Marketing Report
[Column] Arno Peperkoorn: Betweten column

[Column] Arno Peperkoorn: Betweten

In het jaar 899 na christus overleed Alfred.

Alfred was koning van een deel van een land wat later bekend zou worden als Groot Brittannië.

Een man met visie. Een man die verandering bracht. Een man die mensen verbond teneinde een betere levensstandaard voor zijn onderdanen te creëren. En voor zichzelf. Alfred dacht, uiteraard, ook aan zichzelf. Wat dat betreft had hij een bepaalde tunnelvisie.

Een paar eeuwen voor Alfred reed Frits, die toen Alexander heette door de wereld op zijn Jumbo. Toen olifant genoemd. En veroverde ieders harten met zijn ondernemingsdrang. Achteraf bezien waren beide heren behoorlijk fout. Maar achteraf gezien is er vaak heel veel fout.

Het gaat soms ook om de intentie.

Vandaag werd ik wakker en zag ik de Jumbo commercial, bedacht door Alfred. Ik zag dansende bouwvakkers. Stuitend raar vond ik het. Las commentaren en vormde nog meer mijn eerste meningen. Die waren in de trant:  Hoe dom kun je zijn? Hoe kunnen we nou bouwvakkers afbeelden terwijl we weten dat er zoveel mensen zijn gestorven tijdens het bouwen van onze arena’s in Qatar. Ja onze arena’s. Want zeg nou zelf, gaat u niet kijken dan?

Hoe kun je dit niet zien?

Net zoals vele Nederlanders heb ik me neergelegd bij het feit dat de Nederlandse voetbalmannen - voor de vrouwen is er hoop - nooit wereldkampioen zullen gaan worden en derhalve ontpoppen we ons als wereldkampioen betweten. Wij weten echt alles beter.

We struikelen over elkaar in de veroordeling van bureau en merk. En ja, ik moet toegeven dat ik ook echt vond dat het extreem dom was. Ik had een hoog, hoe dan!! gevoel.

Maar wacht eens even. Alfred is een koning, al jaren. Met mooie mensen die vakwerk maken. Dit moet toch geen opzet zijn. En nee. Dat is het natuurlijk ook niet. Onhandig? Ja. Het streven in de campagne is, de normale Nederlander laten zien. En ja, die werkt ook in de bouw. Dat is geen rare keuze.

De link met wantoestanden is niet gelegd.

Is dat slecht? Ik vind persoonlijk dat dit zeker gezien had kunnen worden. Maar… zoals ik 100 keer mijn eigen column kan nalezen op spelfouten... Ik zie ze niet meer terwijl ze er wek zijn. Dom? Of tunnelvisie?

Persoonlijk vind ik dat Alfred met de Hoofdspencer een geweldig iets heeft bedacht. Alles aan het concept klopt. Op dat stukkie na… En dat stukkie is het verschil tussen winnen en verliezen…

En ik vind ook dat we moeten durven eisen van elkaar dat we werk ergens toetsen. Op zaken die we zelf niet meer zien. Bij een instituut van diverse kijkers. Met achtergronden die verschillen. Teneinde campagnes beter te maken. En dit soort zaken te voorkomen. Want niemand is hier bij gebaat. Het vak niet. Het merk niet. Het bureau niet.

En de doden in Qatar ook niet.

De enig die wint… De wereldkampioen betweten. Terwijl het concept zou moeten winnen. Het idee!

Arno Peperkoorn is Chieft Talent Officer bij Omnicom MediaGroup

www.omnicommediagroup.com/markets/netherlands

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief