Marketing Report
Videoland komt met gratis (reclame)versie ter vervanging van RTL XL nieuws

Videoland komt met gratis (reclame)versie ter vervanging van RTL XL

Videoland komt begin 2023 met een gratis versie waar het uitzending gemist-deel van RTL XL zal worden ondergebracht. Eerder kondigde RTL Nederland aan dat RTL XL begin 2023 zou stoppen.

Het onderdeel zal TV Gemist heten en (net als RTL XL) 7 dagen lang de mogelijkheid bieden om uitzendingen van RTL4, RTL5, RTL7, RTL8 en RTL Z terug te zien met reclame. Ad Aliance, de reclameverkoopmaatschappij van RTL Nederland kondigde dit aan in een presentatie voor mediabureaus.

Wordt Videoland RTL+?

Eerder was onduidelijk of RTL Nederland deze (kosteloze) optie nog zou aanbieden en liet dat in het midden bij de aankondiging dat RTL XL zou worden opgeheven. Videoland sluit met de kosteloze versie aan bij het model dat RTL Group in Duitsland en Hongarije met RTL+ voert waarbij al een kosteloze, reclameversie en premium reclameloze versie wordt gehanteerd.

Videoland telde op 30 september 2022 in totaal 1,109 miljoen abonnees. Hoeveel daarvan de reclameversie afnemen maakt het bedrijf niet bekend.

Sven Sauve, CEO van RTL Nederland gaf eerder aan dat onderzocht wordt wat de invoering van de RTL United-vormgeving bij RTL Nederland (voorzien voor 2023) zal betekenen voor het Videoland merk. In Hongarije werd RTL Most omgedoopt in RTL+. RTL Nederland en RTL Group hebben een dergelijke naamswijziging voor Videoland niet uitgesloten. 

Meer reclamemogelijkheden bij Videoland

Ad Alliance zal de reclame voor de gratis versie van Videoland (net als RTL XL nu) verkopen. Om de gratis versie te kunnen zien, is (net als bij RTL XL) een registratie en login benodigd. Het zal mogelijk worden voor adverteerders om contextueel te targetten en te experimenteren met producten waarbij (net las thans bij de betaalde reclameversie) managed en programmatic direct kan worden ingekocht. Ook zal het mogelijk worden gepersonaliseerde advertenties bij livestreams aan te bieden.

Ad Alliance zal komend jaar onderzoek doen in welke thema’s en advertenties kijkers van Videoland geïnteresseerd zijn.

De data van de betalende Videoland-abonnees (ook die van de reclameversie) zullen niet gedeeld worden met adverteerders omdat RTL Nederland het belangrijk vindt de privacy te waarborgen. Ad Alliance gebruikt volgens eigen zeggen een consumer centric advertentiemodel waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen advertenties en content.

In de presentatie voor mediabureaus stelt Ad Alliance dat het gaat om het centraal stellen van de consument: die bepaalt wanneer die kijkt en wat er bij komt. Videoland-abonnees die betalen voor de versie zonder reclame, zullen geen reclames te zien krijgen.

RTL.nl

Met het opheffen van RTL XL wordt RTL.nl getransformeerd tot de plek voor short form content. Alle tv-programmawebsites moeten daarbij samenkomen op RTL.nl. Daarbij worden korte videofragmenten uit televisieprogramma's, maar ook extra content zoals achter de schermen of extensies van programma's te zien zijn.

RTL.nl heeft als doel om langer engagement online vanuit televisie door te voeren. RTL.nl is vanuit een digitale mindset de plek waar additionele videocontent kan worden gecreëerd samen met adverteerders, waarbij televisie voor massabereik wordt ingezet.

www.rtlnederland.nl
www.rtl.nl
www.videoland.nl
www.adalliance.nl

Abonneer je op onze nieuwsbrief.