Marketing Report
[Column] Bob Goulooze: Zomervisie column

[Column] Bob Goulooze: Zomervisie

In 1971 kreeg ik Maatschappijleer op de middelbare school. Een belangrijk onderwerp dat vaak ter sprake kwam was het Rapport van de Club van Rome. Daarin stelden wetenschappers dat het vijf voor twaalf was qua milieu.

En dat er forse milieumaatregelen moesten komen om onze planeet leefbaar te houden. We weten hoe het is gegaan. Er is bijzonder weinig gebeurd de afgelopen halve eeuw. Sterker nog: het is zelfs erger dan men ons destijds vertelde.

Moderne nomaden

Vorig jaar verscheen het boek Nomad Century: How to survive the climate upheaval van de wetenschapsjournaliste Gaia Vince. Daarin constateert zij dat we de aarde hadden kunnen redden, maar het niet hebben gedaan. De afgelopen 20 jaar stootten we 600 gigaton kooldioxide uit. Bijna evenveel als de hoeveelheid CO2, die de dinosauriërs hielp uitsterven. Het gevolg: klimaatverandering door opwarming van de aarde. En nog steeds zijn er puntdenkers als Trump, Duk en Baudet die dat ontkennen.

Vince stelt dat de politieke leiders niet eerlijk zijn over de opwarming van de aarde. Daardoor beseffen de meeste mensen niet dat dit een enorme bedreiging is voor de wereld. En blijven we maar CO2 uitstoten. Na ons de zondvloed denken velen. Die komt er ook in de vorm van een sterk stijgende zeespiegel.

Trek

Nu is het kenmerkende van mensen dat als zij ergens niet meer kunnen leven, zij wegtrekken naar oorden waar dat wel kan. Afrikaanse en Aziatische groepen willen graag in Europa wonen; Zuid- en Midden-Amerikaanse in de VS. En geef ze eens ongelijk. Hun oogsten verdorren en de veestapel sterft doordat zij grote delen van het jaar in temperaturen van 40-50 graden Celsius moeten leven. Dan wil je naar een plek waar het koeler is. Gelukkig is het eind van deze eeuw boven de 55e breedtegraad ’s zomers nog wel uit te houden.

Dat betekent volgens Vince dat er enorme migratiestromen op gang komen. Dat is op zich niet erg; migratie is van alle tijden. Denk aan de grote volksverhuizingen rond 400 AD. Vince waarschuwt terecht, dat wij in West-Europa totaal niet voorbereid zijn op miljarden immigranten.

Ook onze houding ten aanzien van immigranten staat haaks op wat er nodig is. Maar zoals regeringen wereldwijd zich de afgelopen 50 jaar niets aantrokken van de Club van Rome, zo zullen zij dat waarschijnlijk ook niet doen bij het thema migratie. Daarmee de problemen voor zich uitschuivend, in de Ruttiaanse zin van het woord. Praise the Lord overigens dat die opstapt. Hoewel er genoeg platdenkers over zullen blijven die opnieuw op de VVD en de achterlijke christenen zullen stemmen, om de struisvogelpolitiek van de eerste decennia te continueren. Hierdoor is ons land op vele terreinen ingehaald door andere. Dat gebeurt er als je geen visie hebt.

Onleefbaar

Rond 2050 zijn de tropen al onleefbaar. En daar woont 30 procent van de wereldbevolking. Die mensen migreren natuurlijk niet naar de Zuidpool, maar trekken noordwaarts. Tegelijkertijd hebben we in het Westen veel mensen nodig, want rond die tijd is 43 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar. Het rechtse adagium vol=vol verdwijnt, want dat leidt slechts tot geweld en chaos en biedt geen oplossing voor deze problemen. Dat immigratie, mits goed geregeld, geen probleem hoeft te zijn, blijkt wel uit de vijf miljoen gevluchte Oekraïners in Europa. Die zijn na Europees overleg goed over West-Europa verdeeld en zij die niet teruggaan komen snel aan het werk.

In de jaren ’80 woonde ik enige tijd in Schotland, ten noorden van Aberdeen. Omdat regeren vooruitzien is, ga ik daar binnenkort kijken of ik een stukje land kan aankopen, met een leuke cottage erop. Nu is het nog betaalbaar. Zoiets als dit, met koele zeewind direct vanaf de Noordpool. Zo kan ik mijn kleinkinderen een leven zonder extreme hitte bieden. De rest van de wereld moet maar naar Siberië, Canada of Scandinavië migreren. Dat is mijn visie.

PS

 VPRO’s Zomergastenredactie kan volgend jaar beter Gaia Vince uitnodigen in plaats van die slaapverwekkende stokpaardfetishisten. Want het urgentie ontberende Zomergasten is, ondanks positieve geluiden van jonge historische kennis, ontberende tv-recensenten en een twitterende Nico Dijkshoorn, met de welwillende maar tegenvallende Maassen behoorlijk afgegleden. Het programma is saaier dan ooit. Bij de VPRO moet men na Neerlands beste komiek Freek de Jonge als presentator, toch weten dat schoenmakers beter bij hun leest blijven. Bel me overigens gerust voor nog 10 echt spraakmakende namen van mensen met visie, waar de kijker zijn vakantie voor onderbreekt.

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen en werkt vanuit zijn bedrijf Qontent Fox.

www.qontentfox.com

Lees ook:

[Column] Bob Goulooze: Warmte

05-02-2024 | 15:52:46
We hebben allemaal warmte nodig, zeker in de winter. We weten dat het klimaat sterk verandert en dat we daar gezamenlijk iets aan kunnen doen

[Column] Bob Goulooze: Qontent Fox dood door bank

19-12-2023 | 14:12:00
Qontent Fox bestond sinds 2015. Ik moest het destijds in alle haast oprichten. Ik had namelijk een innovatie bedacht

[Column] Bob Goulooze: Arbeidsmarkt

01-05-2023 | 16:19:00
De arbeidsmarkt is krap, hoor ik ze vaak zeggen. Als ik zo’n ondernemer, directeur of manager hoor klagen moet ik altijd lachen. Het is natuurlijk niet zo dat er geen gekwalificeerd personeel rond loopt. Het is meer een kwestie van dat de werkverschaffers onrealistische verwachtingen hebben en irrelevante eisen hanteren die men maar niet wil loslaten. Neem nu een willekeurige vacature die ik op LinkedIn zag en die bol staat van irreële verwachtingen

Van Kleef sponsort Nationale Haring Smaaktest

05-04-2023 | 11:42:07
De Haagse distilleerderij Van Kleef, producent van onder meer korenwijn, sponsort dit jaar de Smitsloo Groep Nationale Haring Smaaktest. De Haagse jeneverstoker is de enige overgebleven distillateur van de Hofstad.

[Column] Bob Goulooze: Down the drain

24-03-2023 | 10:42:04
Ik vond hem tot de jaarwisseling ook wel sympathiek. Niet in de laatste plaats door zijn documentaire over Schotland

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.