[Budi & Thijs] Ban de zon

[Budi & Thijs] Ban de zon

Hi Thijssie,

Ik las op LinkedIn dat er steeds meer jonge creatieven zijn die voor geen enkel gokmerk meer willen werken. Zelfs niet voor de Staatsloterij. Nou speel ik zelf al jaren mee met de Staatsloterij, maar ik ben dan ook geen jonge creatief en dus wellicht moreel wat gehandicapt.

Anyway, ik vind het zeer gezond als mensen een ander standpunt hebben dan het mijne. Eenheid van denken heeft nog nooit iets goeds gebracht. En dus is het verstandig om je in een haaks standpunt te verdiepen. Zoals het aan banden leggen van gokken. Als goed progressief-liberaal heb ik vrijheid hoog in het vaandel staan. Maar het was John Stuart Mill die mooi zei: “Het enige dat de mens machtigt om in te grijpen in de vrijheid van handelen van een ander mens, is zelfbescherming.”

Ik ben even in de cijfers van Jellinek gedoken. In 2021 waren er in Nederland zo’n 8,6 miljoen recreatieve gokkers, waarvan er 210.000 kans hadden op problematische gokproblemen en 80.000 verslaafd waren. Je zou kunnen zeggen: waarom moeten 99,07 procent van de recreatieve gokkers lijden onder de 0,93 procent? Je zou ook kunnen zeggen: een stad ter grootte van Schiedam is verslaafd en moet beschermd worden. Daar zouden ook hardnekkige maandverslaafden tussen kunnen zitten, dus laten we geen enkel risico nemen met de Staatsloterij. Vandaag nog verbieden.

Maar met alle respect voor gokverslaafden, ik zie in de maatschappij een veel groter probleem. Kanker. Doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Wist je dat huidkanker de meest voorkomende kanker is? Moeten we onze reclamepijlen dan niet op de zon richten?! Hoezo hoor ik daar niemand over? Waarom maken we geen tranentrekkend lied met Snelle, strakke clip erbij, om het strand te demoniseren? Waarom geen sexy reclamecampagne ter promotie van de niqaab? Met als inzicht: verborgen schatten zijn het meest begeerlijk. (Kom op Geert, weer even over je schaduw heen stappen). En hoe maken we het een aantrekkelijke norm om je elke dag 4x in te smeren met sunblock? Daar moet een geinig TikTok-dingetje voor te maken zijn, Thijs. Laten wij van dit onderwerp nou eens een heilige reclamekruistocht maken. Hebben we weer wat nieuws joh, leuk. En aangezien wij de eersten zijn die dit onderwerp claimen, is het ook erg goed voor onze PR. Tuurlijk, daar doen we het niet voor, we zijn oprecht.

Laten we beginnen met het verderfelijke reclamefestival in Cannes te cancelen. Levensgevaarlijk, onmiddellijk mee stoppen. Ik stel als alternatief Glasgow voor, de stad met de minste zonuren in Europa. Kun je ook gewoon met de trein heen.

Thijssie, ik wens je alle schaduw toe!

Je Budi

Ha die Budster,

Weetje, als jonge creatief vind ik gewoon dat je een punt hebt. En wat kunnen wij als reclamemensen met de nodige maatschappelijke betrokkenheid in onze donder veel doen. Nee, wat moeten wij veel doen. Sterker nog, ik vind eigenlijk dat we wel 's een stapje verder mogen gaan. Inderdaad: een algeheel reclameverbod op de zon. Het moet er maar ’s van komen. Dat het er nog niet is, denk ik wel ’s.

Want hoelang moet het nog duren met die schaamteloze zonvakantiereclames? Hoelang tolereren we nog die weekjes naar de zon voor spotprijzen, alsof het allemaal gezond is!?! Kijk, vroeger wist je niet beter, je huisarts ging zelfs naar de zon! Kun je je nu bijna niet meer voorstellen. Tuurlijk, jij en ik weten inmiddels beter. Maar er is nog steeds een hele grote kwetsbare groep, die geen idee heeft. Die de hele dag maar halfnaakt in de volle zon rondbanjert. En die moeten wij beschermen. En hoe doe je dat tegenwoordig? Met een reclameverbod.

Sowieso vind ik het de verantwoordelijkheid van onze branche dat geen enkel reclamescript nog kan beginnen met: “We zien: een palmenstrand…” Kan gewoon echt niet meer, jongens. En alle liedjes die de zon verheerlijken schaffen we af. Op straffe van minimaal twee comebacks van Gordon. Met onvergetelijke winterhits als: ’t Is weer voorbij die mooie winter.

Ik denk zelfs dat we er echt naartoe moeten dat we de zon gewoon minder laten schijnen. Natuurlijk! Cloud seeding. Chemicaliën die wolken maken. En ja, regen. Alles heeft zijn prijs. Werkt heel goed in Dubai. En als ik mijn complotknop even aanzet, vermoed ik dat er de afgelopen maanden al flink mee is geëxperimenteerd in ons luchtruim.

Dus voordat de mensen te lang in de zon zitten, op het strand of op een terras: even een cloud seeding vliegtuigje oplaten, wolkje zaaien, en weer weg. Je kunt dat heel precies geotargetten denk ik. Tot op de schedel van Jack van Gelder nauwkeurig.

Wat ook heel goed mogelijk moet zijn, is dat we aan de chemische cloud seeding mix een scheut sunblock toevoegen. Zodat de regen die op de laatste onnozelaars valt, ook direct weer beschermt tegen de zon. Ok, ik denk dat we er wel uit zijn. Bel jij Wefilm?

Ik wens je vast een heerlijk grote wintervakantie,

Thijs

---

 

Bijvoorkeur is een bureau dat reclame terug wil brengen naar de kern: het creëren van merkvoorkeur. Met alle middelen en innovaties van deze tijd. Maar met een stevig fundament van marketingwetenschap, bewezen psychologische inzichten en de nodige reclame-intuïtie en creativiteit.

www.bureaubijvoorkeur.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Bijvoorkeur en Wibra onthullen Huisman/-vrouw 2024

21-06-2024 | 12:30:00
Na een zoektocht naar het grootste huishoudtalent van Nederland, is de finaleshow te zien op wibra.nl

[Budi & Thijs] Oplichters

31-05-2024 | 12:51:00
Stelling van de dag: consumenten willen opgelicht worden! Zo, dat is eruit. In een ver verleden, wij werkten allebei bij Havas

[Budi & Thijs] Leuk moet!

08-05-2024 | 08:51:02
De Customer Journey, dat is toch wel een van dé marketingbuzzwords van de laatste jaren. Google Trends heeft het even voor me uitgezocht

Bijvoorkeur werkt voor Mitsubishi Motors, gaat merkstrategie voor Europa aanscherpen

12-04-2024 | 00:01:00
Mitsubishi Motors Europe (MME) heeft Bijvoorkeur gevraagd om de merkstrategie voor Europa aan te scherpen

[The List] Bijvoorkeur

04-04-2024 | 12:50:00
Bijvoorkeur is het bureau dat reclame terug wil brengen naar de kern: het creëren van merkvoorkeur

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.