Marketing Report
[Column] Dion Holla: Van Schlager tot Electro: Je Merk als Muziekfestival column

[Column] Dion Holla: Van Schlager tot Electro: Je Merk als Muziekfestival

Voorbij zijn de dagen dat sonic branding simpelweg betekende dat je een pakkende jingle op een commercial plakte. Het draait nu allemaal om een slimme mix van data en creativiteit, waarbij merken hun plek vinden in de muziekwereld. De identiteit van je merk, en dus ook je muziek identiteit, is niet te vangen in één stuk muziek. Het vraagt om een nieuwe benadering die recht doet aan zowel je merk als aan je klanten, je publiek. De muzikale identiteit van een merk moet meebewegen, zich aanpassen aan verschillende groepen consumenten en meegaan met de tijd.

Het Verkennen van het sonic Branding Spectrum

Je eigen muziekfestival als metafoor voor je muziek identiteit.
Stel je de muzikale identiteit van een merk voor als een muziekfestival - een voortdurend evoluerend platform van samengestelde geluiden en artiesten. Net zoals een merk heeft elk muziekfestival een eigen identiteit. Van klein en niche tot groot en mainstream, van schlager tot electro. Net als een merk heeft ieder festival zijn vaste publiek, echter, moet een festival zich ook keer op keer opnieuw uitvinden om een nieuw jonger publiek aan te spreken. Door het programmeren van verschillende muzikale podia kunnen merken zowel nieuwe als bestaande target groups bereiken.

Brand Festival als creatief Compass

Stel je voor: Main Stage. Hier klinkt muziek die zowel herkenbaar is voor de vaste fans als aantrekkelijk is voor de nieuwe fans. Challenger Stage: Hier klinkt muziek die nieuw is en leeft onder een jong publiek. Rave Stage: Hier komen de fans samen voor de energie. Morning Stage: en hier om even uit te rusten.

Binnen elk podium ligt een zorgvuldig samengestelde line-up van artiesten - een momentopname van de levendige muziekcultuur van vandaag. Met een mix van menselijke expertise en op data gebaseerde inzichten kunnen merken trending geluiden en opkomende artiesten ontdekken, een muzikale ervaring creëren die rechtstreeks tot hun doelgroep spreekt.

Een curatie die past bij het merk. Een muzikale vertaling van waar het voor staat, hoe het gezien wilt worden door consumenten. En afgestemd op wat nu relevant is in de muziekcultuur van de doelgroep. 

De schoonheid van de vergelijking met het muziekfestival ligt in zijn veelzijdigheid. Of je nu op zoek bent naar een stock track, samenwerkingen met opkomende artiesten, of op maat gemaakte muziek wilt, een sound logo, het festival dient als een creatief compass en beginpunt van middelen. 

Soundtrack van morgen

Terwijl technologie blijft zorgen voor vormgeving van het marketinglandschap, evolueert ook de kunst van sonic branding. Vandaag gaat het niet alleen om het maken van een pakkende jingle - het gaat om het ontwikkelen van een sonic strategie die zich uitstrekt over platforms en contact momenten.

Denk aan de opkomst van sonic logo's - korte, kenmerkende geluidsfragmenten die dienen als sonic handtekeningen voor merken. Van de melodieuze "da-da-da-da-dah" van McDonalds tot de iconische "ta-dum" van Netflix, deze sonic logo's zijn ontworpen om door de ruis van moderne reclame heen te snijden, direct de merkidentiteit aan te duiden in een drukke markt.

Maar sonic branding gaat verder dan alleen een sound logo - het gaat erom een emotionele resonantie te creëren die consumentengedrag stuurt. Studies hebben aangetoond dat muziek krachtige emoties en herinneringen kan oproepen, koopbeslissingen en merkloyaliteit kan beïnvloeden. Door de emotionele kracht van geluid te benutten, kunnen merken ervaringen creëren die een blijvende indruk maken op consumenten, diepgaande verbindingen stimuleren die traditionele reclame overstijgen.

Het Benutten van de Kracht van Muziekdata

In de huidige door data gedreven wereld ligt de sleutel tot effectieve sonic branding in het benutten van de kracht van muziekdata. Door streamingtrends, socialemediagesprekken en consumentenvoorkeuren te analyseren, kunnen merken waardevolle inzichten in het sonic landschap ontdekken, opkomende trends.

Dus, als je begint aan je reis door de wereld van sonische branding, onthoud dan dit: het draait niet alleen om het maken van muziek, maar om het creëren van een ervaring, een verhaal, een gevoel dat resoneert met je publiek.

Als jouw merk een muziekfestival is - welke artiesten staan er en wat voor muziek hoor je?


Dion Holla is Head of Brand and Operations bij Sizzer

www.sizzer.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief