[Column] Bas Vlugt: Wakker liggen van 2024

[Column] Bas Vlugt: Wakker liggen van 2024

Ik woon al meer dan twintig jaar in Haarlem. Toen wij hier vanuit Amsterdam naartoe kwamen, woonde in de straat een gepensioneerde man die lithograaf was geweest. 

Dat beroep bestond bij de millenniumwisseling al niet meer. Weggedigitaliseerd.

Vinyl, filmrolletjes - verdwenen en in de marge ook weer een beetje hip teruggekomen.

Vervangen door cd's en digitale camera's die op hun beurt ook alweer zijn vervangen door Spotify en smartphones.

Voor een groot deel de afgrond in

Fred Kolsteeg schreef onlangs een dik boek over de Nederlandse reclamegeschiedenis tot het jaar 2000. Dat jaar was wel goed gekozen want het internet brak toen door en sleurde de reclame-industrie zoals we die tot dan toe kenden voor een groot deel de afgrond in. De bureaus die overleefden fuseerden, werden overgenomen, een enkel bureau wist zich aan de digitale tijd aan te passen.

Marc Stubbé, lange tijd zakenpartner van mij, werkte een aantal jaren later als Chief Commercial Officer bij Sanoma. Alle uitgevers waren hard bezig met digitalisering maar je vraagt je vanuit business model oogpunt af waarom. In de board van Sanoma werd deze pijnlijke conclusie getrokken: een advertentie in de printversie van Libelle levert 100 op, een advertentie op de website van Libelle 10 en een advertentie in de Libelle app op de smartphone levert 1 op.

Een hypercompetitieve wereld

Het gaat niet om de precieze getallen maar om de opkomst van een hypercompetitieve wereld waar techniek en schaal en super lage marges de toon zetten. De grootste, wereldwijd opererende tech bedrijven halen door hun enorme schaal miljarden binnen. Een uitgeverij als Sanoma vertrok met de staart tussen de benen uit België en Nederland en probeert op de thuismarkt Finland te overleven.

Nu 20 jaar later dan de opkomst van AI. Een van onze columnisten is AI orakel Rodger Werkhoven. Met recht een orakel want hij bouwde mee aan OpenAI - hij geeft lezingen over de hele wereld. Op zijn LinkedIn profielpagina staat AI won't replace you. Someone using AI will.

Ik denk al een tijdje: leuk geprobeerd Rodger maar ik geloof het niet zo. Ik denk dat heel veel mensen al kunnen gaan nadenken wat ze de komende jaren met heel veel vrije tijd kunnen gaan doen.

Een van de mensen is Diederik Ebbinge. De stem van Aldi wordt na ruim drie jaar bedankt voor zijn diensten. Het nieuwe reclamebureau van Aldi - Joe Public Amsterdam - heeft een AI stem voor Aldi ontwikkeld

Onze klant profiteert daarvan

Mariëlle Rooswinkel, Managing Director Marketing & Communications bij Aldi, draait er niet omheen: "Als discounter zijn we altijd op zoek naar manieren om de dagelijkse boodschappen voor onze klanten zo goedkoop mogelijk te maken. Daar is deze stem een mooi voorbeeld van. We besparen hiermee zowel tijd als kosten. Onze klant profiteert daarvan."

Stemacteurs exit, eigenlijk alle acteurs exit. De eerste volledig met AI gemaakte commercials draaien al. Supermodels in de zin van echte mensen die miljoenen verdienen voor de camera lijken nu al een fenomeen uit vroeger tijden. Naar Kaapstad vliegen om daar te gaan filmen, het gaat allemaal verdwijnen.

AI blinkt juist uit in creatief werk

En dan is een vaak gehoord hardnekkig misverstand: AI gaat net als dat bij automatisering vroeger het saaie, repetitieve werk overnemen. Mensenwerk blijft essentieel.

Dat is helemaal niet waar. AI blinkt juist uit in creatief werk. AI maakt tekst, maakt beeld, maakt muziek, maakt video, maakt complete films, maakt kunst. En nu al onnavolgbaar goed.

Wakker liggen

Raar genoeg vragen mensen mij nooit waar ik als ondernemer van wakker lig.

Maar goed, als mensen het zouden vragen dan zou ik in ieder geval niet zeggen: van Willem Sijthoff en Paul Petermeijer van de Adformatie en de Marketing Tribune.

I'll have de heren en de betrokken vakbladen for lunch.

Waar ik me zorgen om maak is LinkedIn en AI - dat is onze competitie.

Een competitie waarvan ik bang ben dat die mij binnen de kortste keren voor lunch zullen hebben.

Vandaag schrijft Bart Brouwers, hoogleraar journalistiek aan de Universiteit van Groningen een artikel op LinkedIn - waar anders - met deze kop: Huh? Een hoogleraar journalistiek die een 100% door AI gemaakte nieuwssite omarmt?

Zijn bedrijf Media52 heeft een AI machine gebouwd die journalistieke artikelen schrijft over elk denkbaar onderwerp. De eerste betalende klant heeft zich inmiddels aangemeld.

Ik slaap wel hoor maar soms lig ik 's nachts even wakker.

En ik denk dan: het is 2024. Wat gaan we doen?

 

Bas Vlugt is oprichter van Marketing Report. Rodger Werkhoven, die ook kunstenaar is, maakte de AI foto. Nou ja: AI maakte de foto, Rodger veroorzaakte de foto. Hij zal in een column reageren op mijn column. Dat vind ik leuk en eervol.

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Column] Bas Vlugt: Het einde van Freedom of Commercial Speech

05-05-2024 | 18:08:00
Het eerste interview dat ik deed was met Albert Winninghoff. Een legende in het vak, ik had dat toen nog niet helemaal door

[Recensie] Bas Vlugt: Bergen liegen niet, van Dorkas Koenen

04-03-2024 | 13:51:00
Het is alweer de tweede keer in korte tijd dat ik een recensie schrijf over een voor ons vakgebied interessant boek. Na eerder dit jaar het controversiële De Belg van Mark Koster nu dan Bergen liegen niet van Dorkas Koenen

[Recensie] Bas Vlugt: De Belg van Mark Koster; een juice show

08-02-2024 | 22:35:00
Voor ik deze recensie begin eerst een disclaimer. Marketing Report werkt met tal van sponsors - die noemen wij partners. Mediabedrijven die in het boek De Belg worden beschreven, zoals DPG Media en Mediahuis zijn beide partner bij Marketing Report

[Column] Bas Vlugt: Charelle Akihary wint Koffiedik Kijken 2024 met twee vingers in de neus

12-01-2024 | 14:12:00
Omdat het jammer is om een heel jaar te wachten op wie er achteraf de winnaar blijkt te zijn van dit jaar en om ook de organisatie niet onnodig in de wielen te rijden, start Marketing Report een nieuwe traditie: wij voorspellen de winnaars al de dag erna

[Column] Bas Vlugt: Effies 2023, de reclamewereld haat zichzelf

17-11-2023 | 10:44:00
Op de dag dat de Effie Awards het 40-jarig bestaan vierde, stelde een commissie van de Verenigde Naties vast dat Israël op het punt staat genocide te plegen in Gaza en werd bekend dat voor elke tank van de Oekraïne die Rusland kapot schiet Oekraïne 4,5 Russische tanks kapot schiet - die ratio kon wel eens net hoog genoeg zijn voor Oekraïne om de oorlog te winnen of net niet, dat kan ook
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.