Adrian Sanger (DVJ Insights): Kansen in pack tests in 2024

Adrian Sanger (DVJ Insights): Kansen in pack tests in 2024

Een belangrijk instrument voor bedrijven in de verpakte-goederensector zijn verpakkingstests. Ze vormen een essentiële stap om te begrijpen hoe consumenten zullen reageren op  verpakkingsontwerpen voordat deze in de winkels liggen. In 2024 zorgen diverse uitdagingen ervoor dat het landschap van verpakkingstests verandert, wat invloed heeft op hoe merken in staat zijn om consumentenreacties en marktsucces te voorspellen.

Snel veranderende consumentenvoorkeuren

Een uitdaging waar FMCG-bedrijven vandaag de dag mee te maken hebben, is het tempo van verandering in consumentenvoorkeuren. Milieuzorgen zijn bijvoorbeeld toegenomen, met meer consumenten die actief op zoek zijn naar milieuvriendelijke verpakkingsopties. Deze verschuiving vereist dat merken niet alleen innoveren in hun productaanbod, maar er ook voor zorgen dat hun verpakkingen voldoen aan deze nieuwe consumentenverwachtingen.

Tegelijkertijd forceren de economische crisis en de hoge kosten van levensonderhoud in West-Europa merken om verpakkingen aan te passen naar meer eenvoudige ontwerpen die genoeg visuele aantrekkingskracht hebben om de financieel bewuste koper aan te spreken.

Het is veel om te overwegen. Nog moeilijker is het om de balans te bewaren en trouw te blijven aan de kernwaarden van je merk.

Technologische integratie

Technologie blijft zich in een razendsnel tempo ontwikkelen, en de integratie ervan in verpakkingstestprocessen is zowel een uitdaging als een kans. Digitale tools en AI spelen een steeds prominentere rol, waardoor diepere inzichten in consumentengedrag mogelijk worden door middel van virtual reality (VR) en eye-trackingtechnologieën.

Voor dagelijks testen is dit echter niet schaalbaar. Het effectief benutten van deze technologieën vereist hoge investeringen en expertise, wat een grote uitdaging vormt voor veel FMCG-bedrijven, vooral voor die met beperkte middelen.

Verschillen over markten heen

Naarmate merken wereldwijd opereren, staan ze voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat hun verpakkingen aantrekkelijk zijn (en blijven) in meerdere markten. Culturele verschillen beïnvloeden sterk de perceptie en acceptatie van verpakkingsontwerpen. Verpakkingstests moeten daarom aanpasbaar zijn aan lokale klantvoorkeuren, wat zorgvuldigheid vereist van merken in hun streven naar wereldwijde consistentie. In veel voedings- en farmasectoren variëren ook de wettelijke vereisten voor verpakkingen aanzienlijk tussen regio’s, wat een extra laag van complexiteit toevoegt aan het ontwikkelingsproces.

Snelheid is key

Snelheid van introductie op de markt is cruciaal. Hoe langer het duurt voordat een product van concept naar schap gaat, hoe groter het risico om ingehaald te worden. Verpakkingstests moeten daarom niet alleen nauwkeurig maar ook snel zijn, waarbij het lastig kan zijn om een balans te vinden in snelheid zonder concessies te doen aan de kwaliteit van inzichten of de grondigheid van testen. Bedrijven die hun testprocessen stroomlijnen zonder de diepgang van consumenteninzicht op te offeren, zijn de winnaars.

Kosten en kwaliteit in balans

De kosten van uitgebreide verpakkingstests kunnen onbetaalbaar hoog zijn, vooral voor kleinere merken of voor degenen die frequent willen innoveren. Budgetten beperken vaak de omvang en frequentie van verpakkingstests. DVJ Insights maakt bij verpakkingstests gebruik van een kosteneffectieve methode en kunstmatige intelligentie die waardevolle consumenteninzichten biedt. Hierdoor kunnen we nog dieper in de data duiken en patronen en inzichten ontdekken die anders mogelijk gemist zouden worden.

Winnaars zetten inzichten om in actie

Het landschap van verpakkingstests in de FMCG-sector in 2024 is voortdurend in beweging, van het aanpassen aan snel veranderende consumentenvoorkeuren en het integreren van geavanceerde technologieën tot het omgaan met verschillen tussen markten en het balanceren van snelheid met kosten.

Succesvolle bedrijven zijn degenen die deze uitdagingen niet alleen aangaan, maar ook benutten als kansen om te innoveren en te excelleren in een competitieve markt.

De methodologie die DVJ Insights gebruikt, is gebouwd op robuuste wetenschap. We gebruiken geavanceerde 'T-Scope'-technieken in combinatie met eye-trackingtechnologie en rijke diagnostische methoden. Dit zorgt ervoor dat onze inzichten niet alleen nauwkeurig maar ook actiegericht zijn.

Meer weten?

We delen graag meer kennis. Neem contact op met de auteur van dit artikel, Adrian Sanger (adrian.sanger@dvj-insights.com), Global Head of Brand & Shopper, om meer te weten te komen over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen.

www.dvj-insights.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Adrian Sanger (DVJ Insights): De Onstuitbare Groei van In-Store Media in Retail

17-07-2024 | 08:41:48
Binnen de brede definitie van wat we Retail Media noemen, is het benutten van de mogelijkheden in de fysieke winkel het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen.

Martin Hellich (DVJ Insights): Aandacht voor prijscommunicatie even belangrijk als prijsbepaling

12-07-2024 | 09:16:00
Het optimaal instellen van prijzen is geëvolueerd tot een belangrijke discipline, gebruikmakend van  geavanceerde methoden en oplossingen

[Blog] Martin Hellich (DVJ-Insights): Hoe consumer need-gaps helpen om kansen voor productinnovatie te identificeren

01-07-2024 | 14:17:28
Innovatie is een drijfveer voor merkgroei omdat het zorgt voor differentiatie en bedrijven helpt om concurrerend te blijven in een dynamische markt

Mark Vroegrijk van DVJ Insights is Data Professional of the Year 2024

28-06-2024 | 10:42:42
Hij werd hiermee beloond voor zijn bijdrage aan het Marketing Research-vakgebied.

[Blog] Jori van de Spijker (DVJ Insights): Het echte gevaar van Wear-Out, te vroeg stoppen

14-06-2024 | 08:00:00
Waar marketeers bang zijn dat de advertentie te lang op tv zal zijn, zien we in de praktijk juiste dat commercials vaak te vroeg worden gestopt
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.