[Amp.Amsterdam] Hoe klinkt de stem van jouw merk?

[Amp.Amsterdam] Hoe klinkt de stem van jouw merk?

Stel je voor dat iedereen er hetzelfde uitzag, dezelfde stem- en dezelfde persoonlijkheid had dat zou nogal saai zijn toch? Niemand zou je unieke kenmerken nog herkennen, en datzelfde geldt voor merken.

Onderscheidende merk voice-over

Als merk is het essentieel om je te onderscheiden van je directe concurrenten. Je kunt dit doen door middel van je eigen logo, visuele identiteit, toon en het opbouwen van je eigen merkpersoonlijkheid. Steeds meer merken gebruiken on-brand audio om dit te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een soundlogo, brandscore of dat bekende wachtmuziekje tijdens een telefoongesprek en de muziek in een winkel. Deze touchpoints worden steeds belangrijker voor merken die zich willen onderscheiden. Wat vaak nog ontbreekt, is een onderscheidende merk voice-over. En hier ligt een kans: je wilt niet klinken als een jeansmerk in hetzelfde reclameblok als je een mobiele dienstverlener bent. 

Een herkenbare voice-over kan helpen bij het opbouwen van merkherkenning en is net zo belangrijk als alle andere aspecten die tot de persoonlijkheid van je merk behoren. Als een consument de stem hoort, zullen ze het merk herkennen en associëren met het product of de dienst die het merk aanbiedt. Dit kan waardevol zijn voor merken die klantloyaliteit en herhalingsaankopen willen stimuleren.

In de praktijk

Dus hoe zou dat werken in de praktijk? Als je de volgende zin leest, kun je je vast de stem voorstellen en zelfs de persoon die sinds 2006 de hoofdrol speelt in hun reclamespotjes. Laten we het proberen: 

Nespresso, what else?

Als je George Clooney’s stem hoort, heb je helemaal gelijk. Misschien heb je zelfs een beeld voor ogen van hem nippend aan een kopje koffie. Dat bewijst dat Nespresso niet alleen de perfecte stem heeft gevonden maar ook de perfecte merkambassadeur die koffie sexy maakt. Het merk werd hierdoor zelfs zo succesvol dat de verkoop in 2016 omhoog schoot ondanks het feit dat de cups tot vijftien keer zoveel kosten als oploskoffie. De markt heeft hier zelfs een woord voor bedacht: het Clooney-effect. Een ander voorbeeld is acteur Tim Allen die tien jaar lang, van 2008 tot 2018, de stem van reclamespotjes van Pure Michigan heeft ingesproken. Volgens Michigan’s toerisme website heeft Allen met zijn uitgesproken stem bijgedragen aan de economie van de staat. Forbes rangschikte de reclame als een van de beste reiscampagnes aller tijden.

Opbouwen emotionele band

Een ander voordeel van het het werken met een herkenbare voice-over, is dat het kan helpen bij het opbouwen van een emotionele band met consumenten. Een consistente stem kan een gevoel van vertrouwen en betrouwbaarheid oproepen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een sterkere band tussen het merk en de consument. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het werken met een bekend voice-over talent niet geschikt is voor alle merken. Het is belangrijk dat merken een stem kiezen die past bij de merkwaarden, de doelgroep en de boodschap die het wil overbrengen. Een stem die perfect werkt voor een fastfoodketen als McDonald’s kan bijvoorbeeld minder effectief zijn voor een merk zoals Chanel.

Maar welke stem past het best bij jouw merk? Hoe moet een verzekeringsmaatschappij of supermarkt klinken? Om dit te bepalen moet je je als merk verdiepen in wie je bent, wat je merkwaarden zijn, je tone-of-voice, wie je doelgroep is en via welke kanalen je deze doelgroep bereikt. Dit alles vormt het startpunt voor het vinden van de juiste stem van je merk.

Het team van Amp.Amsterdam kan je helpen met dit proces. In het verleden hielp ons team merken als Interpolis, TeamNL en Zilveren Kruis met het vinden van hun voice-over: uniek, onderscheidend en vooral on-brand   want laten we eerlijk zijn, niemand wil klinken zoals de rest toch?

www.amp.amsterdam

Lees ook:

Marketing Report feliciteert alle partners met hun ADCN Lampen 2024

09-05-2024 | 15:14:00
TBWA\NEBOKO, Ambassadors, Amp.Amsterdam, DEPT, Cheil, Joe Public en N=5 wonnen of waren betrokken bij 45 lampen

100%, TBWA, Ambassadors en Wefilm grote winnaars Dutch Creativity Awards 2024

08-05-2024 | 23:23:00
100% en TBWA zijn bij de Dutch Creativity Awards 2024 dik in de prijzen gevallen. 100% viel het hardst in de prijzen en TBWA het meest

Ambassadors lanceert Duitse vestiging: Ambassadors Berlin

22-03-2024 | 00:19:00
Ambassadors heeft een Duitse vestiging gelanceerd onder de noemer Ambassadors Berlin. Het dochterbedrijf focust zich op VFX, CG en muziekcompositie

[Interview] Sanne Tolsma en Joost Haartsen over de fusie van Amp.Amsterdam en Ambassadors

20-02-2024 | 17:07:00
Ambassadors en Amp.Amsterdam zijn gefuseerd. We spreken Managing Director Sanne Tolsma en Chief Music Officer Joost Haartsen over deze fusie

Dentsu Creative, Wefilm en Amp.Amsterdam kandideren zichzelf met Stukje Van Mij film (KPN) voor grote prijzenwinnaar 2024

10-02-2024 | 15:09:00
Het is nog niet eens half februari en het kan heel goed zijn dat de grote prijswinnaar van dit jaar al bekend is: Stukje Van Mij

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.