[Column] Dennis Mensink (Mediatic): De overeenkomsten tussen bedrijven zonder smoel en Botox

[Column] Dennis Mensink (Mediatic): De overeenkomsten tussen bedrijven zonder smoel en Botox

Strakgetrokken. Ontdaan van karakter. Zonder emotie en niet onderscheidend. Wie een iets te enthousiaste plastisch chirurg treft in de zoektocht naar een botox-behandeling loopt het risico op dit resultaat. In de zoektocht naar onze identiteit verliezen we soms ons gezicht. Omdat we te veel kijken naar dat van anderen. Of omdat we geen realistisch beeld hebben van onszelf.

Schijn bedriegt

Ook het bedrijfsleven kent partijen zonder smoel. Ondernemingen die zich zo conformeren aan hun klanten dat ze zelf karakterloos worden. Hetzelfde uniform, dezelfde vocabulaire en een uitstraling die niet snel iemand tegen de borst stuit. Wel zo makkelijk toch?

Maar schijn bedriegt. Je doet jouw klanten juist een groot plezier door je ware gezicht te tonen. Jezelf trouwens ook: uit diverse onderzoeken blijkt dat ondernemingen financieel succesvoller zijn als ze hun eigen merkidentiteit als uitgangspunt gebruiken. Wat dus ook betekent dat je 1-0 achterstaat als je géén eigen smoel hebt.

Jouw identiteit als uitgangspunt

Een merkidentiteit gaat uit van jouw eigen waarden. Niet van wat je denkt dat andere partijen zullen waarderen. De lijnen die jij wilt gladstrijken omdat je denkt dat het de norm is, kunnen juist doorslaggevend zijn voor potentiële opdrachtgevers. Jouw identiteit moet altijd het uitgangspunt zijn, niet die van jouw klanten. Succesvolle bedrijven zoals Patagonia, Tony’s Chocolonely, Nike en LEGO kunnen daar als geen ander over meepraten. Als je jouw identiteit als startpunt neemt voor je totale bedrijfsvoering is de kans groot dat je veel interessanter bent voor opdrachtgevers. Jouw normen en waarden zijn daarbinnen leidend. Welke mensen je aanneemt, welke partners je kiest en hoe je jouw bedrijf inricht.

Jim Collins (auteur van boeken als Good to Great en Built to Last) onderzocht welke bedrijven op lange termijn de beste prestaties leverden. Wat bleek? De beste bedrijven hielden zich constant de volgende drie vragen voor:

  1. Waar heb je een diepe passie voor?
  2. Waar kun je het beste van de wereld in zijn?
  3. Waar kun je je geld mee verdienen?

Door je te concentreren op deze vragen, focus je op je essentie, op je bestaansrecht. Dat helpt je bedrijf vooruit, ook op de lange termijn.

Stop met gladstrijken

Stop dus met het gladstrijken van jouw onderneming, en laat je karakter zien. Dat is ook uit cosmetisch oogpunt van belang voor jouw opdrachtgevers; als jij eerlijk en oprecht bent, zorg je voor minder gefronste wenkbrauwen. En dat voorkomt weer diepe rimpels. Want laten we eerlijk zijn: er is natuurlijk niks mis met een beetje ijdelheid. Maar uiteindelijk gaat het, ook in het bedrijfsleven om karakter. Het is het karakter van jouw onderneming dat jouw gezicht bepaalt. Voorkom dat je een bedrijf zonder eigen smoel wordt.

Heb je het toch zover laten komen? Wanhoop niet. Net als met botox houdt het effect niet eeuwig aan. Als je op het juiste moment stopt met de verkeerde beslissingen nemen, kun je over een tijdje weer met opgeheven hoofd in de spiegel kijken. 

Dennis Mensink is oprichter van contentmarketing- en PR-bureau Mediatic in Amsterdam. Met 20 content- en PR-professionals en een netwerk van (zuster)bureaus zet Mediatic zich in voor duurzame en innovatieve organisaties, zoals Viisi Hypotheken, Stichting DOEN, bunq, Seepje, MUD Jeans, en MisterGreen. Ook G4S, GVB, LUMC en de Universiteit van Amsterdam (UvA) behoren tot de klantenportefeuille.

www.mediatic.eu

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.