Marketing Report
[Column] Andy Mosmans (VENGEAN): Het Moedermerk column

[Column] Andy Mosmans (VENGEAN): Het Moedermerk

Het kabinet wil in het bevolkingsregister het woord 'moeder' vervangen door de term 'ouder uit wie het kind is geboren'. In het AD lees ik dat "de wijziging volgens de toelichting bij het wetsvoorstel het gevolg is van een eerdere aanpassing van het besluit burgerlijke stand uit 2022. Toen werd er een uitzondering mogelijk voor transgender personen die een kind krijgen, bijvoorbeeld iemand die nog wel de biologische geslachtskenmerken heeft van een vrouw, maar juridisch al als man staat geregistreerd. In dat geval komt op de geboorteakte geen 'moeder' te staan, maar 'ouder uit wie het kind is geboren'." Ik dacht: is het al 1 april?! En 'vader' dan?! En 'Europapa'?!

De orthodox-christelijke SGP is boos. Volgens SGP-Kamerlid André Flach wordt 'een uiterst gevoelige wijziging' door het kabinet 'weggemoffeld'. De wijziging staat namelijk in een zogenoemde verzamelwet, een wet waarmee in één klap meerdere aanpassingen aan bestaande wetten worden gedaan. Het gaat in deze wet vooral om 'verschrijvingen', 'gebreken' en 'onjuiste verwijzingen' die worden rechtgezet – zo wordt bijvoorbeeld een puntkomma veranderd in een komma.

Een puntkomma veranderen in een komma, lijkt mij van een andere orde dan het woord 'moeder' schrappen. Moeder is een woord met een hoofdletter en met een betekenis die grenst aan het woord God. Zullen we dat dan ook maar schrappen en met name de mannelijke vorm waarin Hij altijd wordt aangeduid?

Woorden hebben waarde en vertegenwoordigen waarden. Met name ook het woord Moeder. Voor Moeders, voor alle kinderen die uit een Moeder zijn geboren en dus voor alle mensen die er ooit waren, zijn en zullen zijn. Er is waarschijnlijk geen sterker Merk dan het woord Moeder. Ook Jezus was er niet geweest zonder Moeder. En Moeder schijnt het meest getatoeëerde woord te zijn ter wereld.

Moeders hebben ook macht en zijn moedig. Zo liet Ljoedmila Navalnaja, de Moeder van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny, zich niet chanteren door het Kremlin en kreeg ze het voor elkaar dat het lichaam van haar zoon na ruim een week alsnog aan haar werd overgedragen om hem eervol te begraven.

Degene die het voornemen hebben om het woord Moeder weg te zetten in het rijtje 'verschrijvingen', 'gebreken' en 'onjuiste verwijzingen' en dus te schrappen, kan ik niet anders omschrijven dan een stelletje M*th*rf*ckers.

PS. Begrijp dat na publicatie en ophef hierover Hugo de Jonge als verantwoordelijke minister inmiddels spreekt van een 'onnodige fout' die 'spoedig wordt rechtgezet'. "Het woord 'moeder' is prachtig en verdient een plek in onze wet. En nu weer aan het werk!" stelt hij op X. Waarvan akte.

Andy Mosmans is CEO & Founder van Creative Branding Engine VENGEAN. 

www.vengean.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Interview] Willem Schouten (Schouten & Nelissen), Bram Holzapfel en Cees-Jan de Melker (VENGEAN) over de branding van Schouten & Nelissen

12-04-2024 | 14:05:00
Schouten & Nelissen heeft een nieuwe visuele identiteit en corporate legacy campagne & Sterker gelanceerd. We spreken hierover met Willem Schouten, Brand Manager bij Schouten & Nelissen en Bram Holzapfel en Cees Jan de Melker, Executive Creative Directors van VENGEAN.

VENGEAN ontwikkelt Legacy-campagne voor Schouten & Nelissen

10-04-2024 | 00:15:00
Met als kernwaarde moed wil Schouten & Nelissen mensen en daarmee de organisaties waarvoor ze werken, sterker maken in werk en leven

[Interview] Laurens Mauquoi (nexeye) en VENGEAN over communicatieconcept Hans Anders

26-03-2024 | 16:05:00
Hans Anders heeft de aloude slogan Alleen de prijs is anders in mei 2023 opnieuw geïntroduceerd en komt met een vervolgcampagne. We spreken nexeye CMO Laurens Mauquoi en Cees Jan de Melker en Bram Holzapfel van VENGEAN over het in 2023 ingezette communicatieconcept

VENGEAN: Global branding of Nippon Express' healthcare division

22-03-2024 | 10:15:18
VENGEAN was responsible for the global logistics provider’s pharmaceutical division’s rebranding and subsequent renaming to Nippon Express Healthcare

[The List] VENGEAN

20-03-2024 | 09:10:00
We are a creative branding engine on a mission to ignite impact by energising enterprise with a vengeance, people and the planet alike
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief