Marketing Report
[CMTA] DPG Media - Libelle: Extra makkelijk te lezen nieuws

[CMTA] DPG Media - Libelle: Extra makkelijk te lezen

Dit is een inzending voor Content Marketing | The Awards 2023 | www.cmta.nl

 

Elevator Pitch

Libelle EXTRA MAKKELIJK TE LEZEN - het eerste Nederlandse vrouwenmagazine geschreven op A2/B1 niveau dat gemaakt is samen met een panel van voormalig laaggeletterden. Met deze uitgave willen we vrouwen die moeite hebben met lezen de beleving en het leesplezier van een tijdschrift bieden. Om hen zo te inspireren en motiveren om meer te gaan lezen en hun taalvaardigheden te vergroten. 

Briefing

Met dit magazine willen we een grote groep laaggeletterde vrouwen maar ook mannen zelf laten beleven hoe leuk, informatief en plezierig het lezen van een tijdschrift kan zijn. Zij kunnen daardoor ervaren hoeveel herkenning, ontroering, verbazing, kennis en inspiratie je kan opdoen via een blad als Libelle. Vanuit de boodschap: lekker lezen is leuk en ontspannend, ook als je moeite met taal hebt. Daarnaast was er in de reguliere Libelle die gelijktijdig uitkwam met de Libelle EXTRA MAKKELIJK TE LEZEN heel veel aandacht voor laaggeletterdheid. Daarin stonden dezelfde artikelen, maar op het gebruikelijke leesniveau van Libelle.

Insights

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat heeft grote gevolgen voor hun persoonlijke leven. Een baan vinden, gezond leven en grip hebben op geldzaken is dan lastiger. Dit kan leiden tot sociaal isolement. Wij willen helpen de samenleving toegankelijker maken voor laaggeletterden en het grote publiek bewuster maken van laaggeletterdheid.Voor deze eerste editie werkten we samen met een panel van ex-laaggeletterden: zij speelden een belangrijke rol in het toegankelijk maken van de
uitgave door hun advies op onderwerpkeuze, taalgebruik en vormgeving. Hun feedback werd op alle niveaus doorgevoerd.

Strategie | Aanpak | Resultaat

Zo'n 500.000 laaggeletterden hebben het tijdschrift in eenvoudige opmaak en taal gelezen. 100.000 exemplaren zijn gratis verspreid in buurthuizen, taalhuizen, leesmappen, Libelle Zomerweek, zorginstellingen etc. Gemiddeld zien 5 lezers 1 Libelle. Online was het magazine ook gratis te bestellen: er kwamen 8.594 aanvragen binnen via lezenenschrijven.nl/libelle in plaats van de gegeplande 1.200 exemplaren

De lezers van de editie hebben plezier in lezen ervaren. Dit blijkt uit de kwalitatieve reacties en een evaluatie onder lezers. Zij vinden het blad fijn om te lezen (92%). De onderwerpen van de artikelen passen goed bij hen (86%). Ze waarderen het met een 8,4.

Er is meer bewustwording bij het grote publiek over laaggeletterdheid en het belang van begrijpelijke communicatie door deze innovatieve uitgave die het belang tastbaar heeft gemaakt en de enorme golf aan positieve PR. Van Goedemorgen Nederland, EditieNL, RTL Nieuws tot het Algemeen Dagblad - de lancering van de speciale editie kreeg veel free publicity: dagnieuws, vakmedia, online nieuwssites, RTV: 56 mediaproducties met een mediawaarde: € 298.475,96

Het magazine is door laaggeletterden genomineerd voor de ABC-Trofee. Deze wordt ieder jaar uitgereikt aan een organisatie die zich inzet voor eenvoudige en duidelijke taal. Libelle won de 2e prijs.

www.dpgmedia.nl

www.libelle.nl

Dit is een inzending voor Content Marketing | The Awards 2023

Content Marketing | The Awards vormen een grootse en feestelijke erkenning voor de beste contentmarketingcases, de beste expertise op gebied van creatie en distributie en de beste mensen en partijen in het vakgebied.

Binnen elk van de vijf award-categorieën wordt door de vakjury een Bronzen, Zilveren en Gouden Award toegekend. De beoordeling van de cases richt zich op de samenhang tussen briefing, strategie, aanpak en resultaten met substantiële aandacht voor consistentie en lange-termijn inzet die eigen is aan contentmarketing.

Lees alles over The Awards op www.cmta.nl

Partners CMTA

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief