woordvoerder van Studio Dumbar: "Klein of groot; het logo moet van het scherm knallen, in vorm en in kleur. We hebben gekozen voor een heldere, frisse kleur; mint. Belangrijk daarbij is natuurlijk dat die kleur nog niet wordt gebruikt door een andere omroep. Het logo is een woordmerk, zonder extra symbool of icoon. Dat houdt het simpel en duidelijk. Tegelijkertijd zit er door het perspectief veel dynamiek en beweging in. AVROTROS komt letterlijk naar de kijker toe."

Terwijl het oude logo AVROTROS als een woordmerk aanduidt, is het gewijzigde logo er een waarbij AVRO en TROS onder elkaar wordt geplaatst. Het het dynamische logo biedt de visuele identiteit ook handvatten om de AVROTROS programma's dichterbij te brengen. De typografie in motion vormt letterlijk de ruimte waarin beelden van de programma's worden gepresenteerd.  

In samenwerking met MassiveMusic is ook een ander soundlogo ontworpen. Job Poels, Music Producer bij MassiveMusic: "Voor het geluid van AVROTROS hebben we met veel plezier nauw samengewerkt met Studio Dumbar. Met de strategie 'Wat we delen maakt ons meer' benadrukt AVROTROS inclusiviteit en perspectief. Dit is visueel doorvertaald in de typografie en tevens in geluid. Het muzikale logo heeft een ruimtelijke galm en een dynamisch panning effect voor perspectief, en een menselijke touch door de toevoeging van een vingerknip. Dit tezamen zorgt voor een compositie met een pakkend en herkenbare muzikale hook die 360° inzetbaar is en AVROTROS een veelzijdig geluid geeft."

De gewijzigde stijl is op 1 oktober 2020 geïntroduceerd via alle kanalen: offline en online, zowel via de televisie-uitzendingen, alsmede de YouTube en radio-uitingen alsmede ledenmagazines.  Met de nieuwe vormgeving wordt ook een nieuwe meerjarencampagne gelanceerd waarmee de omroepvereniging saamhorigheid uitstraalt en wil bevorderen. Zowel de identiteit als de campagne worden gefinancierd door de vereniging zelf en komen niet direct uit publieke middelen. De NPO is overigens leidend in de vormgeving op de NPO-televisie en -radiostations. Omroepinstellingen hebben daarbij een ondergeschikte rol in de vormgeving.

www.avrotros.nl
www.studiodumbar.com

 

 

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.