Boek over podcasts: Aantal podcasts blijft achter in Nederland

Boek over podcasts: Aantal podcasts blijft achter in Nederland

Nederland loopt achter op gebied van podcasting. Dit is de stelling van Mirjam Hegger, auteur van het boek Succesvol podcasten voor ondernemers dat inmiddels te koop is.

In het boek wordt een onderzoek beschreven van auteur Mirjam Hegger naar onder andere het aantal podcasts.

Mirjam Hegger, auteur: “Het beeld dat in de media bestaat dat er al zoveel podcasts zijn, werkt remmend op de podcast-ontwikkeling in Nederland.”

Amerika versus Nederland

Vergeeleken met de Verenide Staten zijn er in Nederland 10 podcasts per 10.000 inwoners, terwijl dat in de VerenigdE staten er 57 per 10.000 inwoners ijn. Oftewel 1,9 miljoen podcasttitels in de Verenigde Staten en in Nederland 18.187.

Dat betekent dat er in de VS bijna zes keer zoveel podcasts te beluisteren zijn als in Nederland.

Schril contrast

Ook in een cultureel meer gelijkwaardig land als Zweden, blijkt dat de podcast-dichtheid per hoofd van de bevolking veel hoger ligt dan in Nederland: 15 podcasts per 10.000 inwoners. Dat is 50 procent meer dan in Nederland. Mirjam Hegger: “Waar nu vaak wordt gedacht dat er op dit moment een wildgroei is, staat het aantal podcasts in Nederland op dit moment nog in schril contrast met de aantallen in het buitenland.”

Aantal luisteraars neemt toe

Daarnaast blijkt dat het aantal Nederlanders dat wel eens naar een podcast luistert nog steeds toeneemt: het aantal podcast-luisteraars lag in mei dit jaar in ons land eenderde hoger dan in januari van 2022.

Onjuist beeld in de media

Mirjam Hegger: “in de media wordt het beeld geschetst dat er al zoveel podcasts zijn. Ik zie dat dit remmend werkt op potentiële podcast-makers. Zij vragen zich af of ze te laat zijn. Terwijl data bewijzen dat er op dit moment nog meer dan voldoende ruimte is in de markt.”

www.mirjamhegger.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.