Marketing Report
ACM start consumentencampagne veilig online winkelen: Eerst checken, dan bestellen nieuws

ACM start consumentencampagne veilig online winkelen: Eerst checken, dan bestellen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start met de feestdagen in het zicht de campagne: Eerst checken, dan bestellen via social media en radio. Daarmee wil de ACM consumenten erop wijzen dat ze vooraf kunenn checken of een aanbieder wel betrouwbaar is. De ACM ontvangt bij haar loket ACM ConsuWijzer dagelijks meldingen van consumenten over problemen met een online aankoop. Webwinkels die veel problemen veroorzaken omdat ze zich niet aan de regels houden, pakt de ACM aan.

De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met het bureau Fresh Bridge.


 
Online een product bestellen en pas achteraf checken of de webshop wel betrouwbaar is? Bijvoorbeeld als de levering wel heel lang duurt? Of als je iets anders ontvangt dan je had besteld? Bijna iedereen heeft wel zon ervaring. Bij sommige webwinkels blijkt het dan lastig om in contact te komen met de verkoper om je recht te halen.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Een online aankoop is echtanders dan een aankoop in de winkel. Je hebt vaak al vooruit betaald en kunt niet even de winkel binnenlopen als er iets mis is. Als je vervolgens geen contact krijgt met de verkoper, ben je je geld kwijt. Het is daarom belangrijk dat je eerst de webshop checkt en dan pas bestelt, vooral als je de webshop nog niet kent. Ook kun je problemen voorkomen door achteraf of verzekerd betalen, bijvoorbeeld met een creditcard.”
 
Wat gaat er mis?
Uit de meldingen van consumenten blijkt dat zij vooral tegen de volgende problemen aanlopen:
- de bestelling nooit ontvangen
- de bestelling te laat ontvangen
- iets ontvangen dat nep of van slechte kwaliteit is

Soms kwamen producten onverwacht uit het buitenland door middel van dropshipping en was terugsturen veel duurder dan verwacht. Ook kregen consumenten die hun aankoop binnen de bedenktijd terugstuurden hun geld niet altijd terug.
 
De meeste mensen weten wel dat ze de betrouwbaarheid van een onbekende webshop vooraf moeten checken. Toch doen ze dit lang niet altijd. Om het risico op een probleem met een online aankoop te beperken, helpt het om de webshop vooraf te checken. Zeker als het gaat om een webshop waar je nog niet eerder iets hebt besteld. Ook al wordt de webshop aangeraden op social media of liggen de prijzen nog iets lager dan bij andere webshops. Consumenten kunnen voor hun aankoop een aantal zaken checken: reviews, betaalopties, contactinformatie, KvK-inschrijving.

www.acm.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief