DDMA, bvA en de Stichting Reclame Code komen met certificaat en openbaar register voor influencers

DDMA, bvA en de Stichting Reclame Code komen met certificaat en openbaar register voor influencers

Om transparantie binnen influencermarketing te vergroten, en problemen zoals sluikreclame tegen te gaan, komen brancheverenigingen DDMA, bvA en de Stichting Reclame Code met een certificaat en openbaar register genaamd Certified by Influencerregels.com. Met deze certificering laten influencers, online creators en talenten zien dat ze op een juiste en verantwoorde manier reclame maken. Na het behalen van het certificaat middels een e-learning krijgen de influencers een plek in het openbare register. 

Nieuwe regels, nieuwe creators, wat mag er wel en niet? 

Veel influencers werken samen met adverteerders, door nieuwe regels is het soms lastig voor hen om te weten wat er wel en niet is toegestaan. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van bepaalde hashtags, het promoten van gratis verkregen producten of op welke leeftijd je bepaalde reclame wel of niet mag richten.

Ook is er een continue instroom van nieuwe creators en trends op het gebied van content. Daarom hebben alle betrokken partijen uit deze snelgroeiende sector hun verantwoordelijkheid genomen en afspraken met elkaar gemaakt.

Verschillende organisaties uit de marketingbranche (DDMA, bvA) en de SRC zijn dit nieuwe openbare register en keurmerk gestart om meer bewustwording en transparantie te creëren. De sector volgt hiermee Frans voorbeeld, waar de certificering in 2021 is ingevoerd. En met succes: waar 22 procent van de influencers vóór certificering de regels overtrad, overkomt slechts 1,05 procent van de influencers dat nog maar ná certificering. Inmiddels zijn ruim 1400 influencers gecertificeerd.

Martijn de Kemp, voorzitter commissie influencermarketing DDMA: "Er is twee jaar lang keihard aan dit initiatief gewerkt. Met deze lancering nemen we een enorme stap voorwaarts in de professionalisering en transparantie van de influencersector. De kracht ervan is dat we het voor creators eenvoudig maken om de regels op het gebied van reclame en wetgeving tot zich te nemen, en het voor adverteerders helder is met wie zij vertrouwde en brand-safe samenwerkingen aan kunnen gaan. Het verheugt ons te zien dat zowel adverteerders als influencers het initiatief omarmen en samen een grote stap zetten richting een meer ethische en effectieve reclamesector."

Het certificaat is te behalen op Influencerregels.com. De website creëert overzicht met de belangrijke regels op een rij. Om een plaats in het register te behalen moet een e-learning module worden doorlopen en wordt er vervolgens een toets afgelegd. De toets wordt doorlopend geactualiseerd en moet jaarlijks worden herhaald, zodat alle partijen op de hoogte zijn van de recentste ontwikkelingen.

De Stichting Reclame Code houdt in de gaten of content aan de regels voldoet via een online monitoringsysteem en geeft aanbevelingen en advies bij waargenomen misstappen. Gecertificeerde influencers zijn zo verzekerd van extra nazorg.

Certificering wordt standaardonderdeel van contracten bij adverteerders

De eerste influencers die zich hebben laten certificeren zijn o.a. Bram Krikke, Eloise van Oranje, Geraldine Kemper, Kaj Gorgels.

Kaj Gorgels: "Ik denk dat het voor zowel influencers als de consument goed is dat er nu duidelijke regels zijn afgekaderd. Dan is er een duidelijk speelveld waarbinnen je mag spelen. Zo is het transparant en eerlijk voor iedereen en dat lijkt mij goed." 

Adverteerders zoals Coca-Cola Nederland, L’Oréal Group Nederland, TUI Nederland, Unilever en Heineken Nederland bevinden zich onder de eerste merken die zich aan het initiatief hebben verbonden. Dit betekent dat zij de certificering onderdeel laten worden van de contracten die zij afsluiten met influencers. Dat gaat gevolgen hebben voor influencers die de certificering niet doorlopen, zij zullen niet meer voor deze merken kunnen werken.

Anouk van den Broek, Senior Manager Media Operations van Coca-Cola Nederland: "Influencer marketing is een belangrijk onderdeel van onze merkcampagnes. Verantwoorde marketing is daarin uiteraard essentieel. Coca-Cola Nederland steunt dan ook het initiatief voor influencer certificering, om meer transparantie in de markt te waarborgen. We zijn trots dat de talenten waar we nu mee samenwerken al gecertificeerd zijn bij de start van dit initiatief. Hopelijk sluiten zoveel mogelijk anderen aan bij het initiatief en creëren we zo samen meer transparantie voor de consument."

Marc Duquesnoy, Chief Digital Marketing Officer van L’Oréal Group voor de Benelux: "De consument heeft altijd centraal gestaan in mijn strategieën en op een verantwoordelijke manier omgaan met marketing is een sleutelprincipe van L’Oréal. Ik ben daarom ook enorm trots dat wij één van de launching partners zijn van de influencermarketing-certificering hier in Nederland."

Els Dijkhuizen, Marketing Directeur Heineken Nederland: "Bij Heineken vinden we het van groot belang dat wij onze consument op de juiste manier benaderen, met alle regels die hierbij horen. Wij besteden hier dan ook veel aandacht aan. We werken veel en graag samen met influencers en daarom steunen we dit initiatief van harte. We hopen dat veel adverteerders zullen volgen."

Roosmarijn Quartier, Director Marketing & Distribution Support bij TUI Benelux: "We hebben geen moment getwijfeld om ons achter dit initiatief te scharen om de transparantie en betrouwbaarheid in de influencermarketing te bevorderen. Het certificaat staat garant voor eerlijke communicatie en verantwoordelijke marketing. Door samen te werken met gecertificeerde influencers, verzekeren we ons ervan dat onze boodschap op een authentieke en duidelijke manier wordt overgebracht, wat essentieel is in het huidige digitale tijdperk. Dit certificaat is niet alleen een erkenning van de professionaliteit van de influencer, maar ook een belofte aan onze klanten dat de inspirerende content die zij zien, voldoet aan de hoogste standaarden van transparantie." 

Veronika Tarjan, Media Lead Benelux & Laurens-Jan Duvigneau, Personal Care Lead Benelux bij Unilever: "Bij Unilever creëren we de mooiste campagnes samen met influencers. Met zoveel verschillende merken die onderdeel van Unilever zijn, en nog meer verschillende influencers waar we mee samenwerken, vinden we het des te belangrijker dat het duidelijk is wanneer zij reclame maken voor ons. We nemen in nieuwe contracten op dat zij de certificering moeten behalen, voordat een samenwerking kan starten. Voor bestaand samenwerkingen werken we toe naar een 100% certificering binnen een jaar. Daarnaast zullen we de influencers waar we geen officiële overeenkomst mee hebben, maar toch content maken voor een van onze merken, adviseren ook dan de e-module te doorlopen, om zo een echte beweging te creëren. Een mooie stap vooruit voor de gehele branche."

Management- en reclamebureaus

Om influencers te bereiken wordt er samengewerkt met managementbureaus. De grootste management- en reclamebureaus van Nederland worden gestimuleerd om de e-learning te doorlopen met hun talenten. Velen zien het als welkome stap in het verder professionaliseren van het werkveld.

Talisia Misiedjan, creatief directeur & partner van A Million Faces: "Influencer marketing is een relatief nieuwe vorm van reclame, maar het groeit en daarom is het belangrijk om te professionaliseren. Dat begint bij transparantie en duidelijke richtlijnen/regels voor zowel adverteerder als influencer. Dit lijkt mij een mooie volgende stap."

Rol platformen

De grote tech-platformen zoals TikTok, Meta en Google, de plek waar influencers actief zijn, vinden het een goede stap voorwaarts, TikTok steunt het initiatief actief door het geven van workshops over dit onderwerp aan influencers.

Bastian Verhulst, Country Manager Global Business Solutions bij TikTok: "Bij TikTok hebben we transparantie hoog in het vaandel staan. Een gezamenlijk initiatief uit de sector om meer duidelijkheid te geven voor creators en gebruikers draagt hier aan bij. We willen het makkelijk maken voor onze gebruikers om te herkennen wat reclame is, en het makkelijk maken voor creators om te weten hoe ze hier het best mee om kunnen gaan en waar ze op moeten letten wanneer ze met merken samenwerken. Daarom sluiten we als TikTok ons graag vanaf de start aan bij influencerregels.com."

Edo Haveman, Head of Public Policy Benelux bij Meta: "Op Instagram en Facebook werken creators en merken regelmatig samen. Wij helpen hen graag om op onze platformen leuke en relevante content maken. Het is een goede ontwikkeling dat belangrijke mensen zoals creators straks nog beter weten wat ze volgens onze regels, de reclamecode en de wet wel en niet mogen plaatsen. Daar wordt de content alleen maar beter van. We ondersteunen dit initiatief van de SRC, DDMA en bvA van harte en zijn blij hier actief onderdeel van uit te maken."

Influencers in Nederland: de cijfers

Het register is relevant voor alle professionele creators, influencers en talenten in Nederland die samenwerken met merken. Op 1 januari 2024 stonden 1.548 ondernemers die zich vlogger, influencer of YouTuber noemen, ingeschreven bij KVK. Ook telt Nederland zo'n 150 influencers met meer dan 500.000 volgers.

www.Influencerregels.com

www.ddma.nl

www.bva.nl

www.reclamecode.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

Koninklijke Jumbo kiest New Kith voor influencermarketing

18-07-2024 | 10:28:00
New Kith zal vanaf juli 2024 verantwoordelijk zijn voor de influencer marketingactiviteiten van Koninklijke Jumbo in Nederland en België

Yvonne Coldeweijer gestopt met (betaald) roddelkanaal

13-07-2024 | 17:13:00
Yvonne Coldeweijer is gestopt met het verspreiden van roddels (die zij stelselmatig juice noemde). De influencer stopte eind april 2024 met het openlijk via Instagram (Life of Yvonne) verspreiden van de roddels om met een betaald kanaal

dentsu integreert Brand Advocacy in haar dienstverlening

10-07-2024 | 10:13:00
Hiermee creëert het meer focus voor oplossingen waarbij klanten vanuit een andere entiteit communiceren dan dat van het merk zelf

Commissariaat voor de Media deelt na 2 jaar eerste (lage) boete uit voor influencermarketing

09-07-2024 | 17:50:00
Het Commissariaat voor de Media heet na 2 jaar toezicht een eerste (lage) boete uitgedeeld vanwege overtreding van de regels voor influencers

Teenmag founder Thomas Brok neemt ParraTV en SoWhat! over van failliete Just Another Media Company

09-07-2024 | 12:47:00
Teenmag neemt onder meer de merken ParraTV & SoWhat! over van het failliete Just Another Media Company en vormt hiermee een Gen-Z / Gen-A publisher onder de naam ‘Swipe Publishing

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.