Marketing Report
[Column] Erwin Fisser: Sympathie voor Gideon column

[Column] Erwin Fisser: Sympathie voor Gideon

Charisma kun je niet leren. Ik zag in een video op Twitter een wat onhandig bewegende en ongemakkelijk formulerende jongeman ergens op een balkonnetje in Amsterdam.

FvD zelf zou later juichen over een opkomst van duizenden, maar in de video zelf zag je dat het er maximaal een paar honderd waren. Het woord menigte was niet eens van toepassing. De jongeman in kwestie was Gideon van Meijeren. Gideon zit in de Tweede Kamer namens Forum voor Democratie. Zijn grootste talent is dat hij netjes doet wat Thierry aan hem vraagt, zonder dat hij ooit een bedreiging voor Thierry zal vormen. Gideon is een trouw type. Geen grootse spreker, geen grote denker maar met de gave om als een labrador uit te voeren wat het baasje opdraagt.

Ik kreeg een beetje medelijden met Gideon. Hij roept bij mij allerlei herinneringen op aan de middelbare school. Aan de jongens die er zo graag bij wilden horen, maar er telkens net buiten vielen. Jongens die vervolgens de minst weerbare kinderen gingen pesten, uit angst zelfs gepest te worden. Als schaduwen kopieerden ze het gedrag van de van nature populaire klasgenoten. Dezelfde kleren, dezelfde agenda's, dezelfde bewegingen en dezelfde grapjes.

Maar als zij dan zo'n grapje maakte, lachte er niemand. Als zij een arm om de schouder van een meisje legden klonk er IIIeeeuuwwww! en rende dat meisje gruwelend weg. Dan probeerde die jongen zichzelf een houding te geven. Schaapachtig lachend om zich heen kijkend. Snel weer de aandacht verleggen door een bleek jongetje met rood haar de bril van de neus te trekken. Geen pesten uit haat, maar uit overlevingsdrang.

Je zag het Gideon in dat filmpje proberen een bevlogen toespraak houden. Hij gebruikte de woorden van Thierry, herhaalde de leugens van Thierry en probeerde te praten en te bewegen als Thierry. Maar het zit er gewoon niet in.

Vogeltjesdans

Ooit heb ik op een workshop in Mozambique een danswedstrijdje gedaan met een Mozambikaanse jongen. Eerst deed hij een dans voor die ik na moest doen. Dat ging niet. Daarna mocht ik een Nederlandse dans voordoen en ik dacht: “Ik zal hem hebben". Ik koos voor de vogeltjesdans. Daar valt niets van te maken leek mij. Maar dat had ik volkomen mis. Wat wij in Nederland altijd hebben laten zien op het gebied van vogeltjesdans, het showballet van Penny de Jager incluis, stelt totaal niets voor bij wat deze jongen op basis van puur talent neerzette. Ik wil maar zeggen: ik weet hoe je je moet voelen, Gideon.

Het handjevol toeschouwers voelde het trouwens ook. De plaatsvervangende schaamte. Als hij het had over onze hardwerkende boeren, gelukszoekers of CO2-waanzin dan werd er gejuicht. Maar niet overtuigend gejuicht. Meer zoals je vader juicht wanneer je als keeper het tiende schot op doel ineens wél tegenhoudt en je je ploeg maar mooi op 9-0 verlies weet te houden. Gideon zoog het desondanks dankbaar op. Ook applaus uit medelijden is immers applaus.

Laat ik eerlijk zijn, Gideon steekt zijn energie in het verspreiden van verschrikkelijke leugens en desinformatie om een verwerpelijke agenda te promoten. Maar als je hem ziet in dat filmpje dan weet je, hier staat iemand die gewoon doet om maar gezien te worden. Om óók wat liefde te ontvangen. Iemand die ook wel eens wil weten hoe het voelt om een leider te zijn. Dus misschien is de oplossing wel gewoon dat we allemaal zeggen: Je bent oké Gideon. Je mag gewoon lekker zijn wie je bent. Je bent net zoveel waard als ieder ander, echt. Gideon is geen pester uit haat, maar uit overlevingsdrang.

--

Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.

Lees ook:

26-08-2022 | [Column] Erwin Fisser: De omgekeerde vlag
30-06-2022 | [Column] Erwin Fisser: Oh god, de boeren zijn terug
27-05-2022 | [Column] Erwin Fisser: Een betere wereld begint helemaal niet bij mij
09-05-2022 | [Column] Erwin Fisser: Aso baasje? Aso hondje
16-02-2022 | [Column] Erwin Fisser: Aan bestuurders van grote voertuigen die hun zin niet krijgen

Meld je aan voor de Marketing Report nieuwsbrief

Volg Marketing Report op Twitter

Word lid van de Marketing Report Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatieUitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.