Marketing Report
Ace-bureaus ontwikkelen Doe maar zo!-campagne voor de Zonnebloem nieuws

Ace-bureaus ontwikkelen Doe maar zo!-campagne voor de Zonnebloem

In het kader van de landelijke Week van de Toegankelijkheid ontwikkelt de Nationale Vereniging de Zonnebloem, in samenwerking met Ace-agencies Born05, IM Lounge en Fitzgerald, de Doe maar zo!-campagne. In de campagne wordt bewustwording gecreëerd voor situaties waar mensen met een lichamelijke beperking dagelijks mee te maken krijgen. 

Betuttelen

Het onderzoek* van de Zonnebloem naar sociale toegankelijkheid vond plaats onder bijna 1200 Nederlanders zonder en 540 Nederlanders met een lichamelijke beperking. Hieruit komt naar voren dat 4 op de 10 Nederlanders zich (onbewust) weleens anders gedragen tegen mensen met een lichamelijke beperking. Dit wordt ook opgemerkt door mensen met een lichamelijke beperking: 77 procent geeft aan dat er vanwege hun beperking anders met hen wordt omgegaan. Situaties waar zij onder andere mee te maken hebben: betutteld worden (78%), niet direct aangesproken worden, maar via vrienden of familie (64%), aangestaard worden of juist het vermijden van oogcontact (58%), behandeld worden alsof ze ook een verstandelijke beperking hebben (58%). 

Glenn Nugteren, ambassadeur van de Zonnebloem: "Het gebeurt dagelijks dat mensen mij aanstaren alsof ze een nieuwe Pokémon hebben gevonden. Dan vraag ik soms: "Gaat het?" of maak ik er een staarwedstrijd van. Ook word ik vaak anders behandeld. Zo worden er weleens vragen over mij gesteld aan de mensen met wie ik op pad ben in plaats van aan mij. Op korte termijn roepen deze situaties een hoop emoties op. Dan ben ik gefrustreerd, boos of geïrriteerd. Op de lange termijn lukt het me wel de gevoelens van pijnlijke situaties te vergeten en door te gaan met mijn eigen leven. Het is inmiddels ook gewenning."

De campagne

In de campagne spelen ambassadeurs van de Zonnebloem, die zelf een lichamelijke beperking hebben, de hoofdrol. De situaties die zij visualiseren zijn gebaseerd op resultaten uit het onderzoek en persoonlijke ervaringen. De campagne creëert bewustwording voor deze situaties door middel van speelse en soms schurende copy en beelden. De geïntegreerde campagne is tot stand gekomen vanuit een samenwerking van Ace-bureaus Born05, IM Lounge en Fitzgerald die verantwoordelijk waren voor creatie, (online) mediastrategie en pr. 

De Doe maar zo!-campagne is van 25 september tot en met 7 oktober te zien en horen via OOH, radiocommercial, online video en de landingspagina zonnebloem.nl/doemaarzo.

Doe maar zo!

De gouden basisregel van de Doe maar zo!-tips is vanzelfsprekend: behandel mensen met een lichamelijke beperking op dezelfde manier als ieder ander. En vraag bij twijfel waar de persoon zelf behoefte aan heeft. De meeste mensen met een lichamelijke beperking kunnen zonder enige hulp voor zichzelf zorgen. Wanneer iemand wel hulp nodig heeft, kan deze persoon hier zelf om vragen. Twijfels over het wel of niet aanbieden van hulp is een belangrijke reden dat mensen zich anders gedragen of contact uit de weg gaan, blijkt uit het onderzoek. Zo geeft ook 81 procent van de Nederlanders met een lichamelijke beperking aan dat mensen hen helpen zonder het te vragen. 

Endri Sulaj, ambassadeur van de Zonnebloem en content creator op TikTok: "Het is niet nodig om luid, langzaam of op een kinderlijke toon tegen iemand met een lichamelijke beperking te praten. We begrijpen je goed. Ook heb ik weleens meegemaakt dat mensen mij over mijn hoofd aaien. Ondanks dat dit vaak goedbedoeld is, kan het beledigend of kwetsend overkomen. Maar ik ben positief ingesteld, als mensen mij anders behandelen, zie ik dat als hun probleem."

*In opdracht van de Zonnebloem is het onderzoek uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Kantar. 

www.born05.com

www.imlounge.nl

www.fitzgerald.amsterdam

www.thisisace.nl

www.zonnebloem.nl

 

Lees ook:

Content Marketing Awards 2023 | BRONS B2C - Born05 - SNS: Future Money Talks

01-12-2023 | 09:23:00
SNS Future Money Talks komt op voor de (financiële) belangen van de nieuwe, jonge doelgroep van SNS die vooruit wil in het leven

Content Marketing Awards 2023 | GOUD B2C - Dentsu Benelux: Albert Heijn's Expeditie Oceaan

29-11-2023 | 16:22:00
Met de podcast 'Expeditie Oceaan' laat Albert Heijn kinderen (4-12 jaar) op een verrassende manier kennis maken met de oceaan. De populaire bioloog Freek Vonk neemt kinderen vanuit het bewaaralbum mee op zijn ontdekkingsreis naar 16 verschillende ecosystemen. Luisteraars horen 8D-audio-experiences, waarbij ze omringd worden door allerlei spannende natuurgeluiden. Nooit eerder werd een campagne op zo'n manier verrijkt. De podcast heeft alle verwachtingen overtroffen door het engagement van de campagne substantieel vergroten

[Vacatures] Label A zoekt een Business Development Director

27-11-2023 | 07:42:00
Label A is per direct op zoek naar een Development Director

[Marketing Report Radio] Jhelisa Panfred (HERC): De Belofte 2023

24-11-2023 | 12:30:00
Jhelisa Panfred is Strategist bij HERC. Te gast bij Marketing Report op New Business Radio spreken we haar over het winnen van de titel De Belofte 2023 en haar drijfveren.

[Vacatures] Blauw Gras zoekt een Creative Director

20-11-2023 | 15:29:00
Blauw Gras is per direct op zoek naar een Creative Director 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.