Marketing Report
Rechter verbiedt gunning aan JCDecaux in Utrecht; Clear Channel blijft exploitant nieuws

Rechter verbiedt gunning aan JCDecaux in Utrecht; Clear Channel blijft exploitant

Clear Channel blijft vooralsnog de exploitant van buitenreclame in de gemeente Utrecht. Dit blijkt uit een vonnis van de rechtbank Midden-Nederland in een kort geding dat door Clear Channel en Global was aangespannen tegen de gemeente Utrecht. JCDecaux en RBL Outdoor waren als tussenkomende partijen ook betrokken. Het gaat om een gunning die in 2018 voor 15 jaar is gedaan en was gewonnen dor RBL Outdoor met Clear Channel als uitvoerende exploitant. Hij behelst 479 abri's, 200 vrijstaande reclamevitrines en 10 digitale portrait. Ook Global heeft zich gemengd in de zaak en eiste een hernieuwde aanbesteding.

De gemeente Utrecht heeft in 2018 de buitenreclame concessie gegund aan Reclamebureau Limburg (RBL) voor een periode van 15 jaar. RBL zorgde voor de plaatsing en het onderhoud van de reclame-voorzieningen. Clear Channel zou voor de gehele duur van de concessie de exploitatie verzorgen, omdat RBL had ingeschreven met Clear Channel als onderaannemer voor de exploitatie.

Constructie

Tegen de oorspronkelijke gunning aan RBL, met Clear Channel als onderaannemer, heeft JCDecaux een kort geding en daarna een bodemprocedure gestart tegen de gemeente Utrecht. Dit omdat JCDecaux van mening was dat een deel van de bankjes in de abri’s niet voldeed aan de eis in de aanbesteding.

JCDecaux heeft in juli 2022 gelijk gekregen in die bodemprocedure tegen gemeente Utrecht. Als gevolg daarvan moest de gemeente Utrecht schade vergoeden aan JCDecaux. De uitkomst van de bodemprocedure had juridisch gezien geen gevolgen voor de geldigheid van de lopende concessie voor RBL en Clear Channel.

De gemeente Utrecht, JCDecaux en RBL Outdoor hebben een constructie opgezet waarmee JCDecaux de rol van Clear Channel als onderaannemer zou overnemen. Daarmee zou JCDecaux geen schade meer opeisen. Deze wisseling van onderaannemer zou zijn tot en met het einde van de looptijd van de concessie, plus een vijfjarige verlenging daarvan. Clear Channel verloor daarmee de reclame-exploitatie in de gemeente Utrecht.

Rechter verbiedt wijziging

Deze voorgenomen wijziging, om Clear Channel als onderaannemer te vervangen voor JCDecaux, werd in november 2023 gepubliceerd door gemeente Utrecht. Clear Channel was van mening dat dit niet zomaar mogelijk was en startte samen met Global een kort geding tegen gemeente Utrecht en RBL bij de rechtbank Midden-Nederland om aan te tonen dat dit een wijziging was van de aanbesteding en de verleende concessie. 

De rechter oordeelde in het voordeel van Clear Channel. De vorderingen van Global werden afgewezen. De voorgenomen wijziging, om Clear Channel als onderaannemer te vervangen voor JCDecaux, is volgens de rechter in kort geding in strijd met de relevante documenten van de concessie, het aanbestedingsrecht en verschillende algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

Daarom oordeelt de rechter dat het de gemeente Utrecht verboden is om zonder nieuwe aanbestedingsprocedure toestemming te verlenen aan RBL om Clear Channel te vervangen als onderaannemer voor JCDecaux. Vooralsnog kan Clear Channel zijn werkzaamheden voortzetten tot en met 2033.Tegen de uitspraak kunnen de gemeente Utrecht, Global en JCDecaux nog in beroep gaan; en zij kunnen ook nog een bodemprocedure beginnen bij de rechtbank.

www.clearchannel.nl

www.jcdecaux.nl

www.rbloutdoor.nl

www.utrecht.nl

 

Lees ook:

Clear Channel en CS Digital Media winnen buitenreclame concessie openbaar vervoer Rotterdam

25-02-2024 | 16:10:00
Clear Channel en CS Digital Media hebben het buitenreclame account van RET gewonnen. Het is een van de grootste buitenreclameconcessies in Nederland. De gunning loopt tot met 2030

[SWOT24] Raymond van Kasterop: door de boodschap aan te passen op doelgroep en locatie, is een campagne nog impactvoller

16-02-2024 | 13:16:00
In de rubriek [SWOT24] maken bepalende spelers een SWOT analyse van de buitenreclamebranche. Aan het woord is Raymond van Kasterop, Maning Director van Clear Channel

Clear Channel Nederland versterkt programmatic portfolio met Vistar

09-02-2024 | 14:41:30
Adverteerders krijgen hierdoor toegang tot een breed scala aan mogelijkheden voor programmatic inkoop.

Outreach: OOH-markt haalt wederom record in 2023: 279 miljoen euro

05-02-2024 | 12:06:00
Het jaar 2023 is door de Out of Home-markt (OOH) afgesloten met een omzetgroei van 11 procent. De netto bestedingen aan buitenreclame bereikten een recordhoogte van 279 miljoen euro

[Vacatures] Clear Channel zoekt een Digital Product Manager

16-01-2024 | 07:06:00
Clear Channel is per direct op zoek naar een Digital Product Manager
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.