Marketing Report
Zwarte Cross wil 100 procent recycling in 2023

Zwarte Cross wil 100 procent recycling in 2023

Feestfabriek Alles Komt Goed BV wil dat in 2023 alle bekers en flessen op de Zwarte Cross gerecycled worden. De organisatie zette afgelopen jaar de eerste stappen in het organiseren van duurzamere festivals.

Zo produceerde de Zwarte Cross 28.200 kilo minder afval dan de voorgaande editie. Het festival Mañana Mañana scheidde 33 procent van al het afval, meldt Feestfabriek Alles Komt Goed BV. Van alle bekers en flessen op de Zwarte Cross 2019 is 18 procent ingezameld, geschikt om te worden gerecycled tot bijvoorbeeld bekers en flessen voor de Zwarte Cross 2020. Na één jaar spreekt de Zwarte Cross nu de ambitie uit om in 2023 alle bekers en flessen op het festival te recyclen.

Marcus ten Zijthoff, projectleider van de Zwarte Cross: “De doelstelling in 2019 was het opzetten van een werkwijze waarmee we de bekers en flessen kunnen recyclen naar dezelfde toepassing. We hebben bijna één vijfde kunnen recyclen in het eerste jaar. Dat vinden we fantastisch. Daarbij hebben we behoorlijk wat aanknopingspunten gevonden waarmee we de resultaten in de toekomst verder kunnen verbeteren. De hulp en inzet van de bezoeker wordt hierin cruciaal. Bewust omgaan met je afval, zodat er wat mee gedaan kan worden; dat is de toekomst.”

Raymond Jongejeugd, National Sales Manager bij frisdrankenfabrikant en -leverancier Vrumona: “We zien dat onze partnerships veranderen en dat duurzaamheid steeds meer centraal komt te staan. Dat vind ik geweldig. Bij Vrumona streven we ernaar dat een plastic fles weer een plastic fles wordt. Samen met de Zwarte Cross zetten we hiermee een stevige stap in de goede richting.”

Veel bekers en flessen bereikten in 2019 nog niet de afvalbak, maar moesten door de schoonmaakploeg van de festivalweide worden opgeraapt. Dit resulteerde in een dermate vervuilde afvalberg dat bekers en flessen niet meer voor recycling in aanmerking kwamen. Om een tweede leven te kunnen krijgen, moeten bekers en flessen in de juiste afvalbak terechtkomen. Daarvoor moeten de 229.500 bezoekers in 2020 in stelling worden gebracht.

De afvalberg van de Zwarte Cross telde in 2019 28.200 kilo minder dan het jaar ervoor. Bovendien is het percentage gescheiden afval van de resterende afvalberg met 12 procent gestegen. Op de camping werden 24.285 blikken teruggewonnen en voor recycling aangeboden.

www.feestfabriek.nl

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.