Marketing Report
[Column] Bas Vlugt: De Mercurs zijn (een beetje) terug, tijd voor actie column

[Column] Bas Vlugt: De Mercurs zijn (een beetje) terug, tijd voor actie

In mijn kledingkast hangt een smoking. Die heb ik aan nooit grenzend aan zelden aan. Doch jarenlang was er één uitzondering en dat was bij de Mercurs. De jaarlijkse Hoogmis van de Tijdschriftenbranche in het De La Mar, op een steenworp afstand van het Leidseplein. Een afspraak waar alle andere afspraken voor moesten wijken.

Die ene dag in het jaar waarvan je van tevoren al wist dat je een praatje zou maken met Pim de Wit, de voormalig CEO van wat toen nog VNU Tijdschriften heette, door menigeen in voordrachten en columns aangeduid met de term Ministerie van Tijdschriften.

Ergens - de MMA zelf, de sponsors - had er iemand diepe zakken, want er vloeide champage, er was entertainment en met presentatoren als Beau van Erven Dorens - 2017 - in combinatie met een toegangsprijs van 50 euro per persoon, was het wel duidelijk dat er heel veel geld bij moest.

Ach; altijd willen verdienen aan een event is ook maar een dogma.

De tijden in media veranderen en die verandering kun je onder meer goed zien bij de Mercurs. In 2021 ging de 23ste editie van de Mercurs niet door, omdat MMA bezig was de interne koers te hernieuwen.

MMA-directeur Harriët Schrier zei toen: "In de 23-jarige traditie van de Mercurs lassen we dit jaar een pauze in, om in 2022 een nieuw concept te presenteren dat qua invulling volledig aansluit bij de innovatieve ontwikkelingen in onze branche. We blijven ons mooie vak zeker vieren met alle toegewijde makers."

In 2017 waren er 42 nominaties in 12 categorieën. De Mercurs waren toen het grootst. In 2020 waren er nog 8 categorieën. In de 2022-editie werd er verhuisd van De La Mar naar B. Amsterdam in Amsterdam Sloten, als afsluiting van Mag Inspiration Day. Er waren 9 nominaties in 3 categorieën als invulling die volledig aansluit bij de innovatieve ontwikkelingen in tijdschriften branche.

Weg hoofdredacteur van het jaar, lancering van het jaar, Jubileum Mercur, merkinnovatie van het jaar, marketingactie van het jaar, cover van het jaar, Tijdschriftenretailer van het Jaar.

De winnaars: Margriet als Media Magazine van het Jaar, Vrij Nederland heeft Rapportage van het Jaar en Happinez Artdirection van het Jaar. Gaat WPG Media er met twee van de drie prijzen vandoor. Voor René Witzel op weg naar de uitgang toch iets om trots op te zijn,

De Mercur sponsors die er in 2017 nog waren - Lucas Ooms Fonds | LOF, Corelio Printing, Aldipress, Betapress en PostNL - zijn niet meer bij de Mercurs betrokken, zover ik kan zien, heeft de Mercurs helemaal geen sponsors meer - ik hoor het graag mocht dit anders zijn.

Lucas Ooms Fonds | LOF kent sinds 2020 drie prijzen per jaar toe buiten de Mercurs-uitreiking.

De vier ander genoemde sponsors hebben alle directe belangen bij magazines in printvorm.

In die zin zijn de sponsors van weleer en het dynamische crossmediale product dat magazines vandaag de dag zijn, volledig uit elkaar gegroeid.

De Mercurs hebben onder druk van de sponsors veel te lang vastgehouden aan het printproduct. Nu de sponsors weg zijn en de Mercurs op het kleinst, bevindt de prijs zich in een interbellum. En daarna gloort de toekomst.

Ik mis de Mercurs, ik mis De La Mar, ik mis mijn jaarlijke praatje met Pim de Wit.

En natuurlijk gaat dat in die vorm nooit meer terugkomen.

Maar ik dacht aan Mercurs nieuwe stijl, een prijs die daadwerkelijk de dynamiek van het prachtige magazines vak anno nu weerspiegelt.

Daarbij denk ik langs deze twee lijnen:

Al die jaren dat ik bij de Mercurs was en er verslag van deed, vielen mij twee dingen op. Eerste: mannen op het podium en in de jury en vrouwen in de zaal. Tweede: de Mercurs zijn altijd een feest geweest voor de makers, nooit voor de partners. Waar zijn de marketeers bij de Mercurs? Zij financieren de industrie. Waarom is geen Mercur voor Magazine Campagne van het Jaar en Magazine Adverteerder van het Jaar.

Vanuit employer branding gezien, was het Mercurs-event een succes, vanuit business development en mediumtype promotie gezien was het weggegooid geld.

Nu de printsponsors vertrokken zijn, kan de blik daadwerkelijk worden gericht op de crossmediale kracht van magazines en is het tijd voor - ik noem er maar een paar - Mercur beste Influencer Campagne, Mercur beste Online Video, Mercur beste Data Toepassing, Mercur beste Magazine Event.

WPG Media hangt nu misschien even in de touwen, maar komt er wellicht bovenop. Uitverkoop is misschien een onvermijdelijke uitkomst maar dat leidt ook weer tot nieuwe dynamiek. DPG Media, Hearst Netherlands, Roularta - die naam is nog even wennen maar brengt ook nieuwe dynamiek - VDS Publishers, Talpa Network, PXR; allemaal geweldige uitgevers. Actie!

Kom op industrie, jullie kunnen en verdienen dit.

Mijn smoking hangt tot nader order werkeloos in de kast.

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief