Marketing Report
T-Mobile Netherlands naar private equity Apax en Warburg Pincus

T-Mobile Netherlands naar private equity Apax en Warburg Pincus

T-Mobile Netherlands wordt verkocht aan de investeerdersbedrijven Apax en Warburg Pincus. Beiden zullen elk de helft van het telecombedrijf in handen krijgen. De totale verkoopwaarde bedraagt 5,1 miljard euro. Deutche Telekom had T-Mobile Netherlands in mei 2021 te koop gezet waarna verschillende partijen een bieding deden waaronder Reliance van de Indiase magnaat Mukesh Ambani. Na de verkoop ontvangt Deutsche Telekom 3,8 miljard euro aan aan cash. Tele2, dat 25 proceent van het bedrijf in handen heeft, verkrijgt 860 miljoen euro. Deutsche Telekom zal met de opbrengst haar belang in T-Mobile US vergroten naar met 4,5 procent tot 48,4 procent. Tele2 zal de opbrengsta als dividend uitbetalen aan de aandeelhouders.

In Nederland blijven de  merken T-Mobile (mobiel en vast), Tele2 (mobiel), Ben (mobiel) en Simpel (mobiel) bestaan. Deutsche Telekom blijft in Nederland wel via Deutsche Telekom Capital Partners (DTCP) participant in Open Dutch Fiber, die eigenaar is van een glasvezelnet dat aan wordt gelegd. T-Mobile Netherlands biedt daarover haar T-Mobile Thuis product aan en sloot onlangs een overeenkomst voor 20 jaar af met Open Dutch Fiber. In juni 2021 verkocht Deutsche Telekom haar zendmasten voor mobiele netwerken aan Cellnex Netherlands in ruil voor een belang van 38 procent. Dat belang houdt Deutsche Telekom.

T-Mobile Netherlands genereerde 2 miljard euro aan omzet in de twaalf maanden voorafgaande aan 30 juni 2021 en telt 707.000 klanten op vast internet/televisie/bellen en heeft in totaal 6,9 miljoen mobiele klanten.  T-Mobile Netherlands concurreert vooral met VodafoneZiggo en KPN.

Warburg Pincus was van 2008 tot 2013 mede-eigenaar van Ziggo. René Obemann die vandaag mede-leiding geeft aan de Europese tak van Warburg Pincus was circa één jaar CEO van Ziggo in 2014 en zal opnieuw een rol spelen in de Nederlandse telecommarkt via Warburg Pincus bij T-Mobile Netherlands. De private equity-partijen staan er om bekend dat ze de overgenomen partijen opzadelen met schulden om zo de overnamesom terug te verdienen. Het gebeurde bij veel Nederlandse bedrijveen die in handen kwamen van private equity partijen.

Søren Abildgaard, die sinds februari 2017 CEO is van T-Mobile Nederland, is heel blij dat Apax en Warburg Pincus de eigenaar wordt van T-Mobile Netherlands. De topman van T-Mobile Netherlands verwacht met de wisseling van eigenaren CEO te blijven. De verwachting is dat als de mededingingsautoreiteiten de overname goedkeuren, de overname nog eind 2021 geëffectueerd kan zijn.

Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland: "Vandaag is een grote dag voor ons. We zijn enthousiast over de weg die voor ons ligt en over de samenwerking met Apax en Warburg Pincus in de komende jaren. We zetten onze strategie als uitdager op de Nederlandse markt voort waarbij we onze concurrenten blijven uitdagen op kwaliteit, prijs en klantenservice. We blijven onverminderd vasthouden aan onze belofte om de best mogelijke klantervaring te bieden ondersteund door het beste mobiele netwerk ter wereld. We hebben een lange weg afgelegd. Door onze voortdurende focus op  vernieuwing hebben we T-Mobile gepositioneerd als een toonaangevende aanbieder. We zijn de eerste mobiele aanbieder die Unlimited en landelijk 5G in Nederland aanbiedt. Daarnaast hebben we nu al een scherp aanbod liggen voor onze klanten die vast en mobiel van ons afnemen, maar ook hier zullen we de concurrentie blijven uitdagen. Ik ben trots op wat we tot nu toe als team hebben bereikt en ben er van overtuigd dat we vandaag meer dan ooit klaar zijn voor het volgende hoofdstuk."

René Obermann, co-head van Europa en managing director bij Warburg Pincus Deutschland: “Petje af voor wat de talenten bij T-Mobile/Tele2/Ben en Simpel hebben bereikt! Ultrasnel draadloos internet, de best beoordeelde klantenondersteuning en innovatieve diensten, en dat tegen scherpe tarieven. Maar we staan nog maar aan het begin van de draadloze revolutie. In de komende tien jaar zal iedereen overal ter wereld op afstand kunnen meedoen en genieten van een ongekende virtuele ervaring. Alles wordt verbonden, slimmer, efficiënter en veiliger. Wij ondersteunen het bedrijf om aan kop te gaan bij deze ontwikkeling en nog meer te investeren in mensen en hun vaardigheden, netwerken van de volgende generatie en digitale diensten, zodat we de vraag van klanten zullen krijgen: Waarom kunnen andere telecombedrijven niet zo goed zijn als T-Mobile?”

Gabriele Cipparrone, partner bij Apax:T-Mobile past perfect in de strategie van de Apax-fondsen, waarbij we investeren in innovatieve bedrijven met een degelijke basis en krachtige groeivooruitzichten. Dankzij het uitstekende werk van het getalenteerde managementteam en personeel is T-Mobile een heel bekend merk. Het bedrijf is de grootste mobiele exploitant in Nederland, met een groeiend marktaandeel in vast breedband via toekomstbestendige glasvezeltechnologie voor particulieren. We kijken ernaar uit om het bedrijf te helpen nog sneller te groeien en een toonaangevende convergente speler te worden, door zijn toppositie op het gebied van netwerken te versterken, het particuliere glasvezelklantenbestand uit te breiden en een uitstekende klantenservice te bieden.”

TWBA\Neboko is sinds september 2020 het reclamebureau van T-Mobile Netherlands; Mediacom (GroupM/WPP) is sinds 2019 het mediabureau terwijl iProspect verantwoordelijk is voor de digital business.

www.t-mobile.nl
www.telekom.com
www.apax.com
www.warburgpincus.com

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.