bvA roept bedrijven op duurzame doelen bekend te maken

bvA roept bedrijven op duurzame doelen bekend te maken

De bond van Adverteerders (bvA) roept bedrijven in een statement op om te stoppen met greenhushing: het stilhouden van duurzame doelen. De bvA ziet dat de trend zich doorzet waarbij bedrijven hun duurzame doelen voor zich houden.

Volgens de bvA is dat soms uit angst om beticht te worden van greenwashing, soms vrezen bedrijven voor tegenkracht uit zowel progressieve als conservatieve hoek. bvA denkt dat deze trend ervoor zorgt dat bedrijven niet aan hun duurzame ambities gehouden kunnen worden en dat ze andere leiders niet kunnen inspireren om mee te doen met de duurzame transitie.

Een van de belangrijkste redenen voor greenhushing is dat organisaties volgens de bvA zowel uit de conservatieve als progressieve kringen tegenkracht ervaren bij het communiceren van hun duurzame ambities. Daarnaast zijn bedrijven bang voor financiële en morele schade als duurzame doelen niet worden gehaald. Ze vrezen voor het stigma greenwashing. En dat stigma heeft consequenties, uit een onderzoek dat KPMG in september publiceerde blijkt dat 54 procent van consumenten zou stoppen met kopen van een merk als het merk van greenwashing wordt beticht.

Uit internationaal onderzoek door Global Data (The Thematic Intelligence: ESG Sentiment Polls) blijkt dat steeds minder werknemers weten wat de duurzame doelen van hun organisatie zijn: het aantal respondenten dat zeker weet dat hun bedrijf een duurzaamheidsstrategie heeft, daalde van 51 procent naar 37 procent in het afgelopen kwartaal. Ook influencers houden zich steeds vaker stil over duurzaamheid uit angst om gecanceld te worden of beticht te worden van greenwashing, zo blijkt uit recent onderzoek door Unilever.

Erik van Engelen, voorzitter van bvA: "Greenhushing is net als greenwashing een probleem. Hoewel het minder in het oog springt dan greenwashing, is greenhushing niet minder schadelijk. De duurzame transitie is erbij gebaat dat bedrijven open zijn over hun doelen. Op die manier kunnen claims worden gecontroleerd en wordt progressie meetbaar en zichtbaar gemaakt. “

Een oplossing zit volgens Erik van Engelen in duidelijkere regelgeving en kaders rondom duurzaamheidscommunicatie. Het is volgens de bvA dan ook goed dat er zowel op nationaal en internationaal niveau gewerkt wordt aan regelgeving rondom duurzame claims. Dan weten bedrijven wat ze wel en niet kunnen zeggen en hoeven ze ook niet bang te zijn om beschuldigd te worden van greenwashing.

Daarnaast moeten bedrijven zelf stoppen met het verzwijgen van duurzame doelen, zegt Van Engelen: “Stop met greenhushing, gebruik je communicatiekracht om bij te dragen aan de transitie die nodig is. En ja, dat zal ook zorgen voor tegengeluid, maar dat hoort bij de complexe veranderfase waar we nu middenin zitten. Laat dit je er niet van weerhouden om je uit te spreken over duurzaamheid. Want bij duurzaamheid is niet zwijgen, maar spreken goud.”

www.bva.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

bvA: Hornbach 150e lid en Brenda Smith uit bestuur

30-05-2024 | 13:27:55
bvA telt inmiddels 150 leden. De Bond van Adverteerders die zich tegenwoordig netwerk van merkleiders noemt, verwelkomde Hornbach als 150e lid

Screenforce over de bvA-Webinar over de aandachtseconomie

23-05-2024 | 12:06:00
Hoe en waar kun je de consument nog bereiken zodat jouw merk de aandacht krijgt waar je naar op zoek bent

Reclamebranche gaat standaard ontwikkelen voor eigen CO2-emissies

22-05-2024 | 15:07:35
Het is een gezamenlijk initiatief van bureaus, adverteerders en media-exploitanten, dat geïnitieerd is door bvA en VIA.

bvA introduceert initiatief om positive change van adverteerders te versnellen

23-04-2024 | 23:58:49
bvA en DLA Piper hebben een evenement onder de naam No washing, no hushing georganiseerd over duurzaamheidsclaims.

He wat leuk! Een bericht van....de bvA die opkomt voor de NPO (en Ster)

29-03-2024 | 19:02:00
Henriette van Swinderen, algemeen directeeur van bvA heeft een open brief geschreven aan de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol om de NPO (en de Ster) een hart onder de riem te steken
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.