Airborne produceert podcastreeks over roofkunst voor Nationaal Holocaustmuseum

Airborne produceert podcastreeks over roofkunst voor Nationaal Holocaustmuseum

Op 31 mei 2024 opent het Joods Cultureel Kwartier de tentoonstelling Beroofd, die ingaat op de onteigening van Joodse eigendommen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Centraal in de tentoonstelling staan persoonlijke verhalen, waaronder dat van Max Amichai Heppner. Zijn verhaal vormt de basis voor de vierdelige podcastserie De verdwenen collectie Heppner, die tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt.

Als 7-jarig jongetje is de Joodse Max getuige van hoe de Duitsers tijdens de bezetting kunstwerken roven van zijn vader, die zijn brood verdient als kunsthandelaar in Amsterdam. Tijdens de oorlog duikt Max samen met zijn ouders onder, en weet zo de oorlog te overleven. Na de oorlog begint een lange zoektocht naar de verdwenen schilderijen, een zoektocht die voor de inmiddels 90-jarige Max nog altijd niet is afgesloten. Het gaat daarbij in de eerste plaats om morele genoegdoening.  

Kil en weinig begripvol

In de vierdelige serie probeert podcastmaker Marieke de Veer een spoor van de werken te vinden. Haar zoektocht schetst het decor waartegen de roof zich afspeelt en de systematische wijze waarop de nazi’s te werk gaan. Daarbij maakt de reeks inzichtelijk hoe er in naoorlogs Nederland wordt omgegaan met geroofd kunstbezit: veelal kil en weinig begripvol. 

Tijdens haar zoektocht leert Marieke ook Max zelf steeds beter kennen. Ze belt veelvuldig met deze inmiddels 90-jarige, die vanaf zijn tienerjaren in de Verenigde Staten woont. Welke herinneringen heeft hij aan de periode van de roof? Welke betekenis heeft De verdwenen collectie Heppner in zijn leven? 

Nieuw perspectief

Deze onderhoudende reeks geeft een nieuw perspectief op kunstroof en laat zien hoe dit doorwerkt in de levens van nu. De verdwenen collectie Heppner is een zoektocht naar geroofde schilderijen, maar vooral een zoektocht naar gerechtigheid. 

De verdwenen collectie Heppner is een podcast van het Joods Cultureel Kwartier, in samenwerking met het Expertisecentrum Restitutie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De reeks wordt geproduceerd door audio agency Airborne, dat voor het JCK eerder de podcasts De man met de rammelaars en Vergeet me niet maakte. 

De tentoonstelling Beroofd is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Joods Cultureel Kwartier en is van 31 mei tot en met 27 oktober 2024 te zien in het Joods Museum en het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam

De eerste twee afleveringen van de podcast zijn inmiddels te beluisteren via alle reguliere podcastkanalen, waaronder Spotify. 

www.airborne.audio

www.holocaustmuseum.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Airborne blikt terug op totstandkoming Holocaust-podcast

18-03-2024 | 10:29:00
In samenwerking met het museum werd gekozen voor 6 verhalen die elk een ander deel uit de geschiedenis van de holocaust in Nederland belichten

Nationaal Holocaustmuseum en Airborne brengen podcast uit bij opening museum

07-03-2024 | 09:10:01
Aan de hand van zes persoonlijke voorwerpen en de verhalen die ze meedragen, neemt podcastmaker Reinjan Prakke je mee door de geschiedenis van de Holocaust in Nederland

Airborne organiseert audiolunch met Jeroen de Bakker

07-02-2024 | 09:45:00
Airborne organiseert woensdag 13 maart om 12:00 uur een Airborne Audio Lunch met als thema: Wat wij in 5 jaar leerden over podcasting

Even bellen met … Sophie Grandia over de Airborne en Mediahuis NRC-podcast 180 graden voor Achmea

16-01-2024 | 07:00:00
NRC Mediahuis en Airborne ontwikkelden de podcast 180 graden voor Achmea. Marketing Report zou Marketing Report niet zijn als we daar niet meer over wilden weten.

Mediahuis NRC en audio agency Airborne produceren podcastserie voor Achmea

15-01-2024 | 06:00:00
Achmea vergroot zichtbaarheid op de arbeidsmarkt met podcast 180 Graden
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.