Marketing Report
[Column] Ate van der Meer: Het AI-tijdperk - Een kritische blik op creativiteit en innovatie column

[Column] Ate van der Meer: Het AI-tijdperk - Een kritische blik op creativiteit en innovatie

‘Het is E I, ai zegt een ezel’, roept mijn dochter Sterre van 15 me na als ik AI weer eens verkeerd uitspreek. Een generatiekloof, zo lijkt het. Vooral sinds begin 2023 is er een opvallende opkomst van AI, met een overvloed aan mogelijkheden en beloften die de creatieve industrie omarmt als een geschenk uit de hemel. Maar laten we eens kritisch kijken naar deze revolutie en de ware impact ervan op onze industrie en de essentie van creativiteit.

Als een ervaren timmerman zie ik AI als nieuw gereedschap in onze gereedschapskist, maar dan vaak nog in de handen van beginners. Ja, het kan als het ware wonderen verrichten en efficiëntie bieden, maar zonder de juiste kennis, ervaring en vooral creatieve inventiviteit, blijft het slechts potentie zonder bezieling.

De verleiding om te vertrouwen op AI is groot. Het gemak waarmee we complexe taken kunnen automatiseren en de belofte van snelle resultaten zijn verleidelijk. Maar laten we niet vergeten dat AI ook beperkingen heeft. Door inherente bias en beperkingen in het algoritme kan het leiden tot eenheidsworst in creatieve uitkomsten, gemak en brainfog als resultaat waarbij alles er hetzelfde uitziet, klinkt en voelt. En laten we eerlijk zijn, een wereld waarin alles glimmend en glanzend is, is niet bepaald inspirerend.

Moeten we AI dan volledig afwijzen en terugkeren naar de handmatige processen van weleer? Natuurlijk niet. AI biedt ons onmiskenbaar nieuwe mogelijkheden en inzichten die we moeten verkennen, omarmen en benutten. Maar laten we het wel op de juiste manier benaderen.

Streven naar excellentie

We moeten AI zien als een aanvulling op onze creatieve toolbox, niet als een vervanging voor menselijke creativiteit. Het vereist dat we blijven nadenken, blijven experimenteren en blijven streven naar excellentie in ons vak. Dat betekent niet dat we de controle uit handen moeten geven aan de machines, maar eerder dat we ze moeten gebruiken om onze eigen creatieve grenzen te verleggen.

Creativiteit komt voort uit de menselijke geest, uit emotie, uit passie. Het is wat ons onderscheidt van de machines, wat ons in staat stelt om unieke verhalen te vertellen, emoties op te roepen en verbindingen te maken. Laten we dat niet verliezen in de race naar efficiëntie en automatisering.

Mijn boodschap aan mijn collega's in de creatieve industrie is deze: omarm AI, maar blijf kritisch. Blijf trouw aan je eigen creatieve visie en laat je niet verleiden door de glanzende beloften of het gemak van technologie. Want uiteindelijk zijn het niet de nullen en enen die een verhaal vertellen, maar de menselijke geest die erachter zit.

We moeten blijven streven naar buitengewone creativiteit, blijven verrassen en verbazen, en laten we nooit genoegen nemen met middelmaat. Alleen door werkelijk impact te maken zullen we vooruitgang boeken, zowel voor onszelf als voor onze opdrachtgevers.

Het Ai-tijdperk is aangebroken. Laten we het omarmen en het potentieel benutten, maar vergeet nooit de kracht van creativiteit en waar we vandaan komen. Juist als we dat herkennen en erkennen, blijven we relevant en zijn we nodig om de wereld te blijven verrassen en vernieuwen.

Ate van der Meer is Chief bij Snakeware

www.snakeware.nl

Lees ook:

[Column] Ate van der Meer: Vervelende, maar begrijpelijke vraag

29-01-2024 | 09:28:00
In de dynamiek van een succesvol 2023 reflecteren we op een steeds vaker gestelde vraag: "Wat als er iets met Snakeware en jullie software gebeurt?"


Snakeware groeit en blikt vooruit op 2024

09-01-2024 | 08:00:00
Snakeware heeft in 2023 een groei van 8 procent gerealiseerd. De omzet van de digital specialist uit Sneek komt voor het eerst op 5 miljoen euro uit

[Interview] Ate van der Meer over de purpose en waarden van Snakeware

31-10-2023 | 12:29:00
Vandaag spreken wij met Ate van der Meer, CCO van Snakeware, onder meer over purpose en de rol van AI.

Snakeware transformeert DekaMarkt, Dirk, Poiesz Supermarkten en Vomar

23-10-2023 | 14:51:00
In een wereld waar elke indruk, klik en euro telt, is wendbaarheid een kunst. Snakeware belichaamt deze flexibiliteit en daadkracht

Snakeware lanceert vernieuwde corporate website inclusief Snake-spel

12-10-2023 | 17:20:00
De strategische digitale toepassingen en digitale marketing leveren resultaten op, zoals onder meer merkbekendheid en hogere omzet

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.