BNR Nieuwsradio en RadioCorp waren bijna failliet in rampjaar 2020

BNR Nieuwsradio en RadioCorp waren bijna failliet in rampjaar 2020

BNR Nieuwsradio en RadioCorp kwamen ten tijde van de coronacrisis voor de beslissing te staan om ofwel faillissement aan te vragen ofwel te proberen er nog iets van te maken. Dit stelde advocaat Marijn Kingma namens FD Mediagroep (eigenaar BNR Nieuwsradio) en RadioCorp (Slam! en 100% NL) tijdens haar betoog bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in de beroepszaak over de FM- en DAB+-licenties.

Talpa Network (Radio Veronica, Sky Radio, Radio 10 en Radio 538), RadioCorp (Slam! en 100 % NL) en FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio) zijn in beroep gegaan tegen de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank die heeft geleid tot de situatie dat er per 1 september 2023 tot een herverdeling van de negen landelijke FM- en DAB+-kavels moet worden overgegaan. Daarmee had het radiostation Kink met succes een besluit van de verlenging van de utizendlicenties weten aan te vechten.

De advocaat wees het College erop dat de tekorten uit de coronacrisis niet zijn goedgemaakt voor de radiostations die gebruikmaken van geclausuleerde kavels en met name voor 100% NL, Slam! en BNR Nieuwsradio.

Bestaanszekerheid

Dat het algemeen goed gaat met de radiosector (Audify rapporteerde recordomzet na recordomzet voor de sector, red.) betekent volgens de vertegenwoordigster van de drie radiostations dat miljoenen aan omzetverlies lastig zijn in te lopen als er nog maar tot 1 september 2023 bestaanszekerheid is.

Er zijn daarbij kredieten aangetrokken en dat gaat volgens Marijn Kingma niet goed waarbij kredietverstrekkers zich gepiepeld voelen. Dit omdat voor de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank uitgegaan werd van een verlenging tot 1 september 2025.

Niemand failliet, niemand omgevallen

Kink en DPG Media (Qmusic) wezen er via hun advocaten op dat niemand is omgevallen, niemand failliet is gegaan en dat alle radiostations doordraaien. De partijen wijzen op het herstel dat de radiostations al langere tijd tonen. Daarbij wezen de advocaten erop dat het aan de zenders zelf kan liggen als het op individueel niveau slecht gaat, aangezien het in de sector goed gaat.

De advocaat van RadioCorp en FD Mediagroep antwoordde dat zonder toezegging van de staatssecretaris Mona Keijzer de geclausuleerde radiostations met grote zekerheid faillissement zouden hebben aangevraagd. De situatie in 2020 en 2021 was volgens haar niet een hele houdbare situatie. 2020 noemde ze expliciet een rampjaar. Momenteel is er weinig tijd meer om de leningen en het gat dat toen gedicht moest worden te kunnen aflossen.

RadioCorp/FD Mediagroep bekritiseert Audify

Ook bekritiseerde de advocaat namens RadioCorp en FD Mediagroep de brancheorganisatie Audify die in haar optiek de cijfers vrij gunstig presenteert door geen rekening te te houden in de berichtgeving met de inflatie. Audify wil volgens haar in het algemeen juist een (te) gunstig beeld van de sector geven.  

Bij RadioCorp was er begin 2021 een situatie van een go of no go voor de toekomst van het bedrijf waarbij er nu een soortgelijke onzekerheid heerst, omdat er slechts één jaar is bijgekomen door de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank. Carlo de Boer en Herbert Visser geven volgens de advocaat als mede-eigenaren en directeur van RadioCorp niet snel op, maar het blijft volgens de advocaat een moeilijke periode.

Kern van de zaak

In de kern gaat de zaak over of de  Rotterdamse rechtbank juridisch in zijn recht staat om de beslissing van de oud-staatssecretaris te vernietigen. Talpa Network, RadioCorp, FD Mediagroep betoogden dat de rechtbank hier onterecht op de stoel van het bestuur is gaan zitten en dat hiermee de overheid zich onbetrouwbaar heeft getoond.

Daarnaast brachten ze een aantal juridische zaken in. Ook hekelden ze de houding van de huidige minister (Micky Adriaansens, VVD) dat deze niet in hoger beroep is gegaan. DPG Media, Kink en de huidige minister willen dat het verdeelbesluit blijft staan, terwijl Mediahuis (Audiohuis/Sublime) zich geen partij heeft gesteld in de zaak.

13 december uitspraak

Op dinsdag 13 december zal het College van Beroep voor het Bedrijfsleven uitspraak doen of de herverdeling van radiofrequenties per 1 september 2023 kan doorgaan of dat de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank vernietigd moet worden en daarmee de huidige uitzendlicenties toch tot 1 september 2025 intact moeten blijven.

www.rechtspraak.nl

 

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.