The Walt Disney Company reorganiseert na tegenvallende financiële resultaten

The Walt Disney Company reorganiseert na tegenvallende financiële resultaten

The Walt Disney Company heeft aangekondigd een reorganisatie door te voeren na het bekendmaken van tegenvallende financiële resultaten over de laatste drie maanden van 2022. Alhoewel de omzet steeg met 8 procent naar 23,5 miljard dollar en het nettoresultaat met 11 procent steeg naar 1,28 miljard dollar, daalde het operationeel resultaat met 7 procent naar 3 miljard dollar vergeleken met laatste kwartaal van 2021.

Media & Entertainment

Bij het segment Media & Entertainment steeg de omzet met 1 procent naar 14,8 miljard dollar, maar de operationeel winst van 808 miljoen in 2021, werd een operationeel verlies van 10 miljoen dollar. Daarbinnen valt op dat de streamingdiensten weliswaar met 13 procent aan omzet stegen naar 5,3 miljard  dollar, maar tegelijkertijd leverde dit onderdeel een operationeel verlies van 1 miljard dollar opleverde, 78 procent meer dan hetzelfde kwartaal in 2021.

Lineaire zenders dalen

De omzetten uit lineaire zenders daalden met 5 proent naar 7,3 miljard, waarbij met name de opbrengsten buiten de Verenigde Staten daalden met 21 procent naar 1,2 miljard dollar. De operationele winsten daalden buiten de Verenigde Staten met 64 procent naar 131 miljoen dollar. Ongunstige wisselkoersverhoudingen, lagere advertentie-inkomsten door minder kijkers, alsmede het sluiten van zenders is hier volgens het bedrijf de oorzaak van.

Groter dan Netflix

Wereldwijd telt The Walt Disney Company 234,7 miljoen abonnees op streamingdiensten, waarvan 161,8 miljoen op Disney+. Daarmee is The Walt Disney Company als het gaat om het totaal aantal streamingabonnees opnieuw groter dan Netflix die 230,75 miljoen abonnees telde op 31 december 2022.  

Van de ‘Disney+ core’ abonnees betalen huishoudens gemiddeld 5,77 dollar per abonnee; dat is 3 procent lager dan eind 2021.

Reorganisatie en bezuinigingen

De reorganisatie behelst het indelen van het bedrijf in drie onderdelen: Disney Entertainment, ESPN (sport) en Disney Parks, Experiences & Products. Daarbij worden ook de internationale activiteiten van Walt Disney Company buiten de Verenigde Staten op deze wijze ingedeeld.

De bedoeling is dat er 5,5 miljard dollar zal worden bezuinigd waarvan 3 miljard aan contentbezuinigingen; The Walt Disney Company investeert dit fiscale jaar circa 30 miljard dollar aan content. Als gevolg van de bezuinigingen is de verwachting dat 7000 arbeidsplekken zullen worden geschrapt; dat is 3,6 procent van het algehele personeelsbestand van The Walt Disney Company.

Bob Iger, CEO van Walt Disney Company nam in november 2022 het stokje over van Bob Chapek, waarbij hij teruggrijpt naar de organisatiestructuur zoals het bedrijf eerder functioneerde tot 2020 toen Bob Iger ook al CEO was. The Walt Disney Company kocht op 20 maart 2019 21st Century Fox die daarna werd geintegreerd in het bedrijf.

Ruzie met aandeelhouder

Een ruzie met de activistische aandeelhouder Trian Fund Management (Nelson Pfeltz) heeft Walt Disney company in de kiem gesmoord. Trian Fund Management had 9,4 miljoen aandelen gekocht en eiste een zetel in de Raad van Commissarissen, om een andere koers te willen varen met het bedrijf als gevolg van de slechte financiële resultaten op het vlak van de streamingdiensten (met name Disney+). De aankondigingen voor de reorganisatie en bezuinigingen stemde Trian Fund Management tevreden.

www.thewaltdisneycompany.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.