[Blog] Martin Hellich (DVJ-Insights): Hoe consumer need-gaps helpen om kansen voor productinnovatie te identificeren

[Blog] Martin Hellich (DVJ-Insights): Hoe consumer need-gaps helpen om kansen voor productinnovatie te identificeren

Innovatie nodig voor merkengroei

Innovatie is een cruciale drijfveer voor merkgroei omdat het zorgt voor differentiatie en bedrijven helpt om concurrerend te blijven in een dynamische markt.

We zagen de afgelopen jaren een toename van investeringen van onze klanten in innovatie. In de meeste gevallen heeft dit zich terugbetaald en heeft het geleid tot merkgroei en verbeterde omzet. Dit benadrukt het belang van innovatie, niet alleen bij het creëren van unieke producten en diensten, maar ook bij het verbeteren van klantbetrokkenheid en loyaliteit.

Door continu te evolueren en nieuwe ideeën te introduceren, spelen merken in op veranderende consumentbehoeften, benutten ze marktkansen en stellen uiteindelijk een sterkere marktpositie veilig.  Daarom is het bevorderen van een innovatie cultuur essentieel voor elk merk dat duurzame groei wil bereiken en concurrentievoordeel wil behouden.

Manieren om white spaces voor innovatie te identificeren

Maar hoe wijs je nu de juiste middelen toe aan de juiste innovatie-initiatieven? Vooral omdat in een vroeg stadium beperkte duidelijkheid is over het verwachte rendement.

Een verscheidenheid aan methoden, waaronder concurrentieanalyse, technologische trendmonitoring, marktonderzoek en het identificeren van consumentinzichten, kan helpen om gebieden met een hoog potentieel voor rendement op innovatie-investeringen te pinpointen.

Joakim Wictorin, Sales & Marketing Director Nordics bij GB Foods, benadrukte in een interview met ons het belang van het begrijpen van lokale consumentenvoorkeuren en het voortdurend innoveren om aan deze behoeften te voldoen. Door zich te richten op macrotrends en voortdurend (lokaal) concepten te testen, streeft GB Foods ernaar relevant en concurrerend te blijven door in te spelen op onvervulde klantbehoeften met innovatieve productontwikkeling en marketingstrategieën.

In de Formula E-industrie benadrukte Matt Roberts, VP of Business Intelligence, hoe belangrijk het is om de ‘fan base’ te begrijpen en te betrekken om aan hun voorkeuren te voldoen. Het gebruik van datagestuurde inzichten en innovatieve marketingstrategieën illustreert het commitment van Formula E om continu te ontwikkelen  en in te spelen op nog niet ingevulde klantbehoeften met innovatieve benaderingen in sport en entertainment.

Hoe ontdek je onvervulde consumentenbehoeften?

Het identificeren van de beste innovatieruimtes om initiatieven en middelen op te richten vereist een veelzijdige aanpak. Datzelfde geldt voor het ontdekken van onvervulde klantbehoeften via marktonderzoek. Wij geloven in  de effectiviteit en het resultaat van het combineren van kwalitatieve technieken in kwantitatieve onderzoeksmethoden , een aanpak die we MassQual noemen.

In deze aanpak vragen we consumenten om  verhalen te delen waar zij kansen zien voor innovatie gekoppeld aan hun persoonlijke behoeften en deze vervolgens te wegen op belangrijkheid. Door de antwoorden te vergelijken met ideale ervaringen in een categorie, ontdekken we niet alleen significante kansen voor innovatie maar ook een prioritering als het gaat om kans van slagen.

Deze aanpak biedt verschillende voordelen:

Uitgebreidere reikwijdte en diepgang: In tegenstelling tot conventionele kwantitatieve methoden die afhankelijk zijn van vooraf gedefinieerde hypothesen, maakt MassQual gebruik van kwalitatieve vraagtechnieken. Deze methodologie stelt een bredere

verkenning van klantpercepties en wensen in staat, maar met een kwantitatieve benadering.

Herkennen van subtiele, maar significante signalen:
Puur kwalitatieve methoden bieden diepe inzichten, maar missen vaak subtiele signalen vanwege kleinere steekproefgroottes. MassQual combineert kwalitatieve diepgang met een kwantitatieve aanpak, waardoor inzicht wordt verkregen in alle significante patronen.

Kwantificering van innovatiekansen: MassQual identificeert niet alleen kansen voor innovatie, maar kwantificeert ook de omvang van deze kansen, wat bijdraagt aan het effectief prioriteren en strategiseren van innovatie-inspanningen.

Gericht onderzoek en focusgebieden:
In vergelijking met social media monitoring  of -analyse, die bredere trends en sentimenten vastleggen, biedt MassQual meer gerichte en specifieke inzichten. Deze precisie is bijzonder waardevol voor het ontwikkelen van gerichte en effectieve bedrijfsstrategieën.

Samengevat

MassQual vult andere benaderingen aan om onvervulde klantbehoeften te identificeren en helpt het identificeren en prioriteren van innovatiekansen.

---

Artikel door Martin Hellich, Global Head of Brand & Innovation bij DVJ Insights

www.dvj-insights.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Adrian Sanger (DVJ Insights): De Onstuitbare Groei van In-Store Media in Retail

17-07-2024 | 08:41:48
Binnen de brede definitie van wat we Retail Media noemen, is het benutten van de mogelijkheden in de fysieke winkel het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen.

Martin Hellich (DVJ Insights): Aandacht voor prijscommunicatie even belangrijk als prijsbepaling

12-07-2024 | 09:16:00
Het optimaal instellen van prijzen is geëvolueerd tot een belangrijke discipline, gebruikmakend van  geavanceerde methoden en oplossingen

Adrian Sanger (DVJ Insights): Kansen in pack tests in 2024

03-07-2024 | 09:38:00
Een belangrijk instrument voor bedrijven in de verpakte-goederensector zijn verpakkingstests

Mark Vroegrijk van DVJ Insights is Data Professional of the Year 2024

28-06-2024 | 10:42:42
Hij werd hiermee beloond voor zijn bijdrage aan het Marketing Research-vakgebied.

[Blog] Jori van de Spijker (DVJ Insights): Het echte gevaar van Wear-Out, te vroeg stoppen

14-06-2024 | 08:00:00
Waar marketeers bang zijn dat de advertentie te lang op tv zal zijn, zien we in de praktijk juiste dat commercials vaak te vroeg worden gestopt
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.