Marketing Report
[Budi & Thijs] Reclame rookgordijnen column

[Budi & Thijs] Reclame rookgordijnen

Ha Thijs, 


Als meester-woord-patissier weet jij als geen ander hoe mensen achter de zoete geur van woorden aan kunnen lopen. In het boek Nineteen Eighty-Four introduceert schrijver George Orwell de term Newspeak. Het is een variant op het Engels, ontworpen door een totalitair regime om de gedachten van het volk te controleren. Zo betekent het woord Goodsex: geslachtsgemeenschap bedoeld voor voortplanting. En orale seks heet een Sexcrime want alleen voor ons plezier. Ik zou zeggen: make love, not war, maar dat is in veel landen tegenwoordig nou niet bepaald de dominante gedachte. Orwell begreep als geen ander hoe belangrijk taal is voor ons denken. Professor Lera Boroditsky (check haar Ted-talk) geeft daar een interessant voorbeeld van. Vraag Duitsers en Spanjaarden om dezelfde brug te beschrijven en de Duitsers zullen meer vrouwelijke typeringen aan de brug geven, zoals mooi en elegant. Spanjaarden daarentegen zullen meer mannelijke typeringen aan de brug geven zoals sterk of lang. Dit komt omdat brug in het Duits een vrouwelijk zelfstandig naamwoord is en in het Spaans mannelijk. Taal beïnvloedt ons denken.

Nou zijn goede reclamemakers natuurlijk bedreven in Newspeak. Maar opvallend genoeg laten reclamemakers zich ook vaak gijzelen door Newspeak. Toen het digitale tijdperk zich aandiende in marketingland, werden reclamemakers vakkundig gegijzeld door termen als dode bomen, 2.0 en growth hacking (immers, tot die tijd had je alleen shrink hacking). Maar wat dacht je van de term performance marketing. Daarmee werd alles wat niet bezig was met het meten en optimaliseren van het eind van de customer journey, in een machtige zwaai weggezet als rechtse hobby. Briljante Newspeak. Zeer schadelijk voor omzet en winst van een bedrijf, maar briljante Newspeak. Echter, niets heeft het in marketingland zo bont gemaakt als working spend versus non-working spend. Working spend is mediabudget, non-working spend is het maken van het creatieve werk. Als ik deze termen tegenkom, moet ik altijd even mijn ademhalingsoefeningen doen om mijn hartslag weer naar 65 te brengen. Gelukkig is het tij in marketingland aan het keren en zien we door publicaties als The Long and the Short of it (uit 2013 hè Thijs, onwetendheid is hardnekkig) dat focussen op alleen het eind van de funnel of het onderschatten van de kracht van creatie een zeer efficiënte weg naar marktaandeel-verlies is.

Moeten we daarom als reclame-industrie niet een Newspeak task-force opzetten die alle marketing-dommigheid meteen de kop in framed? Wat vind jij Thijs?

Een dikke knuffel van je reclamevriend.

Ha die Budster,

Na een deep dive in jouw disruptive storytelling is mijn take-away dat je – ik zeg het maar gewoon – een game-changer te pakken hebt, volledig getailered rond de paradigma shift waar we met z’n allen tot over de oren in zitten, al zou ik willen voorstellen er wel een omnichannel experience van te maken zodat we de klantreis zo gaan insteken dat we echt super customer centric zijn en minstens zo seamless binnen het hele ecosystem, op voorwaarde dat je het super high-end maar ook cutting-edge weet te executeren, maar goed we werken met best-in-class partners dus als we het zo insteken krijgt het hoe dan ook een transformative agility waarmee we echt momentum in de markt kunnen creëren, of impact als dat beter klinkt, vind ik ook goed, zeker als je gebruik maakt van een inbound marketing strategy met de nodige brand advocates die we sowieso al hebben, gaan bij mij de predictive analytics dusdanig door het dak dat we kunnen gaan spreken van een ROI optimization, of op z’n minst een conversion rate waar je echt next gen tegen zegt.

Kortom, het lijkt me een buitengewoon broodnodig idee van je, Budster.

Ik leest overigens in de Adformatie dat er volgens een thought leader in de reclame een fundamentele shift gaande is. Kijk, dan zit ik op het puntje van mijn stoel. Thought leader: "De markt is duidelijk in transitie en bureaus moeten nu al veranderen om die toekomstbestendig in te kunnen gaan." Ik ben me een hoedje geschrokken.

Mocht je er niet van kunnen slapen, wens ik je heel veel Sexcrime (in de 1984 betekenis).

Je Thijs

 

Bijvoorkeur is een bureau dat reclame terug wil brengen naar de kern: het creëren van merkvoorkeur. Met alle middelen en innovaties van deze tijd. Maar met een stevig fundament van marketingwetenschap, bewezen psychologische inzichten en de nodige reclame-intuïtie en creativiteit.

www.bureaubijvoorkeur.nl

 

Lees ook:

[Budi & Thijs] De consument heeft bijna altijd ongelijk

18-11-2023 | 13:21:00
Thijs, het zijn gekke tijden. Zo schijnt de kloof tussen burgers en politici te moeten worden verkleind. Politici moeten meer op ons lijken, meer onze taal spreken. Je ziet nu al in de 2e kamer waar dat toe leidt. Scheldpartijen en bedreigingen, net als zaterdag op het voetbalveld. Van mij mag de kloof weer lekker groot worden Thijs. Ik wil niet dat politici op de gewone mens lijken.

[Interview] Budi Gonzalez de Chaves en Thijs de Boer: We kennen maar één bureau dat merkvoorkeur belooft

02-11-2023 | 09:16:00
In de aanloop naar de publicatie van de Reclamebureau100 2024 op het M100 Event op 7 december in Club ACE in Amsterdam, publiceren wij een serie interviews met genomineerden die deelnemen aan het event. We spreken Budi Gonzalez de Chaves en Thijs de Boer, oprichters van bureau Bijvoorkeur.

Nominaties Audify Awards bekend

02-10-2023 | 14:25:00
Kanshebbers zijn de radiocampagnes van Rijksoverheid, Douwe Egberts, KLUUN, Squla, Van Haren en dé VakantieDiscounter

[Budi & Thijs] ROI? Lang leve de verspilling!

20-09-2023 | 09:56:00
Nu we ons eigen bureau hebben, leek het me goed om even stil te staan bij wat kengetallen. In het bijzonder ROI, Return on Investment

Bijvoorkeur wint Saitaku na pitch

14-09-2023 | 08:35:00
Saitaku, het grootste Japanse foodmerk van Nederland, is klant geworden bij Bijvoorkeur. Aan de bureaukeuze ging een pitch vooraf.

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.