Marketing Report
Campagne Ben & Jerry’s tegen asielzoekersbeleid nieuws

Campagne Ben & Jerry’s tegen asielzoekersbeleid

Ben & Jerry’s deelde afgelopen week voor de Tweede Kamer halve bakken ijs uit tegen halfbakken beleid, onder andere aan D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt.

De actie is onderdeel van de campagne Halve bakken ijs tegen halfbakken beleid, gericht op het recht op werk van asielzoekers in Nederland. Werken mag na zes maanden in de asielprocedure voor een periode van maximaal 24 weken per jaar. Beleid dat een barrière vormt in tijden van grote personeelstekorten en dat tevens in strijd is met het Europees recht, zo oordeelde de rechtbank.

Een vonnis waartegen het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in hoger beroep gaat. Een collectief van onder andere Ben & Jerry’s, Radboud Universiteit en NGO DELITELABS strijdt voor een versoepeling van regelgeving voor asielzoekers. Dinsdag 6 juni wordt de petitie overhandigd aan de Tweede Kamer.

Aanvraag werkvergunning

Momenteel mogen mensen die wachten op hun asielaanvraag, na een wachttijd van zes maanden, maximaal 24 weken per jaar werken. Een collectief van wetenschappers, NGO’s, experts en werkgevers pleit al jaren voor het opheffen van de 24-weken-eis. Zij constateren dat het huidige Nederlandse beleid en de complexe procedure om een werkvergunning aan te vragen onnodige barrières vormen voor zowel asielzoekers als werkgevers.

Op dit moment wordt voor slechts 4 procent van de asielzoekers die mogen werken een vergunning aangevraagd. Dat terwijl voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen, voor wie de barrières zoals de 24-weken-eis niet gelden, er al ruim 70.000 meldingen van tewerkstelling zijn gedaan. Bovendien oordeelde de rechtbank in april dat de 24-weken-eis in strijd is met artikel 15 van de Opvangrichtlijn van het Europees Recht3.

Samen een vuist maken

De petitie - met de beoogde 10.000 handtekeningen - wordt op 6 juni aangeboden aan de Tweede Kamer. Met de petitie wordt opgeroepen om de barrières die de daadwerkelijke toegang tot arbeid belemmeren, weg te nemen.

Fleur Osté, lead bij Ben & Jerry’s Benelux: “Ben & Jerry’s biedt al jaren via Up Collective werkplekken aan voor nieuwkomers en zo ontdekten we zelf hoe ingewikkeld werkvergunning aanvragen in Nederland zijn. Met een toolkit helpen we nu andere werkgevers hierbij. Ons huidige doel is het recht op werk voor asielzoekers op de politieke agenda te krijgen. Iedereen heeft immers recht op een eerlijke toegang tot werk.”

www.benjerry.nl

https://glasnost.amsterdam/

Lees ook:

Glasnost werkt voor datingapp Fruitz

12-09-2023 | 08:30:00
Glasnost, onderdeel van ACE, gaat aan de slag om de naamsbekendheid van de app in Nederland te vergroten onder Gen Z door middel van earned pr, campagnes en partnerships

Ben & Jerry’s lanceert ijssmaken in samenwerking met nieuwkomers

21-08-2023 | 09:40:36
De productlijn brengt de smaken van hun thuislanden zoals Marokko, Afghanistan en Syrië naar het ijsschap.

Oatly opent eerste pop-up store in Amsterdam

05-07-2023 | 12:31:30
Oatly introduceert deze zomer plantaardig softijs. Om de aanwinst van Oatly Soft Serve te vieren, opent Oatly haar eerste pop-up store in Amsterdam

[Interview] Kirsten Vermeer (Unilever) over Magnum: relevant blijven door altijd voorop te lopen

03-07-2023 | 11:22:00
Onlangs lanceerde Unilever voor het merk Magnum de pleasure is always on campagne om de smaken Magnum Double Sunlover & Starchaser te lanceren. Daarbij is na vier jaar opnieuw een evenement georganiseerd onder de noemer Magnum Festival

Magnum organiseert Magnum Sleepover Festival

21-06-2023 | 14:56:00
Op 9 juni werd na vier jaar opnieuw de Magnum Sleepover georganiseerd, dit keer in de vorm van een festival

 

 

 

 

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.