Marketing Report
[CMTA] DPG Media: De vernieuwde Margriet nieuws

[CMTA] DPG Media: De vernieuwde Margriet

Dit is een inzending voor Content Marketing | The Awards 2023 | www.cmta.nl

Elevator Pitch

Proud to be oud. Dat is het nieuwe adagium van Margriet, al 85 jaar één van de grootste vrouwenmagazinemerken van Nederland. Margriet is kleur gaan bekennen en richt zich nadrukkelijk op de doelgroep van 60+-vrouwen. Om deze koerswijziging kracht bij te zetten is het printweekblad geheel vernieuwd: met een nieuw logo, opgefriste uitstraling en nieuwe rubrieken. Het leidde tot een bereiksstijging van 7% (NPM, 2023-I): uniek in een tijd waarin printmagazines onder druk staan.

Briefing

De opdracht luidde: vernieuw het weekblad van Margriet om beter aan te sluiten bij de 60+-doelgroep. Niet alleen qua content, maar ook qua uitstraling, look-and-feel, et cetera. Zelfs het aanpassen van het logo
behoorde tot de mogelijkheden. De grootste uitdaging was om te vernieuwen zónder de reeds bestaande, trouwe doelgroep van het merk te vervreemden. Een koerswijziging voor een merk dat al 85 jaar bestaat en een trouwe fanbase heeft, is niet zonder risico. Maar zonder vernieuwing geen vooruitgang! De uiteindelijke doelstelling was het bereik van het printmagazine van Margriet te vergroten.

Insights

Allereerst is onderzoek gedaan naar de 60+-vrouw in Nederland, middels een enquête in samenwerking met BureauVijftig. Daarnaast is een uitgebreide data-analyse gemaakt van welke content goed wordt gelezen op Margriet.nl door de 60+-doelgroep. Een van de learnings hieruit was dat de lezer grote behoefte heeft aan tips & tricks van betrouwbare experts. Tevens is uitgebreid lezersonderzoek gedaan om het nieuwe logo te bepalen, waarbij abonnees is gevraagd naar hun voorkeur. Ze kregen hierbij de keuze uit verschillende logo’s. Ook beoordeelden zij de geboden opties op herkenbaarheid, aantrekkelijkheid en in welke mate ze passend waren bij het merk Margriet.

 

Strategie | Aanpak | Resultaat

De centrale vraag voor de redactie luidde: hoe kan Margriet de 60+-vrouw nog beter bedienen? Hierbij is gekeken naar de content, maar ook naar de look-and-feel.

Er zijn nieuwe zestigplusgezichten aangetrokken: Jan de Hoop (68) als nieuwe columnist (die schrijft over zijn leven als gepensioneerde) en experts als stylist Nanny de Bruin (66) en beauty-specialist Karen van Ede (61). Het zestigjarige model Hilde Janse sierde de cover van Margriet 10, de vernieuwde Margriet. Natuurlijk zie je de nieuwe koers ook terug in de onderwerpkeuzes, zoals minder gaan werken (of ermee stoppen), kleiner wonen, het emptynestgevoel en de schoonheid van grijs haar.

In Margriet 10 is bovendien ‘de 60 boven 60’ gelanceerd: de lijst met inspirerende vrouwen boven de zestig jaar, die voor veel publiciteit heeft gezorgd (o.a. Koffietijd/RTL4 en NPO Radio 5).
In de vormgeving is goede leesbaarheid altijd key. Niet door overdreven groot corpsgebruik, maar door de keuze voor zeer toegankelijke lettertypes die rustig voor het oog zijn. Ook kiest Margriet voor royaal witgebruik en geen zachte tinten voor tekst, waardoor er altijd voldoende contrast is met de ondergrond. Bij het nieuwe logo was het uitgangspunt: goed leesbaar, duidelijk herkenbaar, eigentijds en passend bij Margriet. 

Het resultaat mag er wezen: Margriet editie 10 heeft ruim boven verwachting verkocht (index 109). Nog belangrijker: sinds de vernieuwde Margriet is het bereik van het weekblad gestegen. In een kwartaal steeg het bereik met 7%: van 501.000 in Q4-2022 naar 536.000 in Q1-2023 (NPM, 2023-I).

www.margriet.nl

www.dpgmedia.nl

Dit is een inzending voor Content Marketing | The Awards 2023

Content Marketing | The Awards vormen een grootse en feestelijke erkenning voor de beste contentmarketingcases, de beste expertise op gebied van creatie en distributie en de beste mensen en partijen in het vakgebied.

Binnen elk van de vijf award-categorieën wordt door de vakjury een Bronzen, Zilveren en Gouden Award toegekend. De beoordeling van de cases richt zich op de samenhang tussen briefing, strategie, aanpak en resultaten met substantiële aandacht voor consistentie en lange-termijn inzet die eigen is aan contentmarketing.

Lees alles over The Award op www.cmta.nl

Partners CMTA

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief