Radio: Wisselende reacties op uitspraak CBb

Radio: Wisselende reacties op uitspraak CBb

De reacties van radiopartijen op de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) zijn wisselend. De verliezers van de beroepszaak zijn teleurgesteld in de uitspraak, terwijl met name Kink blij is met de uitspraaak.

Wel is er de lijn dat de radiobedrijven geen mededelingen willen doen over of en op welke wijze ze mee zullen doen aan de frequentieveiling. Ze beroepen zich daarbij op de conceptregeling waarin staat dat aanvragers geen mededelingen mogen doen over hun strategie tot de uitslag van de veiling bekend is gemaakt door de minister van Economische Zaken en Klimaat.

BNR Nieuwsradio

Marc Adriani, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio bij FD Mediagroep: “We zijn teleurgesteld dat er er nu definitief een streep is gezet door de noodverlenging. We zijn als nieuwszender hard getroffen door de coronamaatregelen, zo vielen veel reclame-inkomsten weg en hebben we moeten reorganiseren.

Het kost tijd om daar van te herstellen, zeker in het geval van een nieuwszender waar we niet willen en kunnen terugvallen op het draaien van muziek. Gelukkig is het herstel inmiddels ingezet, ons marktaandeel is ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar inmiddels weer hoger. Het gaat dus goed met BNR Nieuwsradio.

Er zit niets anders op om weer naar voren te kijken. Met het enthousiaste BNR team heb ik er alle vertrouwen in dat we de opgaande lijn weten vast te houden. In alle gevallen is de toekomst meer dan FM, zo zijn we inmiddels, na de publieke omroep, de grootste aanbieder van podcasts in Nederland, daar ben ik trots op.”

FD Mediagroep is blij dat er een geclausuleerde nieuwszender onderdeel is van de regeling en ziet dat een volwaardige nieuwszender alleen gemaakt kan worden met een stevige redactie, dat kost geld.

Marc Adriani: “Daardoor is het niet het niet rond te krijgen als er jaarlijks ook nog eens flink moet worden afgedragen voor het bemachtigen van de frequentie. Verder zijn we nu nog druk bezig om de regels te bestuderen en zullen onze zienswijze richting het ministerie ook zeker gaan overbrengen.”

Kink

Kink heeft als eerste gereageerd op de uitspraak. Jan Hoogesteijn, algemeen directeur van Kink: "Wij zijn enorm blij met deze uitspraak voor de luisteraars van Kink. De noodverlenging van drie jaar was een ongekende en niet te verdedigen afscherming van de radiomarkt. Kink kijkt uit naar de herverdeling van FM-frequenties in 2023. We gaan uit van een open en transparante veiling waarbij het geluid van Kink een eerlijke kans krijgt op distributie via FM, nog altijd goed voor twee derde van de landelijke beluistering."

Talpa Network (Radio Veronica, Sky Radio, Radio 10 en Radio 538)

Paul Römer, Managing Director Radio & televisie bij Talpa Network: "Vanzelfsprekend zijn wij teleurgesteld in de uitspraak van de rechter. Maar in dit soort gevallen heeft de rechter het laatste woord, dus dit is wat het is. Wij gaan ons nu voorbereiden op de veiling. En dat zullen wij in stilte doen."

RadioCorp (Slam! en 100% NL)

Herbert Visser, mede-eigenaar en directeur van RadioCorp: “We zijn teleurgesteld in de uitspraak. Het betekent dat hetgeen Mona Keijzer destijds aangaf als toezegging in feite geen waarde heeft. Ook als een topambtenaar ons zegt dat verlengd wordt, heeft dat in feite geen waarde als de rechtbank en CBb dat kan overrulen. We beraden ons over de toekomst; we mogen echter straks in de procedure geen mededelingen doen over  wat we zullen doen. Wel zal ik binnenkort mijn zienswijze openbaar laten worden over de concept veilingprocedure die ter consultatie ligt.”

DPG Media en Mediahuis

DPG Media (Qmusic) die voor een veiling van radiofrequenties is en voor het eerst kan bieden op meerdere frequenties, reageerde niet op vragen van Marketing Report. Mediahuis (Audiohuis) wilde desgevraagd op dit moment niet reageren op de uitspraak. Mediahuis deed niet mee in het beroep en beraadt zich over hoe het bedrijf om zal gaan met de verdeelprocedure. Het bedrijf is eigenaar van Sublime (waarvan het kavel naar ongeclausuleerd zal gaan in een veiling) en het thans op DAB+ uitzendende non-stop station Nostalgie.

Zie ook: CBb: veilingradiofrequenties gaat door

www.538.nl
www.radio10.nl
www.radioveronica.nl
www.skyradio.nl
www.talpanetwork.com
www.sublime.nl
www.mediahuis.com

www.100p.nl
www.slam.nl
www.bnr.nl
www.fdmediagroep.nl
www.qmusic.nl
www.dpgmedia.nl
www.kink.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.