World Press Freedom Index 2023: Nederland terug op plaats 6

World Press Freedom Index 2023: Nederland terug op plaats 6

Nederland is terug in de Top 10 van de World Press Freedom Index op plek 6. Daar stond het ook in 2021, maar de moord op journalist Peter R. de Vries deed Nederland naar plek 28 zakken in 2022. Dit heeft de internationale journalistenvereniging Reporters sans Frontiers (RSF) bekend gemaakt op de internationale dag van  de persvrijheid.

Omringende landen dalen. Zo is België naar plek 31 (was plek 23) gezakt en Duitsland van plek 16 naar plek 21. Ook het Verenigd Koninkrijk daalt naar plek 26 (was 24), Met name dreigementen, intimidate en onveiligheid voor journalisten speelt in deze landen een rol.

Noorwegen is het meest persvrije land, gevolgd door Ierland, Denemarken, Zweden en Finland. Opvallend is de persvrijheid in Litouwen die plek 7 van del inneemt en omringt wordt door landen als Polen (plek 57) en Rusland (plek 164) waar de persvrijheid veel minder is. Ook Estland doet het opvallend goed op plek 8. Griekenland is met plek 107 de meest onvrije plek van de Europese Unie, gevolgd door Hongarije (72) en Bulgarije (71). De Verenigde Staten staat op plek 45 (daalt van plek 42)

Vrouwelijke journalisten

Reporters Sans Frontiers (RSF) maakt in de World Press Freedom Index melding van de toename van bedreigingen tegen met name vrouwelijke journalisten, die controversiële onderwerpen behandelen. Dit wordt bevestigd door het onderzoek van het Nederlandse Perseilig naar de veiligheid van vrouwelijke journalisten in Nederland.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ): “De resultaten van dit onderzoek waren alarmerend. Bijna alle respondenten meldden ervaringen met (online) intimidatie en slechts weinigen zagen aanleiding om hier melding van te maken of aangifte te doen. Persveilig onderzoekt dit voorjaar wat er nodig is om vrouwelijke journalisten beter te kunnen helpen bij de specifieke bedreigingen, waarmee zij te maken krijgen.'”

Geen of weinig persvrijheid in 7 van de 10 landen

Wereldwijd gezien is het in 7 van de 10 landen slecht gesteld met de persvrijheid. Van de 180 landen die in de World Press Freedom Index 2023 zijn opgenomen, is de situatie zeer slecht in 31 landen, slecht in 42 landen, problematisch in 55 en goed of redelijk goed in 52 landen. Dit laatste aantal is iets toegenomen ten opzichte van vorig jaar, toen 48 landen goed of redelijk goed scoorden. Daartegenover staat dat ook het aantal landen dat zeer slecht scoort is gestegen van 27 tot 31 landen.

In Europa wordt de persvrijheid overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. Systematische censuur door het Kremlin en de uittocht van onafhankelijke Russische media maakten ruimte voor de verspreiding van gecoördineerde propaganda in Rusland.

De laatste drie plaatsen zijn uitsluitend bezet door Aziatische landen die als (communistische) dictaturen kunnen worden aangemerkt: Vietnam, China en Noord-Korea.

www.nvj.nl

www.rsf.org

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.