[Column] David  de Jong: WNL (NPO Radio 1) bezig met Omtzigt-bashing?

[Column] David  de Jong: WNL (NPO Radio 1) bezig met Omtzigt-bashing?

Haagse Lobby en Sven op 1 zijn twee WNL-programma’s die op NPO Radio 1 worden uitgezonden. 7 augustus 2023 was oud-minister Henk Kamp (VVD) te gast bij Haagse Lobby. Hij was achtereenvolgens minister van Defensie, minister van Volkshuisvesting, minister van Sociale Zaken en minister van Economische Zaken.

Verantwoordelijk voor flink wat issues waar we vandaag mee van doen hebben zou je zeggen. Of het nu gaat om de woningproblematiek, het terugbrengen van het defensiebudget, maar vooral de situatie van de Groningers en hun aardbevingen waar hij een directe verantwoordelijkheid voor had aangaande de gaswinningen (en daarmee de aardbevingen) en zich bij de enquêtecommissie kon komen verdedigen.

Henk Kamp was uitgenodigd door WNL om als oud-politicus en VVD-prominent de huidige situatie in de politiek te bespreken nu er verkiezingen aankomen. En Henk Kamp ging tekeer tegen Pieter Omtzigt.

Zijn commentaar was dat hij blijft steken in het becommentariëren en het kritisch benaderen. Hij stelt vragen, krijgt hij antwoorden stelt hij vervolgvragen en vervolgens wil hij tijdlijnen hebben en blijft hij daarin steken, aldus Henk Kamp.

De door WNL ingehuurde krachten Tessa van Vliegen (een voormalig advocaat ondernemingsrecht en insolventierecht) en politiek duider/verslaggever Thomas van Groningen slikten dit als zoete koek.

Kop in het zand

Geen kritische wedervraag, nee ze gingen mee in het betoog van Henk Kamp. Zou het misschien zo zijn dat doordat types als Henk Kamp geen echte antwoorden op vragen geven bij bijvoorbeeld de gaswinning in Groningen en hij stelselmatig als minister zijn kop in het zand stak, dat je dan juist moet gaan graven? En hetzelfde bij de toeslagaffaire. Ja, ministers vinden het vervelend als de feiten alsnog boven tafel komen. 

En zo kon Henk Kamp vrijelijk vaak feitenvrij doorgaan met zijn aanval op Pieter Omtzigt. Verantwoordelijkheid zou het kamerlid nooit hebben genomen, want dat heeft hij (aldus Henk Kamp) nooit gedaan omdat hij niet in een kabinet is gaan zitten. Henk Kamp en de presentatoren vergaten voor het gemak dat Pieter Omtzigt zich kandidaat had gesteld voor partijleider. En ze vergaten ook dat het CDA jarenlang regeringsverantwoordelijkheid heeft genomen, waarbij dat ook vanuit de Tweede Kamer gedragen wordt. Hoezo, geen verantwoordelijkheid?

Henk Kamp ging even door op de persoonlijke en gezondheidsaspecten van Pieter Omtzigt focussend op zijn overspannenheid in 2022. Ook hier weer geen kritische tegenvraag vanuit de presentatoren.

Alexander Pechtold

14 augustus, een week later. Alexander Pechtold (D66) zit dit keer alleen tegenover Thomas van Groningen op NPO Radio 1 bij het programma Sven op 1 (Sven Kockelmann is met vakantie). Alexander Pechtold was een jaar en drie maanden minister van bestuurlijke vernieuwing en verder vooral lang fractievoorzitter/partijleider van D66.

Alsof het afgesproken was, herhaalde deze oud-politicus de door Henk Kamp geuite kritiek wijzend op verantwoordelijkheid nemen. Dat Pieter Omtzigt dat jarenlang gedaan heeft, werd niet besproken.

Ook kan volgens Alexander Pechtold Pieter Omtzigt beter bij een beweging elders (buiten de politiek) zijn sterke punten naar voren laten komen. Nee, dit is geen functie elders-advies, maar het is toch maar beter als hij een functie elders neemt, dat idee.

Alexander Pechtold is thans directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Daar is van alles mee aan de hand, overdreven lange wachtlijsten, maar ook wellicht onredelijke ultrastrenge normen voor aankomende automobilisten. Geen enkele vraag, laat staan een kritische, vanuit WNL over waar Alexander Pechtold eigenlijk mee bezig is.

Of Pieter Omtzigt meedoet met verkiezingen is aan hem. Of de kiezer hem wel of geen zetels en hoeveel gunt, is aan de kiezer. Als Pieter Omtzigt daarna er iets moois van maakt of faalt kan je niet van tevoren bepalen als oud-politicus. Het heeft iets glazenbollerigs als je dat zo gaat bespreken waarbij je de vraag kunt stellen hoe relevant de mening van oud-politici hierover nog is.

WNL-focus?

Het is dus erg merkwaardig dat WNL de focus op Pieter Omtzigt heeft gelegd. Het lijkt net op het openbaar afslachten van een kamerlid en zeer populaire politicus zonder dat er enig weerwoord is. Je kunt je afvragen waarom Henk Kamp en Alexander Pechtold überhaupt zo uitgebreid hun mening op de publieke nieuwszender konden ventileren zonder enige kritische kanttekening. En dat bij herhaling.

De NPO wordt geacht op evenwichtige wijze een beeld van de samenleving te geven, de NPO wordt geacht te voldoen aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen. Het feitenvrij bashen zonder weerwoord van een individueel kamerlid die nadenkt over zijn eigen toekomst, hoort daar niet bij is mijn idee. Ook niet bij WNL, dat zegt te staan voor de brede liberaal-conservatieve stroming.

---

David de Jong is als journalist werkzaam voor onder meer Marketing Report.

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Column] David de Jong: Nederlandse media laten zich meeslepen door patriottisme bij Eurovisie songfestival

13-05-2024 | 11:54:00
Nagenoeg alle Nederlandse media hebben zich laten meeslepen in partijdigheid en meegaan in populistische sentimenten alsmede stemmingmakerij voorbijgaand aan journalistieke neutraliteit en objectieve berichtgeving

[Column] David de Jong: Commissariaat voor de Media bewijst eigen onvermogen

06-05-2024 | 10:45:00
Het Commissariaat voor de Media is de bestuursrechtelijke handhaver van de Mediawet. Die bewijst eigenlijk al een behoorlijke tijd zijn eigen onvermogen. Niet omdat deze toezichthouder niet de middelen daartoe heeft, maar omdat hij ervoor kiest om niet te handhaven en een laissez-faire houding aan te nemen

[Column] David de Jong: VodafoneZiggo, KPN, Odido en Delta Fiber zijn blaffende honden die niet bijten

23-02-2024 | 17:20:00
De telecombedrijven VodafoneZiggo, KPN, Odido en Delta Fiber probeerden een transparante biedingsprocedure voor elkaar te krijgen voor onder meer de live rechten van het Eredivisievoetbal

[DutchMedia Podcast]: Liedewij Hentenaar van Audify over de audiomarkt, NMO en meer

20-02-2024 | 12:46:00
David de Jong en Taco Jelgersma maken DutchMedia Podcast. In deze podcast gaan zij in op actuele onderwerpen uit de wereld van media, marketing en telecom

Budi & Thijs schrijven meest gelezen column van 2023

29-12-2023 | 10:15:00
In onze serie meest overzichtsartikelen mag deze natuurlijk niet ontbreken: de lijst met de meest gelezen columns van 2023
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.