Marketing Report
Tabaksverslaving, Kinderpardon en Appen in het verkeer genomineerd voor Issue Award 2019

Tabaksverslaving, Kinderpardon en Appen in het verkeer genomineerd voor Issue Award 2019

De drie genomineerden voor de Issue Award 2019 zijn bekendgemaakt: Tabaksverslaving van Benedicte Ficq en Wanda de Kanter, Het Kinderpardon van Tim Hofman en de aandacht voor Appen in het verkeer door de vader van de in 2015 verongelukte Tommy Boy Michael Kulkens. Volgens de vakjury onder leiding van Frits Wester werden deze drie issues het afgelopen jaar het meest succesvol zowel in de samenleving als in de politiek geagendeerd. De Issue Award wordt ieder jaar uitgereikt aan de persoon of organisatie die op een opvallende, onconventionele manier een onderwerp maatschappelijk en politiek in het voorgaande jaar heeft weten te agenderen.
 
Oeuvre Award voor Arjen Lubach

In het kader van het 10-jarig bestaan van de Issue Award wordt dit jaar een oeuvre award uitgereikt aan Arjen Lubach. Met zijn programma Zondag met Lubach is hij telkens in staat brede maatschappelijke aandacht voor onderbelichte issues te genereren. Hij is zowel populair bij ouderen en jongeren en weet daarmee ook jongeren te activeren voor issues die niet logischerwijze hun aandacht krijgen, aldus de jury. Opvallende voorbeelden zijn bijvoorbeeld de items over TTIP (chloorkippen) waardoor iedereen wist waar dit handelsverdrag over ging, De Sleepwet waardoor de initiatiefnemers voldoende draagvlak voor hun referendum-verzoek kregen en het item over kernenergie waardoor kernenergie als mogelijk oplossing van het energievraagstuk weer bespreekbaar werd.
 
Appen in het verkeer - Michael Kulkens

Dit onderwerp kwam op de politieke agenda door de persoonlijke inzet van de vader wiens zoon (Tommy Boy) in 2015 geschept werd door een auto terwijl hij op zijn mobiele telefoon keek. Nu heeft vader Michael maar één missie: zoveel mogelijk mensen bewust maken van het gevaar van telefoongebruik op de fiets en in het verkeer. Inmiddels is er een app-verbod in het verkeer en is door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de #MONO campagne ontwikkeld om appen in het verkeer te voorkomen.
 
Kinderpardon Tim Hofman

Programmamaker Tim Hofman nam het initiatief tot een petitie voor een ruimer Kinderpardon naar aanleiding van zijn documentaire Terug naar je eige land. Daarin volgde hij vijf kinderen die Nederland moeten verlaten. Hij ging onder meer met hen naar de Tweede Kamer om politici te interviewen. In de petitie roept Hofman op een eerder gebruikte overgangsregeling nieuw leven in te blazen. Hij heeft hiermee het issue Kinderpardon zo op de kaart gezet dat politiek en samenleving hier niet meer om heen kunnen.
 
Tabaksverslaving Benedicte Ficq en Wanda de Kanter
In het verlengde van de campagne die vecht voor een Rookvrije Generatie, is Benedicte Ficq samen met Wanda de Kanter erin geslaagd om op een vernieuwende manier aandacht te vragen voor de wijze waarop de tabaksindustrie kinderen al op jonge leeftijd met voorbedachte rade verslaafd maakt aan tabak. Alhoewel de rechter het verzoek niet ontvankelijk verklaarde, is de aandacht voor het issue wel sterk vergroot.
 
Verscheidenheid issues

De jury lette bij de beoordeling op criteria als maatschappelijke en politieke impact, relevantie, actualiteit, ondervonden weerstand, originaliteit en persoonlijke drive. De jury was wederom verrast door de grote verscheidenheid aan issues. “Opvallend daarbij is dat steeds meer issues geagendeerd worden vanuit gerichte allianties, waarbij verschillende partijen samen werken om issues te agenderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Alliantie Nederland Rookvrij of de Statiegeld Alliantie. De indruk bestaat dat deze vorm van samenwerking in de toekomst sterk zal toenemen”, aldus de jury.
 
Uitreiking 24 januari

De Issue Award wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. De jury, onder leiding van politiek journalist Frits Wester, maakt de winnaar van de prijs tijdens het Issuecongres op 24 januari bekend. De prijs is een initiatief van communicatieadviesbureau De Issuemakers, dat op deze wijze het succesvol agenderen van maatschappelijke onderwerpen zichtbaar wil maken én belonen.
 
Eerder winnaars

De afgelopen jaren ging de Issue Award onder meer naar de onderwijsactiegroep PO in Actie voor de wijze van agenderen van werkdruk en salarisproblemen in het Primair Onderwijs (2018), naar Hugo Borst en Carin Gaemers voor het issue ‘Kwaliteit van ouderenzorg’ (2017), naar Young & United (FNV) voor de afschaffing van het minimum jeugdloon (2016), naar Boyan Slat voor zijn duurzaamheidsinitiatief The Ocean Cleanup (2015), naar Quincy Gario en Pietitie.nl voor de Zwarte Pieten Discussie (2014), naar Stichting Wakker Dier voor de ‘Plofkipcampagne’ (2013), de pleegouders van Mauro voor het issue ‘Jonge asielzoekers’ (2012) en naar Youp van ’t Hek voor zijn campagne tegen klantonvriendelijke helpdesks (2011).
 
Jury

De vakjury van de Issue Award bestaat uit voorzitter Frits Wester (politiek journalist RTL), vice-voorzitter Reint-Jan Renes (Lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht), Marjan Olfers (bijzonder hoogleraar sport en recht aan de VU), Kemal Rijken (nieuwsjournalist met een bijzondere interesse in politiek, bestuur en minderheden), Sigrid Verweij (communicatiedirecteur bij VNO-NCW), Liesbeth Breeveld (hoofd communicatie van de SER), Rob de Lange (auteur en algemeen verslaggever bij het Financieele Dagblad) en Andre Manning (directeur van Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals).
 
Uitreiking Issue Award

De uitreiking van de Issue Award vindt plaats tijdens het Issuecongres op donderdag 24 januari in de Balie in Amsterdam. De uitreiking zal rond 16.30 uur plaatsvinden.

www.issuemakers.nl

Abonneer je op onze nieuwsbrief