Marketing Report
[Column] Ernst-Jan Smids (JUMP! RETAIL): Een stap is geen jump column

[Column] Ernst-Jan Smids (JUMP! RETAIL): Een stap is geen jump

Xenos, met 150 winkels alive and kicking terwijl het vijf jaar geleden nog op de nominatie stond omgekat te worden naar Casa-winkels. Onder Linda Keijzer (CEO) pakte dat anders uit. Ze zette Xenos weer in zijn kracht, verbouwde bestaande winkels en opende nieuwe winkels. Loodste Xenos door corona, won prijzen en blijft de formule met succes doorontwikkelen.

Xenos heeft de wind in de zeilen

De jump is de ambitie van Xenos om in 2025 de meest natuur-positieve retailer van Nederland te zijn. Een vergaande keuze met grote impact. Wat de meest natuur-positieve retailer is en wat het betekent voor Xenos valt te lezen in het XENOS IMPACT-reisverslag op de site. 

Het zaadje werd bij mij geplant tijdens het RetailTrends Live Congres in 2022, waar Linda Keijzer op het podium vertelde hoe Xenos als eerste retailer de Nature Impact Rating verbindt met (op termijn) alle artikelen. Een klein jaar later is natuur-positief een vast navigatiepunt in de winkels en webshop om als consument een meer duurzame keuze te maken.

Natuur-positieve ambitie van Xenos

Natuur-positief gaat volgens Xenos verder dan duurzaamheid. Het is een manier van leven die een positieve bijdrage levert aan de omgeving en de wereld. Meer teruggeven dan nemen.

Xenos wil een positieve bijdrage leveren aan het leven van mensen en aan de omgeving. Aan de wereld. Het doel is dat in 2025 de klanten en medewerkers Xenos zien als de meest natuur-positieve retailer van Nederland en wil een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen.

Xenos is in 2021 begonnen met:

 • CO2-footprint nulmeting
 • Natuur-positieve doelen voor alle producten en verpakkingen
 • Introductie Mooi & Duurzaam-label voor duurzame producten
 • Start om transparant te zijn over de impact van de producten door de Nature Impact Rating
 • Trainingen op natuur positiviteit en zero plastics
 • Samenwerking tegen voedselverspilling met verschillende partners

Doelen voor 2025

 • Klimaatneutraal op directe (eigen bronnen) en indirecte (bronnen van externen) uitstoot van CO2
 • Eerste natuur-positieve Xenos winkel
 • Alle winkels zijn voorzien van led-verlichting
 • 30 iconische Xenos-producten zijn natuur-positief
 • Alle producten hebben een Nature Impact Rating
 • Alle gebruikte materialen zijn gecertificeerd (FSC, GRS)
 • Minder verpakkingsmateriaal en kiezen voor 100 procent recyclebaar en recycled (of composteerbaar)

En ook voor 2030 staan de ambities vast: klimaatpositief, het assortiment grotendeels natuur-positief en andere retailers die de Nature Impact Rating omarmd hebben.

Natuur-positief, misschien wel een meer aansprekende omschrijving dan het niet-gedefinieerde containerbegrip duurzaam. Een nieuwe mindset die doorwerkt in alles. Bijvoorbeeld ook om als eerste retailer de folder via WhatsApp te verspreiden. Alles bij elkaar een gedurfde jump van Xenos die hopelijk veel navolging krijgt. De uitnodiging naar andere retailers om de Nature Impact Rating te omarmen ligt er.

--

Ernst-Jan Smids is oprichter van JUMP! RETAIL. Iedere maand schrijft hij een column over een in het oog springende jump van een merk of een formule. Een jump waarbij een merk of formule zichzelf next level positioneert, heruitvindt, een nieuwe delta aanboort of talk of the town is. Een jump, een doorbraak, een shift, een statement, een commitment, een gamechanger. Een keuze waar moed voor nodig is.

www.jumpretail.nl

www.xenos.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief